disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Шевни Машини 2024

Искате да бъдете независими от модните тенденции на пазара, да творите сами дрехите си или да изработвате други творчески материали? Искате да работите като шивачка у дома? Или пък просто искате да можете да извършвате от вкъщи дребни ремонти, вместо да се налага всеки път да ходите до шивача? Тогава ще Ви е нужна добра шевна машина, с която да си служите. Коя е най- добрата машина за Вас. Това зависи, разбира се, от вашите умения, изисквания и нужди. А също така и от това какви са целите Ви, тъй като уменията Ви бързо биха могли да се развият, стига да го искате.

Кои са основните специфики, на които би трябвало да обърнете внимание при избора си. На първо място запознайте се с типовете шевни машини.

Видове шевни машини

Механични машини

Този класически тип шевни машини изисква да манипулирате повечето контроли на ръка. Те могат да се справят с основните ремонти, подгъви, прости дрехи и занаятчийски проекти. Разбира се ако изберете такава машина, тя винаги ще има и винтидж стойност, ако обичате и оценявате стари, класически предмети.

Електро-механични машини

Тези машини са оборудвани с много допълнителни функции като по този начин разширяват възможностите на техниката. Ако мислите да използвате машината по- често, подобен електронен модел би могъл да бъде полезна инвестиция. С помощта на този тип машини могат да се създават неща с всякаква сложност от разнообразни тъкани, шнурове и шивашки бутони, да украсявате вашите модели с декоративни шевове, апликации и дори бродерии.
Много от задачите, които при ръчната шевна машина трябва да извършвате Вие, тук биват компютъризирани. Машината често има много предварително определени видове шевове и режими на работа.

Компютъризирани шевни машини

Тук има още по- голямо автоматизиране на процеса. Бихте могли да изберете от много предварително зададени програми. Самият шев може подробно да бъде настроен предварително като вид. В допълнение към собствения си контролен софтуер, те могат да се свързват към външен компютър и да работят с малка или никаква намеса на оператора. Дизайнът на компютъризирани машини също е различен. За да може една единица да извърши стотици различни операции, основните групи механизми са оборудвани с отделни задвижвания и могат да работят автономно.Такива шевни машини са инструмент за професионалисти и занаятчии. Но благодарение на автоматизацията са подходящи за начинаещи, но основното в случая е максимална точност при използване.

Бродиращи шевни машини

Това е вид електронна машина, с която можете да създавате бродерия за облекла, покривки за легло и калъфки за възглавници.

Тази машината има обръч под иглите си и движи обръча във всичките четири посоки, докато иглата шие. Върху обръча се опъва плат и се закрепва под иглата. Процесът е напълно автоматизиран като за дизайна можете да намерите компютърно изображение, което да вградите в паметта на устройството. Отделно можете да закупите карта с памет или флашка. Сензорен екран или компютърна връзка ви позволява да позиционирате дизайна и да настроите цветовете, които искате. Имайте предвид, че съотношението цена-качество се влияе при тези машини и от диагонала на монитора. Някои от тези машини позволяват преоразмеряване и огледално проектиране, както и Ви предупреждават, за да знаете кога да смените цветовете.

Cъвети при избор на шевна машина

На първо място Ви съветваме да опитате преди да купите. Донесете проби от тъкани и тествайте няколко машини върху различни тъкани и настройки, за да сте сигурни, че те зашиват равномерно и са лесни за използване.

Все пак кои са различните критерии и функции, които е добре да имате предвид.

Броят шевове

Разбира се зависи за какво ще ползвате Вашата машина, но е добре тя да има оптимален брой основни и декоративни и бродиращи линии. При най- простите видове машини стандартните шевове са около 5 вида, но ако трябва да работите с различни видове тъкани или понякога да изпълнявате нестандартни задачи, можете да вземете шевна машина с 10-20 вида шевове. За начинаещи майстори това е достатъчно.

Завъртане

Функция, които имат почти всички съвременни модели. Все пак моделите се различават по това доколко автоматизирана е тази функция. Ако е полуавтоматизиран този процес, ще трябва да „помогнете“ на машината да извърши работата си.

Тип совалка

Най- простият вариант е размахващата совалка, която се намира в механичните и евтини електро- механични машини. Той е шумен, а линият може да започне да ес размества в един момент и да има прекъсвания на нишките.

Друг вариант е хоризонталната (въртяща се или ротационна) совалка. Тя е по – усъвършенствана конструкция. Този тип совалка е вградена в кутията на машината и поради това не се люлее, а намалява вибрациите по време на работа. Друго предимство на това решение е, че долната нишка практически не е заплетена, което подобрява качеството на шева.

Вертикалната совалка е много надеждна, като има по- просто регулиране на напрежението от хоризонталната совалка. Тази функция е необходима за шивачките, постоянно работещи с тъкани с различна дебелина.

Скорост на шиене

В най-простите модели се контролира чрез натискане на педала, но ако работите повече може да потърсите по- автоматизиран вариант, в който скоростта се регулира. По-добре е да търсите модел, при който скоростта е зададена на отделен регулатор или автоматично зададена от програмата. В професионалните машини скоростта може да достигне 1300 оборота в минута, но това е нивото за истински професионалисти. Обикновено цифрата е 800-850 оборота в минута.

Сила на пробиване

Тя често е пряко свързана със скоростта на шиене. При най- простите електро- механични модели, можете да се съсредоточите върху силата на самото устройство - колкото е по-високо, толкова по-лесно ще пробие иглата дебелата тъкан. При по-скъпите модели, силата на пробиване вече се регулира от оператора или самата машина благодарение на вградения електронен стабилизатор.

Шиене на бримки

Тази функция също е налице при почти всички съвременни модели. Тук също разликата е в това доколко е автоматизиран процесът. В първия случай ще трябва да "помагате" на машината да изпълнява задачата си, обръщайки плата в правилната посока когато е нужно.

Бихме завършили с това, че шевната машина е полезна вещ в дома, особено ако имате интерес към тази дейност – любителски или професионален. Важно да изберете моделът с функциите, които са нужни именно за Вас.