disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Велоергометри 2024

Велоергометрите спомагат за по-лесното отърваване от излишните килограми в домашна обстановка. Виждали сме ги рекламирани по телевизията, в интернет и дори във вестника, но тъй като има толкова много марки и видове, изборът на подходящият велоергометър не е толкова лесен, колкото бихте очаквали. По-евтините модели предлагат основни функции за определяне степента на съпротивление и базисни режими за програмиране. Тези от среден клас са по-добре изградени, издават по-малко шум и се чувстват по-стабилни. Тези от висок клас пък имат по-разширени функции, като по-точен и детайлен компютър, предварително зададени програми за тренировки, потребителски профили, по-дълга гаранция и няколко различни нива на съпротива.

Различни видове велоергометри

Преди да преминете към покупка на велоергометър, трябва да помислете колко често ще го използвате и каква е физическата ви подготовка. Много пъти хората надценяват възможностите си и не преценяват правилно от какво имат нужда. Това ги кара да купуват по-скъп велоергометър, само за да осъзнаят, че не се възползват максимално от пълния му потенциал. Препоръчително е да се консултирате и с продавач в специализиран магазин, който ще ви запознае в детайли с особеностите и характеристиките на продукта, който сте избрали. Това ръководство ще ви покаже разликите.

В зависимост от принципа си на работа и конструкцията, велоергометрите се поделят на няколко вида:

Механичен велоергометър

Ръченият велоергометър се задвижва само от вашите движения. Обикновено имат циферблат, който се завърта, за да промени нивата на съпротивление. Това е често срещана функция, която е характерна за по-евтините велоергометри, но не е толкова удобна като при електрическия превключвател и може да наруши интензивността на вашата тренировка. Сред най-честите недостъци на този тип система са бързото износване на възлите на уреда, допълнителен шум и неравномерно натоварване на ставите и мускулите.

Магнитен велоергометър

Този вид велоергометри работи с магнити. Магнитното съпротивление се увеличава чрез придвижване на магнитите по-близо до колелото и създаване на съпротивление. При нея може да получите много по-силно натоварването от това, което механичните могат да ви предложат. Магнитните системи са по-устойчиви от механичните. По-скъпите модели от този тип могат да бъдат оборудвани с някои допълнителни системи като контрол на натоварването, индикация на импулса или сензор за калории.

Електромагнитен велоергометър

Това е най-модерната и широко разпространена система при велоергометърите. Тя е идентична, като при магнитната, като единствената разлика е, че вместо магнити се използват електромагнити. Всички компоненти работят тихо и много гладко. Велоергометрите с електромагнитно съпротивление предлагат по-голямо разнообразие от програми за упражнения, което не само ви помага да тренирате по-усилено, но и са най-добрите тренировъчни машини за отслабване и бърза рехабилитация след наранявания. Също така електронната конзола на мотора може да променя нивото на съпротивление през определени интервали от време, за да симулира колоездене на открито. Основният недостатък на електромагнитното съпротивление е, че значително увеличава цената на уреда.

Друг критерии, по който могат да бъдат разграничени велоергометрите е тяхната форма. Своеобразно могат да бъдат разпределени в следните категории:

Изправен велоергометър

Изправените велоергометри са най-често срещаният и популярен тип. Подобно на обикновеното колело на открито, колоездачът е седнал в изправено и повдигнато положение. Обикновено тялото е наклонено леко напред. Това прави вертикалната стойка по-удобна, тъй като тялото не е прегърбено. Повечето стойки също се доставят с бордови компютри. Характеристиките на тези компютри варират, често в зависимост от цената на самия велоергометър, но могат да се използват за контрол на продължителността на тренировката, съпротивлението и предварително зададената тренировка, като същевременно се преглеждат сърдечната честота, ритъма и изгорените калориите. Ако искате тренировка със средна интензивност с разумен комфорт, тогава вертикалната стойка може да бъде чудесен избор.

Легнал велоергометър

Легналите велоергометри имат напълно различно положение на тялото в сравнение с другите видове. Вместо стандартна седалка, тези велосипеди имат по-голяма седалка с облегалка. Педалите са пред колоездача, така че позицията на тялото изглежда по-спокойна. Най-голямото им предимство е, че намаляват напрежението в долната част на гърба. Те са ефективни и при усилена тренеровка на краката. Много хора намират легналите велосипеди за по-удобни от изправените. Има нещо по-приятно в тренировките в наклонена позиция, така че ако се борите с липсата на мотивация, те могат да бъдат чудесен избор. Можете също така да си купите сгъваеми легнали велосипеди, но те обикновено са подходящи само за много леки тренировки.

Велоергометър наподобяващ велосипед за навън

Така наречените „вътрешните велосипеди“, известни също като спин-велосипеди, са видът, който се среща най-често. Те имат по-ниско кормило. Това принуждава горната част на тялото да бъде в по-приведена позиция, каквато бихте заели при каране на велосипед на открито. По-ниската позиция е чудесна за по-енергична тренировка, но може и да натовари допълнително кръста - особено ако не сте свикнали с тази позиция. Вътрешните велосипеди също са склонни да имат двустранни педали, които позволяват на колоездачите да фиксират краката си към ергонометъра, за да генерират допълнителна мощност. Този вид често се използват за тренировки от спортисти и любители на колоезденето.

Съществуват някои по-луксозни функции, които да направят тренировките Ви възможно най-удобни и приятни. Поставките за бутилки с вода, както и тези за смартфони могат да ви осигурят допълнител комфорт. Поставките за таблети пък могат да ви помогнат да следвате определени тренировъчни програми, докато въртите педалите. Някои модели могат да включват и вентилаторни системи, които да ви охлаждат по време на тези интензивни упражнения. Вградените високоговорители също могат да осигурят по-добро преживяване при слушане на музика. Някои велосипеди могат да проследяват вашата активност чрез Bluetooth и да синхронизират данните с вашия смартфон.

Когато използвате велоергометър за физическа рехабилитация, трябва да приоритизирате удобното положение за сядане, а не производителността и мощността при въртенето на педалите.

Независимо дали търсите обикновена кардио активност или интензивна тренировка, велоергометрите могат да бъдат чудесно допълнение към вашата рутина. Използвайте съветите от този наръчник и можете да започнете да се наслаждавате на новооткрития си режим за влизане във форма. Изборът на велоергометър не е толкова сложно нещо ако знаете точно колко смятате да гo използвате и какво е вашето физическо състояние. Независимо дали сте начинаещ или спортист, имате ограничен бюджет или искате по-професионален модел, има оптимални варианти за всеки клиент на пазара. В морето от информация и голям избор, най-важното е да вземете информирано решение според собствените си нужди и предпочитания.