disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Принтери 2024

Принтерът е от онези устройства, който понякога забравяш, че имаш вкъщи, но винаги те покриват в непредвидени или напрегнати ситуации. Редно е да признаем, че досегът с администрацията, бизнеса, интернет търговците, изобщо много от ежедневните житейски ситуации, изискват разпечатване на документи. Зелени сертификати, бордни карти, билети за концерт или театър, фактури, банкови извлечения, договори.... списъкът е безкраен. Ето защо покупката на принтер е добра инвестиция, а ако не знаеш откъде да започнеш, няма проблем. Тук си на правилното място. 

Задачата ни е да те насочим към най-добрия принтер за домашна употреба спрямо нуждите и начина ти на живот. Какво да очакваш?

Бързина, удобство, страхотно качество на печат, а в някои случаи и екстри, като например интеграция на устройството с мобилен телефон, Bluetooth връзка, съпътстващ софтуер за обработка на документи и още много полезни неща. Преди да се отправиш към магазина, има няколко неща, които е добре да имаш предвид. Готов ли си? 

Директно се насочваме към най-важния въпрос - видовете принтери и кой от тях да избереш. От преносими мини принтери за снимки до големи мултифункционални устройства, съчетаващи функциите на принтер, копирна машина и скенер - моделите на пазара са изключително разнообразни по функции и размери. За всеки потребител е измислено решение, така че нека се гмурнем в детайлите. Главната разлика се състои в устройството на печатащия механизъм. Спрямо това принтерите биват два вида  - мастиленоструйни и лазерни. 

Разпечатай това  

Мастиленоструйните модели печатат с помощта на мастилници, обикновено черна и цветна, които се движат хоризонтално върху белия лист. Подобно на ролер, хартията преминава през машината и се сдобива с желания образ и текст. Струйният печат е по-бавен от лазерния, но пък постига прецизност, страхотно смесваме на цветовете и оптимално използване на багрилата. В определени случаи това може да е от значение при печат на документи с цветни печати, фирмени отчети с графики и лога, покани и други. 

Недостатъкът на струйните принтери е, че мастилниците им се изчерпват сравнително бързо, тъй като са малки по размер. Нека добавим също, че различните производители често пъти залагат на това потребителят да използва само техните консумативи. Добрата новина е, че повечето модели са на достъпни цени, като някои са съчетани с цветен скенер и копир. Минусът е, че е възможно разходите за мастилници значително да надвишат цената на устройството. 

Лазерните принтери, които също могат да бъдат черно-бели или цветни, използват тонер с фин прах, а мастилото се разтапя от лазер, постигайки съвършено качество. 

Лазерните принтери са по-бързи и подходящи за по-големи обеми документация. Ето защо изборът на монохромно (само черно) лазерно печащо устройство за дома е смятан за най-удачен от мнозина. Базовата версия включва принтер с една касета за един и същ резултат - черно-бял печат. Цветните лазерните принтери работят с 4 касети, което автоматично прави експлоатационните разходи по-скъпи. 

Ето защо изборът на точния принтер за теб е пряко свързан с индивидуалните ти потребности. Лазерните принтери са бюджетно решение основно за документи с текст, таблици и семпли графики, а цветните струйни устройства - за по-редки и специални случаи.  

Дяволът е в детайлите 

Съвременните принтери работят със стандартен размер на хартията А4, но има и устройства, поддържащи А5, американския формат “писмо” и други персонализирани размери. Важно е да проучиш предварително този параметър, затова веднага казваме, масовият тип хартия (за офиси) е с плътност от 80g/m2. Някои устройства могат печатат върху по-дебела или по-тънка хартия. На пазара се предлагат всякакви видове - с текстури, цветове, перфорации, фолиа за залепване и други, но за да се възползващ от пълния им потенциал, първо трябва да се увериш, че си купил принтер с достатъчно добра разделителна способност.  

Накратко, абревиатурата DPI, в превод “точки на инч”, ще те води. Колкото е по-голяма разделителната способност, толкова по-ясен и качествен ще е печатът. За повечето текстови и таблични документи е напълно достатъчно да разполагаш с печатащо устройство с резолюция от 600х600 DPI. По-сложните и професионални графики ще се разпечатат перфектно от принтер с около 1200х1200 DPI. Ако искаш бързи резултати, обърни внимание на вградената памет на уреда. Колкото е по-голяма тя, толкова по-производителен ще е принтерът.  

Не бива да забравяме, че производителите на печатащи устройства се стремят всячески да улесня своите клиенти. Ето защо ги изкушават със спестяващи време и усилия екстри. Да, тъч - дисплеят, светещият контролен панел и  металните вложки по корпуса са отлично дизайнерско решение, но има голям шанс да решиш, че на практика се нуждаеш по-скоро от принтер с много функционалности. Сред тях са двустранен печат, безжично свързване с интернет, инсталация на специализиран софтуер и мобилно приложение с разнообразни настройки, матрици, шаблони и размери, и други.  

Как да избереш принтер? 

Човек може лесно да се обърка, лутайки се в изобилието от принтери на различни цени и от различен клас.  

Ето основните характеристики, които е добре да обмислиш преди покупка:

  • Лазарен или струен? Няма правилен отговор - всичко зависи от потребностите ти. 
  • Цветен или черно-бял? Ти решаваш. 
  • Резолюция -  по-високата резолюция винаги е за предпочитане, доколкото ти позволява бюджетът. Ако се спреш на мултифункционално устройство, имай предвид, че е възможно резолюцията на принтиране и тази на сканиране да се различават.  
  • Натоварване - отнася се до това колко страници може да печата устройството за месец. Стойностите варират от около 5 000 стр/м до внушителните 300 000 стр./м. 
  • Консумативи - провери предварително какви са цените им и прецени дали в конкретния случай няма да ти излезе по-скъпо, отколкото си готов да платиш. Свързаност - USB портът е златният стандарт, но все повече производителите залагат на Bluetooth връзка. 
  • Екстри - двустранен печат, софтуер с полезни функции и настройки, мобилно приложение, Wi-Fi връзка, гласов асистент, цветен дисплей - толкова много улеснения. 

Принтерите са сред най-продаваните компютърни периферии в света. Страхотно е да имаш един такъв вкъщи. Поддръжката зависи от начина на употреба, а гаранцията обикновено е 1 - 2 години. Първокласните модели ще ти служат дълго време, ако се грижиш добре за тях. А и по-бавно ще остареят, имайки предвид шеметното развитие на компютърните технологии и интернет. Искаш да получиш най-доброто за възможно най-дълъг период от време? Твоят принтер те чака и просто трябва да разгледаш офертите, за да се спреш на точния модел.