disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Телевизори 2024

Телевизор може да се намери в почти всеки дом, за да гледате любимите си предавания или филми. Днес има няколко подобни, но все пак доста различни видове телевизори, от които да изберете, така че тук ще разгледаме по-подробно техните различия. Надяваме се в края да сте открили за себе си най-добрия телевизор, отговарящ на вашите нужди и предпочитания.

Различните видове телевизори

Най-продължително време основният тип телевизори беше телевизори с катодни лъчи. Оттам идва и старият псевдоним на телевизорите "кинескоп". През последните две-три десетилетия обаче с развитието на новите дисплей технологии се появиха няколко нови вида телевизори. По-големи, плоски и с по-ярки цветове – всички тези видове предлагат по-добро качество на картината от старите. Кои са най-добрите телевизори сред тях?

Телевизори с директен изглед или катоднолъчева тръба

Класическите телевизори с тръба много трудно се намират в наши дни, тъй като вече не се произвеждат. И все пак, си заслужава да ги споменем предвид статута им на телевизори от класически тип. Освен това кой знае, може в бъдеще отново да се върнат на мода.

Цифрова светлинна обработка (DLP)

Изобретени през 80-те години от Texas Instruments, телевизорите DLP използват оптични полупроводникови чипове за обработка на цифрови сигнали. Резултатът беше много по-изчистено изображение, плосък екран и по-леко тегло, както и по-дълъг живот в сравнение с телевизорите с директен изглед.
Оттогава обаче се появиха по-нови технологии и повечето производства на DLP телевизори бяха прекратени през 2012 г. Все още се предлагат някои модели втора употреба и ремонтирани такива.

Плазмени екрани

Следващите по ред са телевизорите с плазмени дисплеи, изобретени през 90-те години, които са проектирани като клетъчна мрежа от пиксели, пълни с плазма. Тези мрежи са захванати между стъклени панели отпред и отзад и са заобиколени от електроди, които излъчват светлината и изображенията в плазмата.
Ето защо телевизорите с плазмен панел предлагат много по-бърз кадър, по-добро визуално качество и по-компактен плосък екран. Те обаче също бяха надминати от по-новите модели.

Дисплей с течни кристали (LCD)

Сравнени с трите най-нови и най-разпространени модела, LCD телевизорите са най-популярните днес. Любопитен факт е, че концепцията им е замислена още през 60-те години на миналия век, но усъвършенстването им е отнело доста време. При LCD телевизорите основният елемент са така наречените „течни кристали“.
Всеки пиксел на LCD екрана е съставен от няколко молекули с течни кристали, подравнени между два електрода и два поляризиращи филтъра. Когато телевизорът е включен, към кристалите се прилага напрежение и те се въртят в съответствие с него, създавайки различни светли цветове.
Днес, макар да имат достойна конкуренция, LCD екраните все още са на върха, поне що се отнася до тяхното търсене. Те се предлагат на достъпни цени, в различни размери и предлагат отличен цвят и изображение. Единственият им недостатък е лекото замъгляване на движението, което се дължи на забавена реакция.

Органични светодиоди (OLED)

Подобно на LCD екраните, органичните светодиоди използват органичните молекули на полимерите, които също реагират на електричество и променят цветовете си въз основа на него. OLED бяха представени за първи път през 2012 г. и оттогава набраха популярност, съперничейки на LCD-тата с тяхното качество.

Органичните светодиоди нямат проблем със замъгляването на движението, което е характерно за LCD екраните, тъй като тяхната LED технология позволява по-бърза реакция. Те също изискват по-малко енергия (~ 40% по-малко) от LCD, защото не използват подсветка. OLED технологията е доста вълнуваща по отношение на потенциала й за бъдещо развитие.

Те обаче са по-скъпи от LCD екраните. Друг основен недостатък на тези телевизори е, че са с по-кратък живот от LCD, тъй като органичните светодиоди започват да произвеждат по-размити изображения след няколко години (в зависимост от ползването). Ако и когато този проблем бъде отстранен, можем да очакваме, че OLED изцяло ще заменят LCD екраните.

Квантов точков светодиод (QLED)

Подобно на LCD и OLED екраните, този последен тип телевизори използва наночастици, наречени „квантови точки“, вместо органични молекули. Благодарение на тях, QLED предлагат по-добри цветове и яркост, но по-ниско съотношение на контраста. Те обикновено са по-големи, по-дълги и по-малко податливи на прегаряне. Що се отнася до цената, тя варира между цените на LCD и OLED екраните.

За какво да внимаваме при закупуването на телевизор?

Подобно на компютрите, съвременните телевизори предлагат широка гама хардуерни и софтуерни функции и предимства, от които да избирате. Изборът на телевизор, който има всичко, което желаете, и няма „излишни“ функции, обикновено е най-добрият, тъй като няма смисъл да надплащате за функции, които не искате.

Размер

Както и при повечето други неща, размерът има значение при телевизорите. По-големите телевизори предлагат по-"кинематографично" изживяване, но е разумно да помислите къде ще ги поставите, колко място заемат и т.н.

Разолюция

Стандартната разделителна способност зависи от размера на телевизора и е както следва - 720p (HD), 1,080p (Full HD), 2160p (4K) и 4,320p (8K). Всяко число се отнася до броя на вертикалните и хоризонтални пикселите - колкото по-голямо е числото, толкова по-добро е качеството.

Форма

Всички съвременни телевизионни екрани са технически плоски, но при това са разделени на „плоски“ и „извити“. Извитите телевизори също са плоски, но имат лека вертикална извивка, която би трябвало да подобри изживяването при по-големите телевизори. Все пак това до голяма степен е субективно, затова изпробвайте и двата типа в магазина и изберете този, който ви харесва повече.

Допълнителни функции, които могат да ви бъдат полезни

Разбира се, съществуват много други допълнителни функции, които съвременните телевизори имат. Няма да преглеждаме всяка конкретна настройка, която един модерен телевизор притежава, но ето няколко насоки, за които да внимаваме:

  • Смарт телевизор. Това повече или по-малко се превърна в норма и повечето нови модели, които ще видите, са категоризирани като „интелигентни телевизори“. Това означава, че телевизорът има достъп до Интернет, може да се свърже с компютър и има цял набор от допълнителни софтуерни функции, от които да избирате.
  • Висок динамичен обхват (HDR). Това е технология, която увеличава динамичния диапазон на изображението. С други думи тя подобрява контраста на вашия телевизор.
  • Гласово активиране. Това не е чак такава необходимост, а хубав бонус, на който все повече хора се радват.

Както може би виждате, въпреки че някои видове телевизори определено се считат за остарели и изживяли времето си, 3 нови вида все още се борят за титлата „Най-добър телевизор“. LCD, OLED и QLED предлагат отлично качество на картината с някои малки различия помежду си. Достъпността и по-дългият живот на LCD екраните все още ги задържат на върха, но можем да очакваме това скоро да се промени, тъй като OLED и QLED продължават да се подобряват.