disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Сокоизстисквачки 2024

Изцеждането на плодове и зеленчуци е много лесен начин да си набавяте необходимито количество витамини. Ако не искате да харчите излишни пари за фреш от близкото магазинче или предпочитате да имате свободата да експериментирате с вкусове и съставки, то помислилете за купуване на домашна сокоизстисквачка. На пазара има различни видове за домашна употреба и си струва да знаете от какво се нуждаете, преди да купите.

Различни видове сокоизстисквачки

Преди да направите инвестиция в сокоизстисквачка, прочетете повече за основни видове. Те се различават по начина, по който извличат сок, колко бързо работят, колко високо е качеството на сока и дори колко са мощни. Въпреки че отделните машини могат да имат специални характеристики или уникални атрибути, основните им функции се свеждат до четири основни вида:

Центрофужни сокоизстисквачки

Това са едни от най-популярните модели на пазара. Центрофужните сокоизстисквачки използват остри, бързо движещи се ножове, за да нарязват плодовете и зеленчуците и мрежести филтри, за да отделят пулпата от течността. Те са подходящи за изцеждане на плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода като краставици, ябълки, целина и моркови, и не толкова добри за билки и листни зеленчуци, колкото другите модели. Минусът им е, че много от хранителните вещества от плодовете и зеленчуците се озовават в пулпата, която се отделя, така че няма да получите толкова голяма хранителна полза от сока, колкото при някои други видове сокоизстисквачки. Повечето модели от този вид са леки, лесни за употреба и почистване, а също и са безопасни за измиване в съдомиялна машина. Тези сокоизстисквачки са бързи, но са склонни да бъдат и доста шумни. Центробежните сокоизстисквачки обикновено са най-достъпните и чудесни за онези, които тепърва се занимават със сокоизстискване.

Бавнооборотни пресоващи сокоизстисквачки

Пресоващите сокоизстисквачки имитират „дъвчене“ на плодове и зеленчуци, като използват шнекове с остри метални зъби. Известни също като сокоизстисквачки със студено пресоване, производството на сок при тях отнемат повече време, но не го загрява. Смята се, че това запазва повече хранителни вещества в крайния продукт. Също така, те изстискват максималното много сок от пулпата, което води до по-голямо количество течност с много малко разпенване и окисляване. Тази техника на бавна сокоизстисквачка позволява лесно изцеждане на листни зеленчуци, като спанак и зеле. Те са по-тихи от предните, а по-силните им двигатели имат по-висока цена, но дават възможност за допълнителни функции като приготвяне на ядково мляко, бебешки храни, сорбета и дори тестени изделия.

Сокоизстисквачки с два вала

Този тип сокоизстисквачки често струват повече, но произвеждат сок с още по-високи нива на хранителни вещества. Те притискат плодовете и зеленчуците между две блокиращи зъбни колела (откъдето идва и името), и след това смилат продуктите на много малки и фини частици. Работят с по-бавни темпове, в сравнение с другите два вида сокоизстисквачки, които вече разгледахме, но извличат повече сок от пулпата. Този тип сокоизстисквачка е особено подходяща за обемни и листни зеленчуци, но също така може да изцеди и много сок от меки плодове. Също така може да се използват за някои други цели, като например приготвяне на тестени изделия или други големи кулинарни задачи, като смилане на семена или ядки. Повечето от тези машини са хоризонтални, което означава, че се нуждаят от повече място на плота или в килера.

Сокоизстисквачки за цитруси

Всяка от изброените до момента сокоизстисквачки може да се използва за изцеждане на цитрусови плодове, но ако това е основният вид сок, който възнамерявате да използвате, на пазара има някои особено икономични предложения. Може да видите този тип сокоизстисквачка, представена като „преса за цитрусови плодове“ и всъщност има доста широка гама от модели, точно посветени на изцеждането на цитрусови плодове. Можете да се придържате към обикновена, ръчна сокоизстисквачка за цитрусови плодове на достъпна цена, или да намерите по-скъпи електронни версии с вградени контейнери за съхранение на сока, а също и такива, с различни размери сокоизстискващи накрайници за различните видове цитрусови плодове. Този вид машини са малки и леснопреносими, заемат малко място на плота и могат лесно да се съхраняват. Поради компактните си размери обаче, не са подходящи за изстискване на големи количества плодове.

Други характеристики, които да вземете под внимание когато избирате нова сокоизстисквачка са:

Скоростта на сокоизстискване и нивото на шум

Уверете се, че сокоизстисквачката отговаря на начина ви на живот по отношение на това колко бързо и колко шумно работи. Пресоващите сокоизстисквачки са много по-тихи от центрофужни. Бавните скорости на сокоизстисквачка са чудесни за изцеждане на меки плодове, като грозде и ягоди, докато високите скорости са по-добри за по-твърди плодове и зеленчуци като ябълки или моркови.

Колко лесни са за употреба и почистване

Сокоизстисквачки, които са лесни за употреба, разглобяване и почистване, са наи-предпочитани. Ако  искате многофункционална сокоизстисквачка, която също произвежда ядково мляко, сорбета или бебешка храна, ще трябва да заложите на по-сложни модели. Почистването на сокоизстисквачка може да бъде обезсърчително, затова търсете модели със специализирани четки, които улесняват почистването, а удобството на съдомиялната машина винаги е бонус.

Размер

Хоризонталните сокоизстисквачки обикновено произвеждат по-големи количества сок, но не всеки има достатъчно място за тях в дома си. От друга страна, вертикалните сокоизстисквачки са идеалено решение за по-малки кухни с ограничено пространство. Леките модели са перфектни, ако трябва да ги местите често от мястото им за съхранение до плота, където ще ги използвате. Уверете се, че който и модел да изберете, ще отговаря на нуждите ви.

Какъв тип сокоизстисквачка ще купите зависи от много фактори, включително от това колко често възнамерявате да я използвате. Ако нямате особени предпочитания и високи изисквания към машината, тогава достъпният, лесен за използване и почистване модел ще бъде идеален, за да пиете пресен и здравословен сок всеки ден. А тези от вас, които искат да вземат максимално много от полезните вещества на плодовете и зеленчуците, могат да заложат на по-скъп модел сокоизстисквачка. Какъвто и модел да предпочитате, в това ръководство са представени ключови функции и особености, които да ви помогнат да бъдете достатъчно мотивирани да използвате уреда всеки ден с удоволствие.