disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите саундбари 2024

Ако винаги сте били любопитни как професионалистите избират най-добрите саундбари, трябва да прочетете нашето ръководство за закупуване. Ще ви покажем как да пазарувате звукова лента като професионалист. Следете ни внимателно, докато изследваме функциите, които всеки трябва да знае, преди да инвестира в която и да е звукова лента.

Какво представляват звуковите ленти и защо да ги изберете пред системите за домашно кино?

Като цяло ще откриете, че звуковите ленти са много по-лесни за настройка в дома ви в сравнение с цялостна система за домашно кино. Причината е, че няма да се налага да се занимавате с кабели. Ако тези кабели ви дразнят, използването на звукова дъска вместо това може да е решение, което трябва да разгледате. Трябва само да свържете саундбарите към вашия телевизор безжично.

Саундбарите също са компактни и изглеждат представителни. Със звукови ленти ще получите фантастично качество на звука, особено когато го сдвоите със субуфер. Високоговорителят за домашно кино, от друга страна, е много по-сложен. Друга разлика е в качеството на звука. Изисква различни части от високоговорител и кабели за настройка. Ще получите съраунд и по-завладяващ звук с пълноценно домашно кино, отколкото само със звукова лента.

Какви са наличните типове саундбар?

Саундбарите се предлагат в различни видове. Те изглеждат сходни, но са различни по отношение на резултата, който носят и марката, която ги е създала. Трябва да знаете, че различни видове Soundbars отговарят на вкуса на други клиенти.

Те се предлагат в различни стилове, функции, изисквания и т.н. По-долу разглеждаме някои от тези функции и изисквания. Подготвя ви, така че ще знаете какво да очаквате.

Саундбари със субуфер

Саундбарите със субуфери значително повишават качеството на звука на вашата аудио система. Той осигурява съраунд звук. Някои от най-добрите звукови ленти със субуфери винаги идват с безжични субуфери. Тези безжични субуфери ви дават съраунд звук и дълбок бас, който добавя драма и дълбочина към всичко, което гледате и слушате.

Друго предимство на звуковите ленти, които имат субуфери, е, че те са съвместими с Alexa. Би помогнало, ако направите почти всичко, от намаляване на силата на звука на музиката, която слушате, до пълното й изключване. Ако искате да се насладите на басовите детайли, които вашият Soundbar може да произведе, трябва да изберете звукови ленти със субуфери.

Саундбари без субуфер

Има саундбари без субуфери и те се справят добре без тях. Тези калибри звукови ленти обикновено имат фантастична технология, която подпомага производството на аудио, като същевременно елиминира изкривяванията. Например, някои звукови платки без субуфери използват технологията "QuietPort", за да премахнат изкривяването на звука.

Технологията "PhaseGuide" също гарантира, че слушателите се наслаждават на диапазоните от звук, които Soundbar може да възпроизведе. Въпреки това, Soundbars без субуфери може да не ви дадат толкова дълбок бас, на който се надявате да се насладите. Ще ви е необходим субуфер, за да получите дълбоки басови детайли в песни, филми и т.н. Тези типове звукови ленти също са съвместими с Google Assistant и Alexa.

Кинематографски звукови ленти

Само от името вече можете да познаете за какво работи този тип саундбар. Те са стриктно за пресъздаване на кинематографичното аудио изживяване във вашето домашно кино, което получавате от кината. Кинематографските звукови ленти повишават качеството на звука на филмите, които гледате, като ви потапят във фантастичен съраунд звук. Ще се почувствате като във филма. Тези видове високоговорители са идеални за гледане на филми и за настройка на вашето вътрешно или външно домашно кино.

Какво трябва да знаете относно връзките

Има два важни начина да го направите, когато става въпрос за свързване на вашия Soundbar към вашия телевизор. Можете да го направите по старомодния начин, като използвате кабел, ако можете да установите безжична връзка. Използваната връзка зависи от метода, с който е съвместим вашият телевизор.

Свързване на оптичен изход

Този тип връзка е доста ограничен, тъй като не поддържа много формати. Той е заместител, когато вашият Soundbar няма HDMI конектор. Въпреки че поддържа много малко формати, някои хора предпочитат тази връзка, защото вярват, че нейното преобразуване на електричество намалява електрическите смущения. Това обаче изглежда е мит, защото няма начин да се види дали намалява електрическите смущения. Независимо от това, преди да си вземете оптичен съединителен кабел, проверете дали вашият телевизор поддържа този тип връзка. Нещо повече, този вид връзка поддържа стерео, Dolby Digital и DTS.

HDMI и HDMI ARC връзка

Установяването на връзка чрез HDMI кабел е най-добрата кабелна връзка за вашия Soundbar. Причината е, че поддържа широка гама от звукови формати. Освен това повечето телевизори днес имат HDMI портове за установяване на HDMI връзка. В допълнение, HDMI кабелите са достатъчно здрави, за да издържат на повечето налични звукови системи днес. Тази функция го прави универсална форма на кабелна свързаност. Някои от форматите, които поддържа, включват стерео, Dolby Digital, DTS, DTS: X, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos и Dolby True HD. Преди да опитате HDMI връзка с вашия телевизор, уверете се, че вашият телевизор поддържа HDMI-ARC, който позволява на аудиото да влиза и излиза.

Безжична свързаност

Способността на вашия Soundbar да се свързва безжично към външен източник го прави по-удобен и лесен за използване.

Bluetooth

Свързването на вашия Soundbar към вашия телевизор чрез Bluetooth е друг чудесен начин за установяване на връзка между звукова лента и телевизор. Като за начало, ако не ви харесва да виждате кабели, разпръснати из къщата ви, свързването чрез Bluetooth е една от връзките, които трябва да проучите. Единственото ограничение за установяване на Bluetooth връзка е, че сега всички телевизори се предлагат с Bluetooth. Освен това има ограничение за разстоянието, което вашият Bluetooth има след установяване на вашата връзка с Bluetooth връзка.

WiFi

Можете също да изберете да свържете високоговорители. Би било полезно, ако изберете звукова лента с WiFi връзка, защото ви позволява да свържете няколко звукови ленти към вашия аудио контакт. Той също така установява безжична връзка на огромно разстояние. Още повече, че в сравнение с Bluetooth връзките, WiFi връзките са по-бързи. Недостатъкът е, че ще изпитате забавяне, ако интернет връзката не е стабилна.

Канали на саундбарите - какво означават 2.0, 3.1 и 5.2?

Характерна особеност на Soundbars е, че работят с номера на канали. Тези числа показват броя на посоката на високоговорителите, която вашият Soundbar е имал със или без субуфер. Производителите представят номерата на каналите като 2.0 и 5.1.

Саундбарите, които са маркирани като 2.0, имат две посоки на високоговорителите. Единият високоговорител е обърнат вдясно, а другият е обърнат вляво, но липсва субуфер.

Каналът на звуковата лента 3.1 означава, че субуферът има три високоговорителя и един субуфер. По същество единият говорител гледа надясно, другият - наляво, а третият е в средата.

Същото четене важи и за Soundbar с 5.1 канал. Това би означавало, че вашият Soundbar има пет високоговорителя и един субуфер. Посоката на високоговорителите ще бъде един високоговорител в средата, два отзад, един отляво и последният говорител надясно.

Когато вашият Soundbar е 5.1.4, това означава, че има пет високоговорителя, един субуфер и четири допълнителни високоговорителя за горепосоченото генериране на звук за слушател.

Активни и пасивни високоговорители – кой да избера?

Има две форми на звукови ленти, които са пасивни и активни високоговорители. Тези високоговорители се различават по своите характеристики и функции. Производителите изграждат пасивни високоговорители без вграден усилвател на мощност. По същество няма да се насладите напълно на вашите пасивни звукови ленти, тъй като им липсват усилватели. Ще трябва да закупите външни усилватели, които биха подобрили звуковия сигнал, генериран от вашия Soundbar. Пасивните саундбари са доста скъпи. Причината е, че те са с по-високо качество в сравнение с активните саундбари.

За пасивни звукови ленти ще ви трябва сложна настройка. Вероятно ще се нуждаете от помощта на трета страна, за да го инсталирате в стаята си. Но едно от предимствата му е, че ще се наслаждавате на висококачествен звук, когато пускате музика или гледате филм.

Активните високоговорители са захранвани. Предлагат се с вградени усилватели за усилване на звуковите сигнали. За разлика от пасивните саундбари, те са лесни за настройка. Не се нуждаете от допълнителни приспособления, за да го настроите напълно. Но му липсват определени функции.

Например активните саундбари не са достатъчно гъвкави. Не можете точно да го свържете с други системи в дома. Освен това за активните саундбари е трудно да се настроят към други високоговорители поради вградените им усилватели.

И активните, и пасивните говорители са добри, но отговарят на различни контексти и интереси. Например, ако искате да имате вашата настройка, най-добре е да инвестирате в пасивен високоговорител. В противен случай активен високоговорител би свършил работа

Допълнителни функции

По-долу сме ви предоставили някои допълнителни функции, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате саундбар.

Алекса

Саундбарите със субуфери и саундбарите без субуфери предлагат функции за гласово управление. С възможността за синхронизиране на Alexa можете да контролирате музиката си с гласа си. Не всеки Soundbar се предлага с тази функция. Въпреки това, чудесен начин да получите звукови ленти с функцията Alexa е да закупите звукови ленти от иновативни марки. Те винаги разполагат Alexa в своите звукови ленти. С тази функция можете директно да предавате музика от другите си устройства.

Google асистент

Доста звукови ленти предлагат функцията Google Assistant. Но някои марки предлагат тази функция по-добре от други. Може би това е резултат от партньорството им с Google. Някои от най-добрите звукови ленти с Google Assistant са от Sonos, LG, Boss и VIZIO.

Въпреки че има други марки, тези подчертани марки предлагат отлична синхронизация с Google Assistant. Подобно на Alexa, Google Assistant идва вместо вас, когато трябва да предавате поточно музика от вашия лаптоп, мобилен телефон и други аудио устройства.

Иновативни функции в Soundbar

В тази епоха на IoT би било странно да не намерим звукови ленти и други домашни приспособления с интелигентни функции. Устройствата с интелигентни функции улесняват живота ви. Лесно бихте контролирали своя телевизор и други устройства, свързани към вашия Soundbar. Ще промените начина, по който провеждате видеообаждането си, качеството на вашата музика и т.н.

Soundbar Дистанционно управление

Някои марки саундбар включват дистанционно управление с техния саундбар. Въпреки че изглежда, че дистанционното управление може да е полезно в началото, ще забележите, че не е, след като свържете Soundbar към вашия телевизор. Ще контролирате силата на звука и другите функции на Soundbar с дистанционното на телевизора. На тази бележка е безопасно да се каже, че дистанционното за Soundbar не е много полезно.

Дисплей на предния панел

Въпреки че не са много звуковите ленти с дисплей на предния панел, тази функция е от съществено значение. Той ви дава визуална обратна връзка за състоянието на вашия Soundbar. Например, ако има съобщение за грешка, дисплеят на предния панел може да покаже проблема. Освен това бързо ще разберете колко високо или ниско може да достигне звукът ви.