Тъй като темпото на живот непрекъснато се ускорява, намирането на време за приготвяне на качествени ястия може да бъде предизвикателство и ето защо искате тенджера под налягане. Тези тенджери под налягане се превърнаха в истински изгряващи звезди в кухнята, тъй като осигуряват сочни, крехки резултати за нула време. Разгледайте нашите най-добри предложения, за да ви помогнем да изберете правилната тенджера под налягане за вашата кухня.
Докато всички тенджери под налягане функционират по подобен начин, някои са по-добре направени и идват с полезни допълнителни функции, които правят готвенето по-безопасно, по-лесно и по-гъвкаво. В това ръководство ние покриваме всичко, което трябва да знаете, за да направите информирана покупка.
Видове тенджери под налягане
В зависимост от конструкцията си тенджерите под налягане могат да се разделят на три основни групи. Независимо кой тип купувате, всички те работят, като използват налягане на пара, за да повишат температурата на готвене над точката на кипене.
Тенджери под налягане
Тенджерите под налягане изглеждат като тенджери с приспособления. Обикновено изработени от алуминий или неръждаема стомана, тези тигани са най-достъпни, но ще трябва да наблюдавате топлината, за да сте сигурни, че храната ви ще се получи според очакванията. Моделите с котлони също могат да постигнат по-високи нива на налягане, което води до по-бързо готвене в сравнение с електрическите модели.
Електрически тенджери под налягане
Електрическите тенджери под налягане ви дават повече автономия. Просто трябва да изберете желаните настройки за готвене и машината ще свърши останалото, като сигнализира, когато храната е готова. Освен това електрическите модели се предлагат в много различни варианти. Много от тях не само готвят под налягане, но и сотират, задушават и задушават. Някои тенджери под налягане от висок клас могат да функционират и като готварски печки за ориз, за приготвяне на кисело мляко или за бавно готвене.
Микровълнови тенджери под налягане
Микровълновите тенджери под налягане обикновено са по-малки от другите два вида, тъй като трябва да се поберат в стандартна микровълнова печка. Капацитетът обикновено е оптимален за 1-2 души, но може да е твърде малък за по-голямо семейство. Моделите за микровълнова печка обикновено са изработени от силикон; по този начин те са лесни за съхранение и почистване (повечето са подходящи за съдомиялна машина). Друго предимство е, че необходимото налягане и температура се постигат много бързо в микровълнова печка, което води до ултра-бързо готвене.
Как работи тенджерата под налягане?
Всички тенджери под налягане имат отделение, което може да се запечата. След като добавите продуктите и течността за готвене, затваряте плътно капака. Когато процесът на готвене започне и температурата се повиши, парата не може да излезе, създавайки налягане в съда. И колкото по-високо е атмосферното налягане, толкова по-висока става температурата на кипене на водата.
Това ви позволява да готвите при температури над 100 °C и ястието ви се приготвя по-бързо. Една средна тенджера под налягане може да намали времето за готвене с две трети в сравнение с конвенционалните методи.
Плюсове и минуси на тенджери под налягане
С толкова много модерни уреди за готвене, които се конкурират за пространството във вашата кухня, има смисъл да оцените потенциалните ползи и недостатъци на всяка закупена единица. Ето най-добрия списък с предимства, които можете да очаквате от тенджера под налягане:
- Тенджерите под налягане спестяват много време, а продуктите са винаги крехки и равномерно изпечени.
- По-кратките времена за готвене също означават спестяване на енергия. Оценките показват, че можете да спестите до 70% газ/електричество и вода с тенджера под налягане в сравнение с традиционното готвене.
- Спестяването на енергия означава и по-ниски сметки. И можете да използвате спестените пари за готвене под налягане на някои специални деликатеси.
- Съвременните водоструйни машини имат изпитани функции за безопасност. Следователно не е нужно да се тревожите за изригвания, експлозии или изгаряне от пара.
- Тъй като съдът е плътно затворен, присъстващите в храната витамини и минерали се запазват по-добре, осигурявайки по-питателни ястия. Ако не ви е грижа за здравословните аспекти, ще се радвате да знаете, че плътното уплътнение също подобрява ароматите и вкусовете.
- Готвенето при по-високи температури ефективно унищожава потенциалните бактерии или вируси в храната, свеждайки до минимум всички рискове за безопасността на храните.
Никой кухненски уред обаче не е перфектен. Помислете за някои предизвикателства, свързани с готвенето под налягане, преди да купите:
- Няма да можете да измервате храната или да коригирате вкуса, докато готвите; следователно се очакват някои проби и грешки, докато свикнете с вашата готварска печка
- Не всички видове храна стават добре в тенджера под налягане. Това е особено вярно при моделите с котлон, където имате ограничен контрол върху нивото на налягане.
- С течение на времето вашата тенджера под налягане може да доведе до някои допълнителни разходи, като например подновяване на уплътнителния пръстен.
- Качествените тенджери под налягане са скъпи. Евтините модели често не функционират добре и не издържат дълго.
Как да изберем най-добрата тенджера под налягане?
Въпреки че тенджерите под налягане не са сложни, има няколко неща, които трябва да имате предвид, за да намерите най-добрия модел за вашата кухня. Те включват капацитет за готвене, качество на конструкцията, функции за безопасност и настройки за готвене.
Размер
За да разберете необходимия размер на саксията, изчислете поне 1 литър на човек във вашето домакинство. Много хора в днешно време също предпочитат да готвят за няколко дни напред. В такъв случай можете да изчислите и допълнителен капацитет. Например средно семейство от 3-4 души ще се справи добре с тенджера под налягане от 6-8 литра. Въпреки че това може да звучи ужасно много, препоръчително е да напълните само 1/2-2/3 от тенджерата под налягане (в зависимост от продукта, който се готви). По този начин количеството приготвена храна винаги е по-малко от общия капацитет на тигана.
Материали
Двата най-често използвани материала за тенджери под налягане са алуминий и неръждаема стомана. Докато алуминиевите печки са по-евтини, ние съветваме да се придържате към неръждаемата стомана. Той е много по-здрав и гърнето ви ще издържи по-дълго. Освен това алуминият може да реагира с кисели храни (като домати) и да промени вкуса им.
Ще видите числа, като например 18/10 върху съдове за готвене от неръждаема стомана. Първото число описва процентното съдържание на хром в сплавта, а второто – процентното съдържание на никел. Колкото по-висок е класът, толкова по-устойчив ще бъде вашият артикул на ръжда и киселини; затова се стремете високо. Най-високият клас, използван в кухненските съдове, е 18/10. Тенджерите от неръждаема стомана често имат дънен диск, включващ слой алуминий за по-добра проводимост.
Множество настройки за налягане
По-скъпите тенджери под налягане обикновено имат повече от една температурна настройка. Не препоръчваме да плащате пари за модел с 8-10 от тях, защото няма да имате нужда от толкова много. Но добрата тенджера под налягане трябва да има поне 2-3 режима. По-високото налягане спомага за по-бързото готвене, особено когато става въпрос за по-плътни продукти. Настройката за по-ниско налягане спестява енергия и работи най-добре за затопляне на храната или за по-деликатни продукти, като риба, яйца или листни зеленчуци.
Индикатор за налягане
Индикатор за налягане показва кога е безопасно да отворите капака. Такива индикатори могат да бъдат от различни видове; например може да има щифт, който изскача или габарит. Никога не трябва да се опитвате да отворите устройството, преди да проверите индикатора за налягане и да се уверите, че е безопасно да го направите.
Система за заключване на капака
Съвременните тенджери под налягане обикновено имат повече от един заключващ механизъм, за да осигурят висока безопасност по време на процеса на готвене. Потърсете модел със солиден заключващ се капак, а не такъв, който просто може да се завърти върху тенджерата.
Клапан за бързо освобождаване
Както подсказва името, тази функция позволява бързо освобождаване на налягането от съда след приключване на готвенето. Това означава, че няма да се налага да чакате тенджерата да изстине и ще можете бързо да стигнете до частта за хранене.
Кошница за пара
Парните кошници са полезни, тъй като не позволяват на някои продукти (напр. зеленчуци) да поемат твърде много вода от дъното на съда. Кошниците с разделители позволяват и готвене на няколко храни едновременно. Някои тенджери под налягане се доставят с включена съвместима кошница за пара. Въпреки това можете да използвате всяка кошница, при условие че се побира напълно вътре и е изработена от топлоустойчив материал.
Функция за отложен старт
Повечето електрически тенджери под налягане идват с таймер за забавяне, който ви дава свободата да избирате кога храната да е готова. Някои таймери могат да бъдат до 24 часа; по този начин можете да подготвите необходимите съставки дори един ден предварително.
Функция за поддържане на топлината
Това е друга функция, достъпна само за електрически тенджери под налягане. След като ястието ви е готово, уредът ще поддържа по-висока температура, докато не отворите капака. Някои модели могат да поддържат храната ви топла до 10 часа.
Автоматично изключване
Автоматичното изключване е защитна функция на електрическите тенджери под налягане за предотвратяване на прегряване. Те имат сензори, които ще изключат устройството, ако нещо се обърка и температурата се покачи твърде високо.
Лекота на използване
Тенджерите под налягане също имат страхотни функции! Някои имат сгъваеми дръжки, които улесняват съхранението. Моделите от висок клас може да имат вградени термометри или няколко нива на налягане, от които да избирате. Друга полезна функция е двуклапанният механизъм. Ако един от клапаните се блокира, вторият ще освободи налягането.