disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Смарт Телевизори 2024

Изобилието от смарт телевизори изкушава потребителите, но от друга страна неимоверно много ги обърква. Някои хора купуват телевизор спрямо размера на наличното пространство вкъщи. Други се ръководят изцяло от цената, а трети задължително се стремят към последния писък на модата, като например интерактивна телевизия, стрийминг на филми и други. Не би отказал да гледаш любимите си предавания на по-голям и по-качествен телевизор, нали? Но как да го намериш? 

Каквато и да е твоята причина за нов смарт телевизор, вероятно ще се почувстваш объркан, разглеждайки огромното разнообразие на пазара. Няма място за притеснения, защото в статията ще ти помогнем да решиш главоблъсканицата. Тук събираме всичко важно, което да те ориентира в избора на точния модел. Преди да започнем, нека напомним, че първо следва да съобразиш размера на екрана с пространството в дома ти, така че да гледаш на разстояние поне 2 - 3 метра. Само така истински ще се наслаждаваш на образите, без да натоварваш очите си. 

Колко умни са смарт телевизорите 

Телевизорите са символ на динамиката в потребителската електроника. Иновациите при тях се движат в две основни направления. Първата е разделителната способност за максимално реалистично качество на образа. Втората се отнася до функционалностите, които включват управление от мобилен телефон, вградени приложения, превръщане на екрана във фото тапет и други. А за най-запалените фенове иновативните 3D модели пренасят изживяването от триизмерното кино вкъщи. Какво повече да искаш?  

Производителите на смарт телевизори знаят как да се погрижат за всеки клиент. Пример за това са режимите на картината за спорт, кино или гейминг. Спортният режим, например, засилва контраста и фоновия шум от публиката, за да се почувстваш сякаш наистина си на трибуните. Най-интересни обаче са системите SMART TV или Smart Hub, които отварят широко вратата към нов свят от приложения, съдържание и игри. С тях телевизорът не е просто предавател на качествена телевизия, а персонализиран източник на забавления 

За целта устройствата разполагат с операционна система с фабрични приложения, като YouTube, Netflix и прогноза за времето. Пропусна любимото шоу? Гледа ти се точно определен филм точно тази вечер? Няма проблем, защото възможностите на “умните” телевизори ти дават достъп до онлайн платформите на всички канали, както и до приложения като Skype и Facebook. Функцията Screen mirroring пък синхронизира екрана на мобилния телефон и телевизора в реално време.  

Екранът е цар и всеки пиксел има значение 

По отношение на резолюцията, тук мнозина правят залагат на стандартните Full HD и HD Ready (1080 пиксела по хоризонтала) телевизори на изгодна цена. Както е известно, разделителната способност е най-важният критерий за покупката на смарт телевизор. Колкото по-голям е екранът, толкова по-важно е резолюцията да е висока, защото само така ще си гарантираш гладък, ярък и максимално реалистичен образ. Full HD е прагматична опция за средни екрани, като например 32 инча.  

По-високият клас широкоформатни телевизори (3840 x 2160 пиксела) ще те пленят с поразително жива картина и наситени цветове. Тези Ultra HD телевизори имат 4 пъти по-добра разделителна способност от Full HD. Макар перфектни за големи екрани над 55 инча, те далеч не са перлата в короната. Най-скъпи са 8телевизорите с 8000 пиксела - тяхната технология е по-добра даже от киносалоните, излъчващи в 4К. 

Освен броя на пикселите, значение има и на какъв принцип функционират. LCD технологията работи на базата на матрица от течни кристали, а другата категория включва системите OLED и QLED, както и основата им - LED. Общото при тях е, че не нагряват толкова силно, колкото доскорошните плазмени телевизори, и позволяват сглобяването на “тънки” екрани. LED телевизорите използват подсветка от множество светодиоди за равномерно разпределяне на светлината. При OLED подобрението самите пиксели произвеждат светлина и не разчитат на фоново осветление, като така постигат по-добро предаване на черния цвят и тъмните нюанси.  

Съвременните смарт телевизори задължително имат един или няколко мултимедийни HDMI порта, USB жакове, Wi-fi и входове за слушалки и високоговорители. Така може да свържеш няколко устройства към тях едновременно, например устройството или картата на кабелния оператор, стерео системата, конзолата за игри, DVD плеъра и интернет.  

Как да избереш смарт телевизор? 

Някои смарт телевизори се отличават с красив дизайн, но не външният вид трябва да те води в избора. Дори и бюджетът да не е проблем, важно е да обърнеш внимание на няколко ключови компонента: 

Ето какво да имаш предвид преди покупката на смарт телевизор: 

  • Разделителна способност и размер - заложи на 4K телевизор с диагонал от поне 55 инча. Това е голяма, но дългосрочна инвестиция, защото ще получиш безкомпромисно качество и актуална технология за години напред. 
  • Свързаност - Wi-Fi за приложенията, HDMI за кабелния оператор, Bluetooth и USB за любимите устройства - колкото повече опции за свързаност, толкова по-добре. Така ще превърнеш телевизора в универсално оръжие срещу скуката. 
  • Smart TV, Smart Hub и приложения - заложи на модел с разнообразни вградени приложения, нова операционна система и бърза интеграция с мобилния телефон. Персонализирането на началния екран и множеството функции са добре дошли за всеки, който иска да гледа и да играе по свои правила. Ограничения няма! 
  • Звук - обикновено мощността на говорителите на смарт телевизорите се движи около 20 W. Важно е устройството за поддържа аудио форматите Dolby, което е гаранция за качествено домашно кино. Предлагат се и още функции, например изчистване на фоновия шум при диалозите и разпределение на звука за оптимално потапяне във филма. 
  • Функции - използването на гласов асистент е все по-търсено от потребителите, особено когато искат веднага да ориентират телевизора кой точно филм да пусне от дългия каталог на любимата стрийминг платформа. Тук се включват и още полезни възможности, като HDR технологията за подобряване на видимостта при тъмна или ярка картина. 
  • Екстри - странична подсветка на рамката на телевизора, дизайнерски компоненти на стойката и още, и още. 

Покупката на нов телевизор е събитие за всяко семейство, защото не се случва твърде често. Обърни внимание на всеки детайл, за да се радваш на поразителна картина и гарантирани емоции с любимите хора. От размера и резолюцията на екрана, до звука и умните функционалности, гамата на смарт телевизорите може да задоволи и най-изтънчените вкусове. Разгледай моделите на пазара и се спри на модела, който ще покрие всичките ти изисквания. Приятно гледане!