disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Видеорегистратори 2024

Видеорегистраторът е една от най-добрите джаджи, които може да подариш на твоя автомобил. А и на себе си. Тези малки, но висококачествени камери са своеобразна застраховка срещу безобразията на пътя, агресивните шофьори и всички нарушители на правилата за движение по пътищата. Другата страна на монетата е, че ще разполагаш с неизчерпаем запас от забавни клипове за споделяне в интернет от родните шосета. Шегата настрана, видеорегистраторите са полезно и практично оборудване, което ще ти донесе спокойствие и сигурност на пътя. Това не е малко в днешно време, нали? 

Предстои да се запознаеш с основните особености на видеорегистраторите, както и с параметрите, които да те насочат към най-подходящия за теб модел. Да, на пазара се предлагат толкова различни модели на толкова различни цени, че изборът може да е доста труден. Защо ти е изобщо такава камера в колата? Прочети статията докрай и ще намериш отговорите. Започваме директно с първия въпрос - какво представляват видеорегистраторите? 

Дяволът е в детайлите 

Идеята на тези устройства е да са незабележими в автомобила. За да не пречат на видимостта на водача, те са с компактни размери, монтират се бързо и лесно чрез вендуза или държач с лента за залепяне. Някои модели могат да се завъртят и във вертикално положение. Така едно устройство може да служи за няколко автомобила. Деликатният дизайн е отличителна черта на видеорегистраторите. Когато се наложи да настройваш уреда, добре е той да има удобни бутони за бързо управление, за да не се разсейваш излишно.  

Видеорегистраторите не са просто автомобилни камери. Макар сходни на външен вид, те доста се различават по отношение на качеството на картината, ъгъла на заснемане, функциите и надеждността. Устройствата работят с вградени батерии или се захранват с кабел от запалката на автомобила, като в общия случай разполагат със слот за външна памет (Micro SD карта). 

Всевиждащото око в колата ти 

Рубиконът в гамата на видеорегистраторите е качеството на картината. Обикновено разделителната способност е около 1080 пиксела при моделите от среден клас, а по-нагоре резолюцията достига 2592х1944 или 2560 x 1600. Премиум уредите предлагат 4К записи, но съответно цената им е по-висока.  

Колкото по-висока е резолюцията, толкова по-ясни, изчистени и правилно фокусирани ще са обектите. Това може да има огромно знамение, например при разчитане на регистрационни номера на автомобили на заден план, далечни пътни знаци и други. Другият важен елемент е наличието на стабилизатор на образа, който предотвратява разклащане на картината, например при пресечи терени и офроуд забавления. 

Повечето модели записват файловете в популярния формат MP4, който е съвместим с всички програми за възпроизвеждане и обработка на видеофайлове за настолни и мобилни устройства. Други производители пък залагат на формата на MOV. Да не пропуснем и още нещо - повечето видеорегистратори имат вграден микрофон, който също може да ти свърши полезна работа, особено пред органите на реда или застрахователя. 

Дисплеите на видеорегистраторите обикновено са базирани на LED технологията, но има и такива без екран. Това има своите предимства от гледна точка на концентрацията по време на шофиране. Все пак, повечето потребителски отзиви клонят към избор на уред с дисплей, защото така е по-практично и по-лесно за употреба. 

Обикновено камери разполагат с широкоъгълен обектив, обхващащ около 140 - 160 градуса, включително и т.нар. “сляпа зона” за водача. Някои модели достигат до видимост от впечатляващите 170 градуса. Ето защо обикновено те се монтират в средата на предното стъкло, непосредствено около огледалото за задно виждане. 

За да не изпуснеш нищо от поглед 

Допълнителите екстри включват сензор за движение на обекти, режим за нощно виждане, датчици на скоростта, датата и часа, сензор на вибрации, GPS антена за точно проследяване на маршрута и други. Технологиите Wide Dynamic Range и High Dynamic Range усилват остротата на изображенията, а камерата записва през нощта и при намалена видимост.  

Полезна е “Loop” функцията за автоматично презаписване - така не се налага постоянно да триеш старите записи. Популярни аксесоари към видеорегистраторите са държач (най-често от пластмаса), скоби и USB кабел. С него може да заредиш устройството в запалката на колата, докато шофираш, или пък да го свържеш с домашния компютър, за да запазиш даден видеофайл. Някои модели са оборудвани с WIFI връзка, а производителите им дори са разработили мобилни приложения за максимално улеснение на потребителите. 

Но това далеч не е всичко. Първокласните модели се превръщат от статична камера в асистент по шофирането. Тези устройства сигнализират при напускане на пътната лента, прекомерно скъсяване на дистанцията или при наличието на обекти пред или зад автомобила, когато паркираш. 

Как да избереш видеорегистратор? 

Видеорегистраторите стават все по-иновативни и функционални. Кои са основните характеристики, които трябва да търсиш в една автомобилна камера?  

Описваме ги накратко тук: 

  • Резолюция на видеозаписа - моделите с FULL HD технология предлагат ясна и чиста картина, но тези с 2К и 4К резолюция ще ти разкрият висш пилотаж в качеството на образите. Провери и за допълнителна стабилизацията на картината. 
  • Скорост на записване - камерите с висока скорост на записване се справят чудесно на магистрали и скоростни отсечки. За препоръчване е да се ориентираш към видеорегистратор с минимална скорост на запис от 25 кадъра в секунда. 
  • Памет - повечето модели поддържат Micro SD карти до 64 GB, но има и варианти с 128 GB. По принцип картата не е включена в комплекта и трябва да я закупиш отделно. 
  • Оптика и ъгъл на снимане - камери с ъгъл под 120 градуса няма да ти свършат добра работа, тъй като ще записват случващото се непосредствено пред автомобила. За предпочитане е да избереш с модел по-голям зрителен ъгъл. 
  • Батерия - колкото по-издръжлива, толкова по-добре.
  • Функции - режимът “Паркиране” е особено полезен, както и функцията за нощно виждане и т.нар. G-сензор - детектор за движение, който реагира на вибрации. При удар камерата ще запамети файла в отделна папка, за да не може да бъде презаписан. Записването на звук също е плюс, а някои производители включват и радар - детектор. 

Доскоро тези симпатични камери можеше да се видят монтирани на автобуси, камиони и таксита, но днес стават все по-търсени от собствениците на леки автомобили. В случай на пътен инцидент записът може да се използва пред застраховател или пред разследващите. Освен това, с камерата следиш какво се случва с паркирания ти автомобил, ако например се отбиеш на гости на приятел в друг квартал или в супермаркета. Смята се, че видеорегистраторите имат и превантивен ефект. Обирджиите на музикални уредби и хулиганите навярно ще се замислят какво правят, ако забележат камерата под огледалото зад обратно виждане. 

При всички положения видеорегистраторите са още една причина да се чувстваш уверен на пътя. Разгледай предложенията и избери най-добрия за теб.