disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Вертикални Прахосмукачки 2024

Старата и тежка прахосмукачка ти е омръзнала? Изморяваш се от мисълта, че трябва отново да я мъкнеш от стая в стая? Търсиш по-модерен уред, който да не заема много място, но да е практичен и функционален? Решението е пред теб - вертикална прахосмукачка. Какви са предимствата на този симпатичен уред? Може ли да съперничи на стандартната прахосмукачка? Прочети статията и ще намериш отговорите. Ще бъдеш една крачка по-близо до твоя нов домашен помощник, защото сме подготвили и съвети, които да те ориентират в магазина. 

Нека отначало да те уверим - вертикалните прахосмукачки са изключително лесни за употреба. Такъв е дизайнът им. Такава е идеята, с която направени. Леки, маневрени и компактни, те са идеален вариант за малки жилища. Най-хубавото е, че повечето модели са 2 в 1 или 3 в 1. Това означава, че избираш между стандартно почистване, мокро почистване и мини прахосмукачка за ръчна употреба, например за мебели, завеси, труднодостъпни пространства, за домашните любимци, даже и автомобила. Не е ли точно това, което търсиш? Уред с много приложения. Просто перфектно! 

Класическа или вертикална прахосмукачка? Или и двете? 

Някои потребители са склонни да зачеркнат т.нар. стик - прахосмукачки, защото те не са толкова мощни, колкото стандартните машини от порядъка на 2000 W и нагореТова на пръв поглед е сериозен минус за вертикалните модели. Какво обаче да очакваме от уред със средно тегло от 2.5 - 3 кг? Ето защо има хора, основно обитатели на по-просторни домове, които избират вертикалния модел като допълнение към основната им класическа прахосмукачка.  

Дали ще ползваш стик-прахосмукачката при нужда или за цялостно почистване зависи от средата, в която живееш - подови настилки, наличие на много или малко мебели, домашни любимци и т.н. Въпросът опира до индивидуалните потребности, макар че има модели с много сериозна мощност, достигаща до 1500 - 1700 W, и съответно - по-висока цена. “Слабостта” на вертикалните прахосмукачки е всъщност голямата им сила. Тъй като са леки, с тях достигаш най-закътаните ъгли на дома.  

Колкото по-ново, толкова по-лесно  

Първо обаче ще споменем, че повечето модели са акумулаторни, тоест работят на батерии. Това ще те улесни, още преди чистенето да е започнало. Няма да се налага постоянно да местиш и да включваш прахосмукачката от контакт в контакт. Никой няма да се спъва неочаквано в досадния кабел. По-възрастните и хората с намалена подвижност ще оценят това предимство, защото няма да им се налага толкова често да се навеждат.  

Разбира се, ако държиш на захранване с кабел за неограничено почистване, за да няма опасност батерията да те предаде, на пазара се предлагат и такива варианти. С кабел или с батерия, не е толкова важно.  Универсални и многофункционални, вертикалните прахосмукачки заслужават вниманието ти с още нещо. Става дума за различните накрайници в комплекта. С тях лесно достигаш всяко едно кътче на дома  - говорим за приставка за ъгли, за мокро почистване със специална кърпа, удължители и какво ли още не.  

Разбира се, мощността е най-важният критерий при избора на прахосмукачка, независимо дали говорим за стандартен модел, вертикална или пък кръгъл робот. Принципът е един и същ - колкото по-голяма е мощността, толкова по-ефективен е уредът. Всеки би искал прахосмукачка с голяма всмукателна сила, за да може почистването да е по-бързо, по-хубаво и по-качествено. Но има и нещо друго - повечето потребители смятат, че колкото по-мощен е един уред, толкова по-шумно ще работи. В случая това изобщо не е така, тъй като класните модели са оборудвани с висококачествени мотори, които всъщност работят тихо. 

Пречистване на въздуха и още екстри 

На следващо място по важност са филтрите. От тях зависи доколко уредът улавя различни твърди и фини прахови частици, влакна от дрехи и т.н. Очаквай не само килимите и паркетът да бъдат идеално чисти. Някои вертикални прахосмукачки разполагат с вградени филтри и циклонна система за засмукване на въздуха. Чудесно, нали? 

Не забравяй, че филтрите трябва да се почистват редовно, за да може прахосмукачката да работи по-ефективно. Следва да съобразиш и контейнера за смет - дали да е перманентен, например от прозрачна пластмаса, или торба, която да сменяш постоянно. За предпочитане е да избереш контейнера, за да спестиш пари. Просто го изваждаш, изхвърляш сметта, почистваш го и поставяш отново в уреда. Именно това е избраният вариант при повечето вертикални модели. Като цяло поддръжката им е изключително лесна. 

Големият плюс - водно почистване

Водното почистване прави разликата и обръща мача срещу обикновените прахосмукачки. Поставяш микрофибърната кърпа върху накрайника, пълниш резервоара с вода и засъхналите петна по паркета и плочките ще се изпарят пред очите ти. Функцията за произвеждане на пара, налични при някои модели, ще те избави от бактериите и микробите. С това жилищната ти среда ще е по-свежа, чиста и здравословна, а пък и ще спестиш пари от препарати. 

Разбира се, версията 3 в 1 е по-скъпа. Разглеждайки продуктите от този сегмент, ще забележиш че различните модели се предлагат с различен обем на водния резервоар. Тук важното е колко често ще ползваш водното почистване. По-големите контейнери гарантират режим на работа от порядъка на 30 - 40 минути. Особено интересно нововъведение е дифузерът за етерични масла на премиум моделите. С него едновременно ароматизираш въздуха. 

Как да избереш вертикална прахосмукачка? 

В търговската мрежа се срещат модели на най-различни цени. За да те улесним в избора, обобщаваме основните характеристики: 

  • Мощност - колкото по-голяма, толкова по-добре.
  • Филтри - много атрактивна е циклоновата технология за пречистване на въздуха, но има и филтри със защитна пяна, които могат да мият и да използват многократно. 
  • Захранване - ако се оглеждаш за акумулаторен модел, обърни внимание на капацитета на батерията. Повечето вертикални прахосмукачки с батерия могат да издържат около 45 - 60 минути, което е достатъчно за цялостно почистване на дома. Времето за зареждане също има значение, тук средните стойности варират от 4 до 5 часа.  
  • Водно почистване - това е въпросът. Срещу по-висока цена получаваш уред 3 в 1, с който забравяш за кофите с парцали и изморителното търкане на пода. 
  • Екстри - дръжка с панел за управление, турбо режим, интелигентни сензори за разпознаване на обекти и замърсявания, вградени LED светлини, приставки за почистване - те са толкова много и толкова полезни. 

На пръв поглед може и да изглежда, че вертикалните прахосмукачки са по-немощни в сравнение със стандартните модели, но и тук дяволът в детайлите. Ако жилището ти е малко и имаш навика да почистваш редовно, тогава вертикалната прахосмукачка е точно за теб. С нея всекидневна хигиенна грижа става лесна, защото ползваш уреда според нуждите си. Имал си гости - сложи накрайника с моп и пусни функцията за водно почистване. Снощи гледахте филм и по дивана на останали парченца чипс и пуканки - демонтирай накрайниците и с ръчната мини прахосмукачка обери всичко.  

Чистенето никога не е било по-лесно. Опитай и ще бързо ще се убедиш.