disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Електрически Скутери 2024

Когато решите да закупите електрически скутер, трябва да изберете такъв, който ще отговаря на вашите нужди и ще може да ви отведе там, където сте тръгнали. За да направите правилния избор, сме съставили това удобно ръководство за закупуване, което ще ви даде цялата информация, която трябва да знаете за електрическите скутери. Добрият скутер трябва да издържи няколко години, така че купете такъв, който отговаря на живота ви.

Разстояние и скорост на електрически скутери

Едно от най-важните съображения при разглеждане на скутери е разстоянието, което ще могат да изминат. Най-големият страх на собственика на скутер е изтощената батерия и това, че е заседнал някъде и трябва да ходи със скутера до вкъщи. Така че се уверете, че избраният от вас скутер разполага с достатъчно мощност, за да измине нужното ви разстояние.

Повечето скутери имат среден капацитет от 250 вата часа (Wh), което им позволява да изминат около 20 километра. Този брой варира значително в зависимост от фактори като тегло и наклони. Хълмовете ще изтощават батерията много по-бързо от равната земя. Ако имате нужда от повече разстояние, проверете номиналните стойности на батерията, преди да купите.

Скоростта на скутерите често е електронно ограничена, за да отговарят на местните стандарти. Обикновено скутерът достига максимална скорост от около 20-25 км/ч, но можете да намерите скутери с много по-високи ограничения на скоростта. Важното нещо, което трябва да запомните е, че законите често диктуват разпоредбите за това колко бързо може да се движи един скутер, за да продължи да се използва без лиценз и по обществени пътища. Проверете местните разпоредби, за да се уверите, че сте в рамките на ограниченията.

Характеристики на електрически скутер

След като разберете какво искате да прави вашият скутер по отношение на скоростта и разстоянието, трябва да имате предвид редица функции.

Размер

Скутерът трябва да е на подходяща височина и размер, така че да не е необходимо да се огъвате, докато шофирате. Идеалната височина означава, че кормилото е приблизително на височината на кръста ви. Някои идват с регулируеми дръжки, но най-добре е да проверите спецификациите за височина за моделите, които обмисляте.

Ако купувате тротинетка за дете, уверете се, че е с подходящ размер и тротинетка за възрастен ще бъде твърде голяма.

Мотор

Друга важна характеристика е моторът. Повечето скутери имат един двигател, монтиран на предното колело, но някои могат да се доставят с двойни мотори. Двигателите са четкови или безчеткови. Безчетковите са по-добри, но може да са по-скъпи.

Вие ще искате да вземете предвид мощността на двигателя. Както бе споменато по-горе, много места имат разпоредби, базирани на номиналната мощност на двигателя, защото колкото по-мощен е моторът, толкова по-бързо ще се движи скутерът. По-мощните двигатели също отнемат повече енергия, така че за максимална ефективност вземете двигател, който най-добре отговаря на вашите нужди.

  • Скутер с един двигател: най-разпространените скутери имат един двигател и това е достатъчно за пътуване по равна настилка и движение на средни тежести с прилична скорост.
  • Двоен моторен скутер: за повече мощност, помислете за двоен моторен скутер, който ви дава възможност да се движите извън пътя или да изкачвате по-големи наклони.

Тегло

Повечето скутери тежат между 10-15 кг. Когато купувате своя скутер, помислете колко често ще го носите. Много хора мъкнат скутера си по стълбите, за да стигнат до и от апартамента си, както и до метростанциите и работните места. По-тежките скутери ще бъдат по-мощни и често са по-удобни за каране, но допълнителното тегло може да ги направи много по-трудни за носене, когато е необходимо. Един тест е да изпробвате дъмбел, за да видите колко килограма можете да вдигнете с една ръка и да носите удобно.

Тегло на потребителя

Друго съображение е теглото, което вашият скутер ще носи, и това се отнася най-вече за вас. Скутерите обикновено са предназначени за тегло до 100 кг. Това включва както пътника, така и всичко, което носи, така че планирайте съответно. Ако претоварите скутер, батерията ще се изтощи по-бързо и можете да претоварите батерията, анулирайки гаранцията.

Спирачна система

Електрическите скутери имат различни видове спирачки, които предлагат различна спирачна сила и удобство за потребителя. Много хора пренебрегват тази функция, но безопасността трябва да е ваш основен приоритет и ако не можете да спрете, това може да е голям проблем.

Регенеративна спирачна система

Много скутери са оборудвани с електрически спирачни системи, които използват генератор, който забавя скутера, като същевременно произвежда малко електричество за презареждане на батерията. Те са хубави на теория, но в действителност не забавят много ефективно скутера и произвеждат много малко енергия.

Механична спирачна система

Най-добре е да имате поне една механична спирачка с вашия скутер, за да имате повече спирачна сила.

  • Крачни спирачки: Тези спирачки са връщане към бутащите скутери и разчитат на потребителя да натисне задния калник, оказвайки натиск върху задното колело и по този начин забавяйки скутера. Те са ефективни, но не удобни и много нискотехнологични.
  • Барабанни спирачки: Това са ефективни спирачки, които се свързват с лост за издърпване на кормилото. Барабанът обикновено е прикрепен към задното колело и може да спре скутера доста ефективно, когато е включен. Те може да изискват периодична поддръжка.
  • Дискови спирачки: Дисковите спирачки са най-ефективни. Те имат външен диск, монтиран към задното и/или предното колело. Отново, те се управляват чрез лост и може да се нуждаят от случайна поддръжка.

Гуми

Има две неща, които трябва да имате предвид относно колелата и гумите на вашия скутер: размер и състав.

Най-общо казано, колкото по-големи са колелата, толкова по-добре. По-големите колела ще ви дадат повече стабилност и производителност. Малките колела трудно преодоляват неравности и са много груби върху неравни повърхности. Колелата варират от около 15-30 см, като около 22 см са най-често срещаните. Препоръчваме не по-малко от 20 см.

Също така искате да сте наясно от какво са направени гумите. Обикновено можете да избирате между твърди колела, които никога не се издуват и не се нуждаят от поддръжка, или пневматични гуми, пълни с въздух, които могат да се издуят или дори да се спукат с времето. Винаги препоръчваме пневматични гуми, защото те предлагат много повече стабилност и производителност. В допълнение, въздухът осигурява известна възглавница върху грапави повърхности, докато твърдите гуми предават много вибрации.

Окачване

Ако се притеснявате от грубо каране, тогава трябва да помислите за намиране на скутер с някакво окачване, което да абсорбира удари и вибрации. . Окачването може да бъде отпред, отзад или и двете, като идеята е, че пружините или амортисьорите ще предложат някои отстъпки, така че да не усещате всички неравности по пътя. Окачването добавя тегло и цена към покупката. Ако купувате скутер за отдих и планирате да излезете извън пътя, тогава определено трябва да намерите такъв с окачване.

Батерия и зареждане

Източникът на захранване на електрическия скутер е електрическа батерия, следователно тя трябва да бъде избрана разумно, защото батерията определя колко далеч и бързо ще можете да стигнете и колко бързо ще се зарежда. Има 2 основни типа батерии, използвани в електрическите скутери:

  • Литиево-йонна батерия - по-бързо зареждане, по-малко тегло
  • Оловно-киселинна батерия - по-дълго зареждане, по-кратък живот

Ще намерите оловна киселина само в по-евтини модели като детски скутери. Индустриалният стандарт за максимална мощност и възможност за презареждане е Li-Ion.

Предна и задна светлина

Повечето скутери са оборудвани с предна светлина (монтирана високо или ниско) и задна светлина някъде на задния калник. Колкото по-високи са светлините, толкова по-добре, защото те ще направят по-лесно да се вижда и да бъде видян.

Също така препоръчваме да вземете светлина за каска или да добавите светлина към раницата си, така че хората, идващи зад вас в тъмното, да могат лесно да ви видят. Светлоотразителното облекло е друг начин да бъдете забелязани и в безопасност.

IP рейтинг

Тази оценка за „международна защита“ или „защита от проникване“ на скутер показва колко прахо- и водоустойчиво е устройството. Колкото по-висок е IP рейтингът, толкова по-добре.

Когато купувате своя скутер, вземете предвид средата, в която живеете. Колко често ще карате сред стихиите? Препоръчваме IP рейтинг от поне IPX4, за да оцелее при лека мъгла и няколко случайни локви. IPX5 е подходящ за по-дъждовно време. Ако планирате да вземете развлекателен скутер за офроуд, тогава искате нещо в диапазона IP65-67.