disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Съдомиялни 2024

Съдомиялните машини са невероятен уред, който да ползвате у дома. Те ви спестяват безброй часове на миене - около 30-60 минути на ден при повечето домакинства - и се справят с това бързо и ефективно. Нещо повече, те почистват цялата купчина мръсни съдове, струпани в кухненската мивка или на плота, като играят ролята на „мокри шкафове или шкафове за мръсни съдове“.
Но кои са най-добрите съдомиялни машини, които да изберете? Какви са различните им видове и модели и какви са основните им характеристики? Нека разгледаме по подробно тези въпроси!

Различните видове съдомиялни машини

За разлика от много други кухненски уреди, съдомиялните машини имат еднакъв принцип на действие - те поемат студена вода от водопровода, загряват я и я изливат непрекъснато върху мръсните съдове в комбинация със сапуна, който сте поставили. Съдомиялните машини обикновено се различават една от друга по размер, вместимост, компактен дизайн, предвидено място в кухнята и различните програми и функции, които имат или нямат.

Самостоящи съдомиялни машини

Това е най-често срещаният тип миялни машини, просто защото също както самостоящите перални, хладилници, сушилни за дрехи и други уреди, и те могат да бъдат поставени на всяко място. Не е необходимо да ги пъхате в кухненски шкаф и не е необходимо да проектирате цялата си кухня наново - просто ги поставяте където искате и това е всичко.
Съдомиялните машини се предлагат в най-различни размери и вместимост и могат да притежават всякакви функции, които ви трябват при ползването на такъв уред.

Интегрирани съдомиялни машини

Тези съдомиялни са чудесен вариант за кухня, която все още е в процес на изграждане и проектиране. Те играят ролята на кухненски шкаф за миене на съдове. Това означава, че ще имате красива и хармонична кухня, вместо кухня с голям и грозен бял шкаф някъде в нея.

Ако кухнята ви вече е завършена и не искате да я проектирате наново, вероятно е възможно да намерите интегриран модел на съдомиялна машина, който може да пасне на размерите на някой от вашите шкафове и да го замени, но такава вероятност е малка. Освен това тези модели обикновено не са толкова големи, колкото самостоящите модели.

Съдомиялни машини Slim

Последните три типа могат да се разглеждат като подвидове на интегрираните съдомиялни машини, но пък са достатъчно различни, за да заслужат да бъдат споменати отделно. Първият такъв тип са тънките съдомиялни машини. Тези интегрирани съдомиялни машини са направени като допълнителни тънки шкафове за кухни с ограничено пространство. Тънки и високи, те са идеални за домакинства с по 2 души, които не ползват прекалено много чинии. Въпреки че не са много големи, е впечатляващо колко добре ви помагат да използвате ограниченото пространство в кухнята ви.

Компактни съдомиялни машини

По същия начин компактните съдомиялни машини са предназначени за по-малки домакинства с ограничено пространство в кухнята. Обикновено те са големи колкото голяма микровълнова печка или дори малко по-големи и могат да бъдат интегрирани или самостоятелни. Те са твърде малки дори и за домакинства, състоящи се от двама души, и са предназначени най-вече за ергенски апартаменти, където се готви рядко.

Вградени съдомиялни машини

Третият тип интегрирани съдомиялни машини са вградените съдомиялни. Хората често бъркат тези два термина, като ги смятат за едно и също нещо, но те означават различни неща. Вградените съдомиялни машини са онези, които са интегрирани под кухненската мивка и са свързани директно към нея. Това намалява разстоянието, което водата трябва да измине, и по този начин намаляват риска от аварии по тръбите. Освен това при тях работата с мръсните или току-що измити съдове е по-лесна, тъй като миялната машина се намира възможно най-близко до кухненската мивка.

Какво да вземем под внимание при закупуването на съдомиялна машина?

Тъй като всички съдомиялни машини работят на един и същ принцип, ключовите разлики между тях се свеждат до основните и допълнителните им функции.

Интегрирани или самостоящи

Вече очертахме разликите между двата основни типа, така че няма да ги повтаряме. Това е първият и основен избор, който ще трябва да направите, тъй като от него ще зависи начинът, по който ще изглежда вашата кухня и къде ще разположите своята съдомиялна машина.

Вместимост

Друг ключов елемент, който да вземете предвид, е каква точно да бъде големината на вашата съдомиялна. Ако вземете съдомиялна машина, която не е достатъчно голяма за вашите нужди, това не само ще се окаже проблем за вас, но и загуба на пари. Ще трябва да я изпразвате и зареждате постоянно, няма да е достатъчно голяма за по-големите ви тенджери и тави и като цяло ще ви създава повече главоболия, отколкото да ви бъде от полза.

От друга страна избирането на ненужно голяма съдомиялна машина означава, че ще трябва да чакате няколко дни до напълването й, което от своя страна значи, че няма да можете да използвате всичките си съдове и чинии, или ще бъдете принудени да я пускате на половин капацитет, което означава преразход на вода.

Консумация на вода

Когато става въпрос за загуба на вода, е добре да изберете съдомиялна машина с по-ниска консумация на вода. Тези модели може да са на по-висока цена, но са едновременно екологични и спестяват от сметката ви за вода.

Допълнителни функции, които могат да ви бъдат полезни

Разбира се, съдомиялните имат и много допълнителни функции, които можете да сметнете за полезни или ненужни в зависимост от вашите предпочитания:

  • Филтриране на водата. Тъй като съдомиялните машини многократно въртят една и съща вода преди да я изхвърлят, е важно да изберете модел с добра филтрация на водата, за да поддържате машината си чиста между отделните цикли.
  • Сензори за мръсотия. Съдомиялните машини със сензори за мръсотия могат да засекат нивото на мръсотия на съдовете ви и съответно да регулират консумацията на вода. Това от една страна пести вода, а от друга – води до по-ефективно миене.
  • Програми и контролери. Повечето модерни съдомиялни машини са снабдени с електронни дисплеи, което прави използването и програмирането им много по-лесно. Дори и да няма такива обаче, е важно да изберете съдомиялна машина, която има предпочитаните от вас операционни програми. Някои съдомиялни машини позволяват полуцикли, когато не искате да чакате цялата машина да се напълни; други имат режим на миене с висока или ниска температура и т.н.
  • Шумоизолация. Подобно на пералните и сушилните за дрехи, съдомиялните не са съвсем тихи. Ако кухнята ви е близо до хола или спалнята, ще е добре да изберете модел с добра шумоизолация.

Накратко, докато миялните машини се различават значително по размер, дизайн, място в кухнята и функции, всички те работят на един и същ принцип. Така че намирането на най-добрата съдомиялна машина за вашата кухня обикновено не е много сложна задача, ако тя е с подходящия капацитет и размер, както и с предпочитаните от вас функции и разход на вода.