disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Съдомиялни За Вграждане 2024

Съдомиялните са едни от най-търсените домашни уреди и това има логично обяснение. С тях се отърваваш от досадното и изморително търкане на съдове, всичко е лесно и бързо, а кожата на ръцете ти остава свежа. Навярно ти също искаш да улесниш ежедневието си и да си подариш повече време за почивка и разговори с любимите хора край масата. Ако е така, прочети статията докрай, за да разбереш най-важното за съдомиялните за вграждане.  

Разбира се, всеки е свободен да закупи елегантна свободностояща машина, но тук ще се спрем на най-предпочитания вариант - миялните за вграждане. Достъпни като цена и разнообразни по размери и функции, днешните модели се вместват без проблеми във всеки кухненски шкаф, мебел или ниша. С точно измерване и правилни сметки, резултатът е дискретно решение, което пасва незабележимо в кухненския интериор и подпомага всяко домакинство. Как обаче да избереш твоя домашен помощник, без да се объркаш?

Първото, което трябва да знаеш, е, че на пазара се предлагат модели с различен капацитет, респективно и размери. В зависимост от тях съдомиялните се делят на мини, компактни, средни или големи. Малките съдомиялни са с капацитет до 5 комплекта чинии, компактните побират 6, средните - до 9, а големите - 12 и повече комплекта чинии. Дотук добре, но какво точно означава това? Общоприетото схващане е, че един комплект се състои от 4 чинии, 1 чаша, съответно по 1 вилица, лъжица и чинийка - или около 8 предмета.  

Два пъти мери, един път купувай 

И така, вместимостта е базовият критерий за избора на миялна за вграждане, което е пряко свързано с размерите на уреда. Най-малките машини са широки около 45 см. - достатъчно за двойки и малки семейства, но не и за големи събирания. Ето защото повечето домакинства се ориентират към 60-сантиметровите съдомиялни от средната категория, които могат да поберат цялата посуда от готвенето и вечерята и да я измият с едно пускане. Някои модели от големия клас достигат ширина от 75 см. Височината на уредите е около 80 - 82 см, а стандартната дълбочина е 50 - 60 см.  

Логично, изборът на съдомиялна за вграждане зависи от свободното пространство в кухнята, с което разполагаш. Друг критерий е броят на кошниците и разположението им. За предпочитане е да потърсиш вариант, при който кошниците са подвижни, така че да поберат възможно най-много посуда в отделните секции за прибори, чинии и купи, както и големи тенджери и кани, например. Обикновено кошниците са изработени от неръждаема стомана. 

Колкото до екстрите, най-предпочитани от домакините са турбо сушенето, както и вграденият сензор за чистота на водата. Ако не установи наличието на препарат и мътилка, уредът спира, защото съдовете вече са чисти. Вградените миялни се командват от панел с бутони, разположен в горната част на вратата им. Повечето модели разполагат с дисплей, указващ избраната програма, и бутони, а малка част се управляват чрез мобилни приложения. 

Тя върши всичко вместо теб 

Много важен фактор е функционалността на съдомиялните. Тук уредите са разделят по скала от до G, като моделите от А категория осигурят възможно най-доброто измиване и подсушаване на  съдовете. Нивото на шум става все по-ниско, като най-тихите модели достигат до 30 – 40 Db за максимален комфорт на потребителите. 

По отношение на режимите на работа, производителите са осигурили различни програми - за бързо миене, за дълбоко почистване на силно замърсени съдове и чинии при температура около 70 градуса, за стъкло и други. Първокласните уреди ще те грабнат с допълнителни екстри, като предварително накисване без препарат със студена вода, както и полезната функция за самопочистване. Опциите за регулиране на температурата са стандартни. Отделно, премиум моделите се предлагат с допълнителни аксесоари - кошници за винени чаши със специален дизайн против допир и надраскване на стъклото, препарати и други. 

Оборудването на съдомиялната машина включва и полезни допълнения, като например система против течове и специални уплътнения на барабана. Функцията по сушене може да бъде експресна - с горещ въздух, или с естествен конденз. Доста потребители предпочитат функцията за забавен старт - уредът  се включва през нощта, за да пести електроенергия.  

Как да избереш съдомиялна? 

Всички утвърдени производители на бяла техника се стремят да предлагат качествени съдомиялни за вграждане. Разнообразието им е голямо, затова обобщаваме основните параметри, които да те ориентират в намирането на твоя уред: 

  • Размери - мини уред, среден или голямВземи рулетката и премери пространството. Всеки модел има препоръчителни размери за мястото, където да се вгради - ще ги намериш като част от техническите характеристики в описанието.  
  • Икономичност - провери колко вода изразходва уредът за една процедура, като средната норма тук е 9 - 10 литра. Това е доста по-малко вода, ако сравним с ръчното миене под чешмата. Има модели с иновативни дюзи, намаляващи консумацията на вода с 20 - 30 %. Други са проектирани за директна връзка към ВиК мрежата за топла вода. 
  • Енергийна ефективност - ориентирай се към машина от енергиен Клас А или А+, за да спестяваш електроенергия, особено при редовно ползване. 
  • Режими - бързо измиване на леко замърсени чинии, интензивен режим за много мръсни съдове, половин зареждане със занижена консумация на вода и други програми са на твое разположение според конкретната ти нужда.  
  • Препарати - спазвай указанията на производителя. Най-популярните препарати са 3 в 1 - сол, препарат за измиване и за плакнене. На пазара се предлагат гелове и таблетки с добавени съставки против замъгляване на стъклени съдове и отлагане на котлен камък, антимикробни компоненти, ароматизатори и т.н. 
  • Ниво на шум - машина от 40 - 45 Db е перфектно попълнение за твоята кухня, особено ако става дума за бокс, свързан с дневната. 
  • Екстри - самопочистваща се функция, контрол върху температурата на водата, турбо сушене, вграден сензор за чистота на водата, система за защита от деца и други полезни характеристики ще те улеснят още повече. Много впечатляващи са светлините индикатори на някои миялни, които “произвеждат” цветен лъч върху пода. 

Отново ще напомним, че изборът на миялна машина за вграждане е пряко свързан с наличното пространство и разпределението в кухнята. Включи в сметките поне 5 см. разстояние между задната част на машината и стената. Така ще осигуриш вентилация и ще предпазиш уреда от прегряване. Ако мислиш да монтираш съдомиялната под мивката, трябва да предвидиш и място за дренажните тръби.   

Колкото до поддръжката - спазвай инструкциите на производителя, за да ти служи уредът вярно. Ползвай функцията за накисване, за да може остатъците от засъхнала храна да се разградят по-ефективно. С това ще облекчиш работата на машината и ще предпазиш изпускателния й филтър от запушване. Веднъж след като се сдобиеш със съдомиялна, със сигурност ще се запиташ защо не си я купил по-рано