disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Външни Батерия 2024

Външните батерии са спасение за притежателите на смартфони и таблети в непредвидени ситуации. Няма по-досадно нещо от това да се окажеш без батерия точно, когато не трябва. Например, преди онова важно обаждане, което чакаш от седмица, а си забравил зарядното вкъщи, в колата без навигация в непознат град или пък в магазина без списъка за пазаруване в телефона. Решението е измислено - външните батерии. Но кое и какво е най-подходящото устройство за теб? Именно това предстои да научиш. 

Т.нар. рower bank (енергийна банка) се състои от презареждаща се батерия и електроника, обвити от метален или пластмасов корпус с всевъзможен дизайн и цветове.

Те се свързват с телефона и таблета посредством кабел, затова са оборудвани с един или два USB входа (стандартен и Micro USB). Батериите в сърцето на устройствата обикновено са два вида - литиево-йонни (Li-ion) или литиево-полимерни (Li-Po). Някои модели се захранват не от електрическата мрежа, а от вграден соларен панел, което е чудесно за любителите на къмпинга и преходите в планината.  

В статията се спираме на основните параметри и признаци, които да ти помогнат да отличиш качествените външни батерии. На пръв поглед всички портативни зарядни станции изпълняват една и съща функция. Но както добре знаем, дяволът е в детайлите, нали? 

Енергия в джоба 

Първото нещо, което да съобразиш преди покупката, е мощността на заряда. Или с други думи - капацитетът на външната батерия. У нас се използва мерната единица милиампер/часове. Тук показателите на моделите варират от 2000 mAh до 10,000 - 13,000 mAh и нагоре. Какво се крие зад тях? Батериите на смартфоните най-често са от 3000 mAh, на таблетите - 4000 до 7000 mAh, на лаптопите - 5000 mAh и нагоре. Правилото е, че е капацитетът на външната батерия следва да е поне два пъти по-голям от тази на преносимото устройство, за което ще я ползваш.  

Не мисли обаче, че външна батерия с капацитет от 6000 mAh ще зареди напълно два пъти телефона ти, чиято батерия е 3000 mAh. Причината е в загубата на капацитета на енергийната банка, когато енергията се пренася от нея към телефона. Това важи особено за портативните зарядни, които работят с изходящ волтаж от 3.7V и, например, зареждат телефон, където напрежението е 5V. Ако искаш външната батерия да зарежда таблета ти по-бързо, увери се, че нейният изходен ток е равен или по-голям от този на таблета.  

Загуба на 20% от енергията на външната батерия се смята за напълно в реда на нещата. Тя се дължи и на други фактори, например кабелите за зареждане. Препоръката на специалистите е да използваш максимално къс и качествен кабел, за да се намали загубата. Неслучайно водещите производители на външни батерии включват в опаковката именно такива къси кабели.  

Винаги, когато ти потрябват 

Външните батерии се предлагат на достъпна цена, а дизайнерите не се ограничават във формите и цветовете. От тумбести стикове до супер плоски корпуси, от правоъгълници до банки под формата на ключове и популярни предмети от бита, от гладки до релефни повърхности - само поискай и ще намериш точно това, което търсиш.  

Някои производители дори са създали практични отвори в корпуса на устройствата, където да се съхраняват кабелът или кабелите им. Така за потребителя няма опасност да ги изгуби. Леки и функционални, портативните зарядни устройства се побират перфектно в чанта за лаптоп или раница, дори и в джоба, защото теглото им варира в рамките на 200 - 300 грама. Разбира се, енергийните банки с по-голям капацитет тежат повече.  

Както всяка друга батерия, и тази ще ти служи в рамките на определено количество цикли за зареждане, преди силата й да започне на намалява. При някои модели котата е 500 зареждания, след което мощността пада на 80%, а при други - около 1000 цикли. Ето какво да направиш, за да удължиш живота на енергийната банка. Не използвай телефона или таблета, докато ги зареждаш. Това ще увеличи температурата и на двете батерии, което пък влияе на лития в тях. Другият съвет е да не чакаш телефона изцяло да загасне - започни да го зареждаш с външната батерия, когато е на 15 или 20%. Така енергийната банка ще работи с по-нисък интензитет. 

Как да избера външна батерия? 

Разбира се, всеки иска да зарежда колкото се може повече устройства с една и съща външна батерия. Затова първата стъпка е да вземеш предвид за какво ще ползваш енергийната банка и колко често - телефон, лаптоп, електронна книга, фотоапарат и т.н.  

А ето и обобщение на най-важните параметри: 

  • Капацитет - устройство със средна мощност от 6000 mAh ще ти върши чудесна работа, а и в бъдеще ще се справя с по-новите поколения смартфони. Ако ти се налага, по-мощните устройства ще ти позволят да зареждаш едновременно лаптоп и таблет, например. 
  • Отдавана мощност - този параметър се отнася до изходящото напрежение на портативното зарядно. За предпочитане е да се спреш на модел от поне 2 до 5 А, особено ако възнамеряваш да зареждате две устройства едновременно. 
  • Време за зареждане - това също не е без значение. Колкото по-мощна е външната батерия, толкова по-дълго време ще се зарежда. При първокласните модели зареждането може да продължи около 5 - 6 часа. Краят на процедурата най-често се означава със светлинен индикатор. 
  • Портове за зареждане- насочи се към устройство, което поддържа кабелите, които използваш най-често, като Micro USB, стандартно USB Type – A и други. Mirco USB е стандарт, но по-новите външни батерия поддържат и USB Type-C. 
  • Материали - корпусът от алуминий или друг огнеупорен материал е за предпочитане пред пластмасата. 
  • Екстри - LED дисплей, указващ колко е оставащата батерия, вградена защита от прегряване и късо съединение, система за оптимизиране на напрежението за по-бързо зареждане и други. 

Мобилната потребителска електроника е в разцвет. И за децата обаче е ясно, че няма начин любимите ни джаджи да карат по седмица с едно зареждане и едновременно да са тънки и леки. Външните батерии са универсалното  решение на проблема със забравеното зарядно или липсата на контакт наблизо. Както и известно, това поражда една от новите психологически болести на съвремието - номофобия или страхът да останеш без мобилен телефон. Тя води до повишени нива на тревожност, невротизъм и други. Терминът (съкращение на No Mobile Phone) е измислен от британците през 2008-а година, когато правителството поръчва на учени да установят каква е връзката между прекомерното ползваме на смартфон и тревожните разстройства.  

Е, при теб няма как да се стигне до такива усложнения, ако се сдобиеш с външна батерия. Портативните зарядни ти дават свобода и правят ежедневието по-лесно. Разгледай предложенията на пазара и избери най-добрата енергийната банка.