disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Пулсоксиметри 2024

Преди година едва ли много хора знаеха какво е това пулсов оксиметър. Този малък по размер уред за измерване на нивото на насищане на кръвта с кислород беше важен основно за хора със сърдечни заболявания или астма, както и за хора, работещи на големи височини. Напоследък обаче, в ситуацията на пандемия, пулсовият оксиметър се превърна в полезен уред за всяко семейство.

Най-добрите пулсоксиметри

Пулсоксиметърът е малък и удобен портативен уред, който можете да използвате лесно в домашни условия, за да проследите моментното кислородно насищане на хемоглобина (SpO2) в белите Ви дробове и моментния сърдечен пулс.

Известно е, че един от опасните ефекти при Ковид-19 е т.нар. тиха хипоксия. Пациенти, които на пръв поглед не са в тежко състояние, стигат до изключително ниски нива на насищане на кръвта с кислород, без да си дават сметка за това. Подобно състояние може да доведе до безсъзнание или дори до смърт.
Именно това доведе до нарастване на популярността на пулсовия оксиметър, тъй като този уред дава възможност за ранна диагностика. Така може да се открият признаци на хипоксия още преди да бъдат направени лабораторни изследвания.

Нормалното насищане на кръвта с кислород е приблизително между 95% и 100%. Ако сатурацията спадне под 94% и особено под 90%, това алармира за опасно ниски нива на насищане, при които човек трябва да предприеме своевременни мерки. В такива случаи за навременно отчитане помага пулсоксиметърът.

Как работи пулсовият оксиметър

Пулсовият оксиметър използва светлина, за да измери насищането на кръвта с кислород. Някой от пръстите на ръката се поставя между светлинния източник и детектора за светлина, намиращи се в оксиметъра. Принципът е, че светлината, която се излъчва от светлинния източник, трябва да премине през пръста, за да достигне до детектора. Количеството светлина, което се абсорбира от пръста, зависи от различни физически качества, които всъщност служат за измерването на кислорода в кръвта. Именно тях пулсовият оксиметър дава като цифрово отчитане. Уредът се поставя на пръста или на друга тънка част от тялото, например на ушната мида, а при децата може и на глезена.

Съществува и ръчен пулсоксиметър, който има отделен, по-голям екран с повече възможности, свързан с уреда чрез кабел. Този модел обикновено дава по-малко грешки, дължащи се на неправилно поставяне на уреда.

Препоръки при избора на пулсоксиметър

В момента пазарът на пулсови оксиметри се разраства изключително бързо и изобилства от устройства с различни цени и трайност. Именно поради това е нужен внимателен подбор, преди да бъде закупен такъв. За да бъде оксиметърът полезен, разбира се, той трябва да бъде с достатъчна точност. В крайна сметка именно точният резултат е най-важен при избора на устройство.

На първо място е добре да проверите дали продуктът, който искате да закупите, има издаден медицински сертификат. Двата важни сертификата са FDA, който важи в световен мащаб, и CE, който важи за територията на Европейския съюз.

Също така, на самия продукт можете да видите указания за неговата точност и по този начин да се ориентирате. Тези указания задават вероятността за отклонение в точността на отчетения от уреда резултат в рамките на определен процент. Указанието SpO2 80-99% с ±2%, би означавало, че точността при измерване на кислородната сатурация на кръвта може да даде посочения процент отклонение. При някои уреди се посочват две указания за стойности, в зависимост от това дали сатурацията е в по-ниски или по-високи граници, например ±1% в диапазона от 90% до 99% и ±2% – от 70% до 89%. Това по-изчерпателно описание на точността предполага и по-голяма сигурност, че въпросният уред е преминал тестове.

Освен това Ви съветваме преди покупка да прочетете отзивите от други потребители, използвали конкретния модел пулсоксиметри. В интернет можете да намерите рейтинг на отделните устройства.

Ориентация могат да дадат и цените. Официално цената на пулсоксиметрите варира между 30 и 200 лв. Ако попаднете на продукт с цена под долната граница, по-добре бъдете внимателни.

След като вече имате закупен уред, бихте могли да проверите доколко е надежден. Добър начин е да сравните подаваните от него резултати за Вашия пулс с тези, които получавате, когато сами измерите пулса си ръчно. Освен това бихте могли да сравните резултатите от Вашия оксиметър с тези от друго устройство, което също мери сатурацията на кръвта. Можете да проверите това и при специалист, който разполага със сертифицирано устройство.

Винаги е добре да бъдете внимателни и да не приемате резултатите от пулсоксиметъра като единствен критерий за Вашето здравословно състояние. Той си остава един помощен уред.

Други технически характеристики

Има и други технически параметри, които могат да създадат повече удобство при ползването на уреда. Като цяло идеята на пулсовия оксиметър е да бъде леко и мобилно устройство, така че с предимство са по-компактните модели.

Също важна характеристика е технологията на дисплея. LCD, LED, OLED или TFT дисплей да има Вашето устройство? С колко цвята да е дисплеят? Достатъчно голям ли е, за да се вижда ясно?

Друг важен аспект, на който е добре да обърнете внимание, е издръжливостта на батерията. Икономично ли е устройството, което искате да закупите? Има ли зареждаща се батерия, или не?

Интересна и полезна функция при някои модели е възможността за запазване на данни на Вашето устройство. Смарт оксиметрите се свързват чрез Bluetooth с безплатно Android приложение на Вашия телефон, което съхранява данните от всички измервания. Така Вие можете да следите своето състояние и развитието му. Повечето модели имат и алармена функция.

Друга характеристика при устройствата за пръст, на която можете да обърнете внимание, е дали има корекция на размера. Това е допълнително удобство, с чиято помощ ще можете да закрепите Вашето устройство по-плътно.

И, разбира се, винаги е добре продуктът, който ще закупите, да има гаранционен срок –утвърдените производители дават гаранция, с възможност за подмяна или ремонт на устройството.

Заключение

Пулсовият оксиметър е полезен уред, с който е добре да разполагате във Вашия дом, с оглед на създалата се ситуация. В момента на пазара е пълно с много и различни модели –изобилието е голямо. Преди да пристъпите към избор, огледайте всички възможности и се информирайте за рейтинги. Най-важното е уредът, който изберете, да е надежден и точен, за да можете да бъдете спокойни с него.