disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Вертикални Прахосмукачки Без Кабел 2024

Домакинските уреди стават все по-малки, по-мощни, по-практични и доста умни. Същото важи и за прахосмукачките - един от онези домашни помощници, без които просто не можем. Съвременните вертикални безжични прахосмукачки предлагат удобно решение на проблема с почистването в забързаното ежедневие. Те са компактни, заемат малко място, а многобройните им приставки гарантират висока производителност за всеки дом. Ако обмисляш такава покупка, но не знаеш откъде да започнеш - няма проблем.

Ще започнем от причината - или по-точно причините - защо да купиш такъв уредНа първо място е удобството - вертикалната позиция на модерните прахосмукачки ти осигурява комфорт при чистене. Не се налага непрекъснато да се навеждаш - управляваш уреда от дръжката или от корпуса, а липсата на кабел още повече те улеснява. Не се налага да го разпъваш, включваш от контакт в контакт и местиш непрекъснато, за  да не се спънеш. Чистенето никога не е било толкова лесно. Ще се убедиш сам за нула време! 

На второ място е практичността - забравяш за консумативите като хартиени торбички и филтри. Прахта се събира в пластмасовия корпус на машината и накрая просто я изхвърляш в кофата за боклук с натискането на един бутон. Обикновено контейнерите за прах се мият лесно под чешмата и са готови за работа, веднага след като изсъхнат. При различните модели вместимостта им варира от 0,6 до 1 литър. Струва ти се малко? Тези уреди са изключително маневрени, именно защото теглото им варира от 2 до 4 килограма, и с тях достигаш до най-закътаните ъгълчета на дома. А пък и, нека признаем, красиви са и изглеждат страхотно. 

Бъдещето е без кабел 

Тъй като говорим за прахосмукачки на батерия, но не бъди скептичен, че уредите не могат да се справят с продължително чистене. Напротив - повечето модели поддържат автономна работа от 30 до 60 минути. Това е достатъчно за малки и средни апартаменти, че дори и за големи жилища. Нека допълним, че някои модели се предлагат с допълнителни батерии, които се монтират на уреда и така удължават времето му на работа. 

Имай предвид, че батерията ще се изхаби по-бързо, ако ползваш уреда на максималната мощност. Иначе времето за зареждане на повечето модели е в диапазона 5 - 6 часа. 

Да, някои потребители залагат основно на класическите прахосмукачки за цялостно почистване, а безжичната машина ползват като допълнение за бързо и спорадично почистване, например на разпилените трохи по пода, пръстта от цветята или космите на домашния любимец. Независимо какъв вариант избереш, с безжичната прахосмукачка можеш да бъдеш сигурен в чистота на всички нива - плочките, килима, паркета, тавана, дори и колата. Да, от пода до тавана, безжичната прахосмукачка е създадена, за да върши работа. 

Свеж въздух и още ползи 

Знаеш ли, че качествените безжични прахосмукачки пречистват въздуха в дома, като улавят фините прахови частици? Точно така - благодарение на филтриращата функция (при някои модели тя с двойно или тройно действие), уредите значително подобряват качеството на атмосферния въздух. Това ги прави особено подходящи за хора с алергии и дихателни проблеми, семейства с малки деца и изобщо за всички, които държат на безупречната хигиена у дома.  

Така стигаме до един от най-важните параметри на всяка домашна прахосмукачка - филтрите. Колкото по-качествените са филтрите, толкова по-добре. Тук производителите са се поставали да разработят филтри с пяна, циклонни системи с различни нива на улавяне на прах и други миещи се филтри за възможно по-дълъг експлоатационен живот на уредите. Редно е да споменем и иновативните моторизирани четки с въртящи се глави, които освен маневрени, са и изключително мощни, изпълнявайки 3000 - 5000 завъртания в минута. Това означава, че с основната четка на безжичния уред чистиш едновременно и дебелите килими, и паркета 

Екстрите включват LED осветление, интерактивна дръжка с бързи бутони за управление, сензори за улавяне на обекти, както и накрайници за различни видове повърхности - килими, паркет, тапицерия и други. Колкото до енергия клас, повечето продукти в търговската мрежа са от високия клас А, което значи, че са икономични в режим на зареждане.  

Но и това не е всичко. Първокласните модели позволяват отделяне на корпуса от металната тръба, тоест могат да се ползват като ръчни прахосмукачки за почистване на дивана, седалките в автомобила или первазите на прозорците. На практика тези уреди са 2 в 1, но ще ги получиш на по-висока цена. 

Как да избереш безжична прахосмукачка? 

Изборът може да е труден, тъй като на пазара се предлагат множество модели с разнообразни функции и на различни цени. Ето защо обобщихме най-важните параметри на тези уреди, за да ти помогнем да избереш най-добрия за теб. 

Имай предвид следните характеристики: 

  • Мощност - ще ти направи впечатление, че мощността на продуктите варира от 15 до 30 и нагоре. Принципът е ясен - колкото по-голяма е мощността, толкова по-ефективна ще е прахосмукачката. Ако търсиш бюджетно решение за бързо и всекидневно почистване на детската стая или кухнята, тогава уред с по-малка всмукателна сила ще ти върши добра работа. Бъди подготвен, че в този случай автономната работа на прахосмукачката може да е по-малка.  
  • Батерия - повечето модели са оборудвани с литиево-йонни батерии и зарядни станции. За предпочитане е да набележиш варианти с по-голям капацитет на батерията, ако възнамеряваш да чистиш по-дълго, например няколко помещения поред. 
  • Приставки - мека текстилна приставка за почистване на паркет, ергономична четка за ъгли, накрайник за мебели - всеки един от тях ще влезе в употреба и никога няма да съжалиш, че си го купил в комплект с уреда. 
  • ЕкстриLED осветлението е много добър помощник, когато се налага да почистиш под спалнята или под дивана. Подобрената видимост определено е желана функция от потребителите. 

Безжичните прахосмукачки са страхотен помощник за всекидневно поддържане на хигиената вкъщи. Те почти не заемат място и са на разположение винаги, когато ти потрябват. Другата добра новина е, че някои уреди се продават със стойки за монтиране на стена, където да се съхраняват и зареждат едновременно. Това е чудесна опция за семейства в малки апартаменти или за прекарващите много време вкъщи.  

С безжичната прахосмукачка ще свикнеш толкова бързо, че навярно ще се запиташ защо не си я ползвал досега. Разгледай предложенията и избери машината, която най-добре се вписва в начина ти на живот.