disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Термометри 2024

Термометърът е най-важният уред в домашната аптечка, а в условията на пандемия и чести грипни вълни е направо задължителен. Старите живачни термометри плавно и сигурно изчезват, защото все повече семейства ги заменят с по-безопасни и точни уреди от ново поколение. Днешните устройства отчитат резултати за секундни с точност до една десета от градуса, имат вградена памет и светлинни индикатори, а най-хубавото е, че някои мерят температурата от разстояние. Навярно и ти си мислил да се сдобиеш с нов термометър? Ако отговорът е да, тук си на правилното място.  

Предстои да разбереш полезна информация за термометрите на пазара - видове, предимства и недостатъци. Така ще бъдеш една стъпка по-близо до точния уред за теб и няма да се чувстваш изгубен, когато застанеш пред витрината в аптеката или щанда в магазина. Ще обърнем специално внимание на инфрачервените термометри и на електронните им “събратя”, които превръщат меренето на температурата в детска игра. Нека първо да успокоим феновете на традицията - дизайнът тип “писалка” с тумбеста основа и тънък връх няма да изчезне.  

Живакът в тръбичките е заменен с далеч по-безопасната галиева сплав, която е напълно безвредна за организма. Дори корпусът да се счупи и течността от скалата да се разлее на пода, няма страшно! Иновативната сплав не съдържа токсини и вредни за здравето вещества. Всъщност, именно поради опасността стъклото да се счупи и да те пореже, днешните термометри са изработени от подсилени пластмаси и прозрачни материали. Наречени още флуидни, тези термометри работят на простичък принцип - свойството на сплавта да увеличава и да намалява обема си заради промяната на температурата при контакт с тялото.  

Точното око на дигиталните технологии 

Еволюцията на термометрите не се ограничава до външния им вид. Напротив. Търсейки още точност и бързина, производителите създадоха популярните електронни термометри, които работят на батерии. В повечето случаи тук отново виждаме традиционната форма на “писалка”, но върху корпуса й се появяват дисплеи, противоплъзгащи панели и водоустойчиви вложки. Предимството е, че върхът се огъва за максимален комфорт и плътно прилягане към формата на всяко тяло. Дигиталните термометри са на достъпна цена, а времето за отчитане е около 30 до 60 секунди. По правило устройствата работят в диапазона от 32 ºC до 43 ºC. 

Екстрите им са практични, като например система за автоматично изключване, звуков сигнал и калъф за съхранение. Предлагат се специални детски модели, включително в забавна форма на цветя и животинки, както и универсални такива за аксиларно, орално и ректално измерване. Електронните термометри са доказани бойци в битката с високата температура. Те отчитат промяната на съпротивлението при колебанията в температурата чрез термодатчик, а по същество са контактни уреди. В ерата на COVID-19 това се превръща в минус, особено ако се налага да провериш температурата на всички от семейството. 

Без контакт и за нула време - инфрачервените звезди 

Ако искаш резултат за секунди, то инфрачервените термометри са твоето решение. Тези безконтактни модели са предпочитани, точно защото няма нужда от допир до кожата. Навярно си виждал такива на входовете на болници, молове, училища, кино салони и други. Тъй като се славят с дълъг експлоатационен живот, инфрачервените термометри са чудесна дългосрочна инвестиция. Но как работят? 

Тук технологията е насочена към термалната радиация. Това ще рече, че устройствата улавят топлинните вълни, излъчвани от тялото. Някои модели се закачат на стената, например до входната врата на дома или офиса. Така всеки влизащ може да провери дали има температура, без да пипа нищо. Просто заставаш на 10 сантиметра от уреда и той автоматично ще покаже резултат. Захранването може да бъде както с акумулаторна батерия, така и чрез USB кабел. 

Доскоро инфрачервените термометри се ползваха предимно в болниците и здравните кабинети за дистанционни измервания на пациенти и служители, но в последните години започнаха масово да навлизат в бита. Другите им предимства са свързани с това, че отчитат екстремни температури в рамките на 1 - 2 секунди. Те са снабдени с вътрешна памет, за да запаметяват минали резултати. Някои производители са разработили и мобилни приложения за анализ и съхранение на данните, което е голям плюс в забързаното ежедневие и при проследяване на болестни състояние и оздравителни процеси.  

Как, къде и колко? 

Вече се запозна с устройството на видовете термометри. Но е редно да знаеш, че те могат да имат ограничени или по-широки приложения. Така стигаме до методите на измерване. Пример са термометрите за ушния канал с накрайник. Разбира се, най-използваният метод е измерването под мишницата. Популярни “зони” са челото, особено при инфрачервените устройства, а също устната кухина и ректума. Оралното тестване се смята за най-надеждно, тъй като там околната среда практически не оказва влияние.  

Технологиите и методите имат своите запалени фенове. И за двете си има тънкости. Смята се, че контактните термометри (електронни и флуидни) са по-точни, тъй като постигат по-добър обхват. Безконтактните модели безспорно са по-удобни, но стойностите на отчитане могат да варират със сериозни отклонения и да те подведат, ако не боравиш по правилния начин с тях.  

Как да избереш термометър? 

Покупката на термометър може да е изнервяща, имайки предвид многобройните предложения. Вместо да купуваш първия уред, който ти попадне под ръка, вземи предвид основните характеристики на съвременните термометри. 

Ето ги и тях:

  • Технология - безживачен, електронен или инфрачервен. Това зависи най-вече от личните ти предпочитания и бюджета. 
  • Метод - повечето потребители избират електронен термометър за измерване под мишницата или инфрачервен за зоната на челото. Прочети описанието на модела, който си харесал, за да запознаеш с възможните му приложения и начин на употреба. Само така ще отчиташ правилно резултатите. 
  • Време за измерване - тук инфрачервените термометри печелят, но електронните им събратя също са доста бързи. За повечето домакинства 30 секунди или минута не е чак такава голяма разлика. 
  • Фукции -  автоматично изключване за пестене на батерията, звукова или светлинна сигнализация при висока температура и запаметяване на минали измервания са страхотни функции.  
  • Екстри - LCD дисплей с подсветка, калъф и мобилно приложение са големите плюсове тук. 
  • Гаранция - за повечето модели тя е 2 години. 

Телесната температура е един от базисните жизнени показатели. Така че не прави компромис и избери сигурен и надежден термометър, който ще служи вярно на цялото семейство дълги години. Разгледай моделите и избери най-добрия за теб сега.