disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Пречистватели За Въздух 2024

Пречиствателите на въздух помагат срещу многото прах, плесен, бактерии, вируси и други алергени във въздуха, като по този начин го правят много по-здравословно и приятно място за живеене. На пазара те се предлагат под най-различни видове и модели. По-долу ще изброим най-добрите видове пречистватели, от които да избирате.

Различни видове пречистватели на въздух

Първото, което трябва да споменем за пречиствателите на въздух, е на колко различни видове са разделени:

HEPA пречистватели на въздуха

HEPA филтрите са разпространен и предпочитан начин за филтриране в повечето пречистватели на въздух. HEPA означава „високоефективно отделяне на прахови частици от въздуха“. Тези филтри работят, като просто създават фина бариера, която улавя 99,7% от всички прахови частици във въздуха, по-големи от 0,2 микрона. В зависимост от интензитета на използване, филтрите трябва да се сменят веднъж на няколко месеца, но са ефективни в подобряване на качеството на въздуха във вашия дом.

Пречистватели на въздуха с активен въглен

Друг предпочитан филтър за пречистватели на въздуха е филтърът с активен въглен. Те са по-добри от HEPA филтрите, когато става въпрос за дим, пари, миризми и газове, които могат да преминат през HEPA филтъра. Двата филтъра, обаче, работят най-добре заедно - първо HEPA филтърът улавя по-големите частици, а след това филтър с активен въглен се справя с миризмите и газовете. Всеки добър универсален пречиствател на въздух трябва да има и двете системи.

Пречистватели на въздуха с ултравиолетова светлина

UV филтрите звучат като нещо, което не би могло да работи и е измама, но UV светлината действително убива вредните патогени, бактерии и вируси от въздуха. Тези филтри работят, като изсмукват и филтрират въздуха във вашия дом през малка камера, пълна с UV светлина, която елиминира вредните организми от въздуха, преди да го пусне обратно във вашия дом. Филтрите с UV светлина работят най-добре в комбинация с HEPA и филтри с активен въглен. Това е така, защото ако прахът и другите големи неорганични частици първо не бъдат почистени от въздуха, те могат да осигурят „покритие“ за бактериите и вирусите, с които UV светлината трябва да се справи.

Йонни пречистватели на въздуха

Йонните пречистватели на въздуха работят по още по-причудлив начин - вместо да филтрират въздуха, те отделят отрицателни йони в него, които принуждават праха, мухъла и другите частици да се групират заедно. Това ги прави прекалено тежки, за да останат във въздуха и в крайна сметка те падат на пода или по стените, където могат да се почистват по-лесно. Освен това, ако се всмучат от HEPA филтъра, те ще са достатъчно големи, за да бъдат уловени от него.
Очевиден проблем на пречиствателите с йони е, че те всъщност не „пречистват“ въздуха, а просто променят състава на частиците си. Това все пак може да се окаже полезно с правилната комбинация от филтри.

Електронни пречистватели за въздуха

След като разгледахме четирите основни метода на филтриране, нека преминем към някои други видове пречистватели. Електронните пречистватели за въздух са решение за целия дом, които са проектирани да работят със вашия климатик или котел. Те използват както йонните пречистватели, така и HEPA филтрите и работят чрез зареждане и улавяне на замърсителите във въздуха.

Централни пречистватели за въздуха

Подобно на електронните устройства, централните системи за пречистване на въздуха също се свързват към вентилационната система на дома ви. Те обаче, не използват йонни пречистватели, а се фокусират предимно върху комбинацията от HEPA филтри и такива с активен въглен.

Самостоятелни пречистватели на въздуха

Ако не искате да свързвате нищо към вашия котел или климатик, можете да закупите самостоятелно устройство. Такива устройства се предлагат във всякакви форми и размери и могат да използват различни комбинации от филтри. Най-често срещаните и ефективни видове използват HEPA филтри, активен въглен и ултравиолетова светлина (в този ред).

За какво да внимаваме при закупуване на пречиствател за въздуха?

При толкова много видове пречистватели на въздуха е важно да знаете какво търсите, когато купувате такъв за вашия дом. Ето основните фактори, които да вземете под внимание:

От какъв вид имате нужда?

Както по-горе споменахме, всеки различен метод за пречистване и/или филтриране е специализиран за различни замърсители на въздуха. Затова е най-добре да заложите на устройство, което прилага няколко метода на филтриране, или след като с точност идентифицирате проблема си, да намерите устройство, което е предназначено да се справи точно с този проблем.

Обем, капацитет и мощност

Следващата стъпка е да се уверите, че предпочитаният от вас модел е в състояние да филтрира въздуха в целия ви дом. Това означава, че той трябва да има достатъчен капацитет и мощност, за да се справи с обема на въздуха. В зависимост от оформлението на жилището ви вероятно ще е добра идея да се сдобиете с няколко устройства.

Качество

Следващият изключително важен фактор е да изберете нещо качествено. Има страшно много модели и марки пречистватели на въздуха, които са под средното ниво и лесно можете да бъдете подведени.

Допълнителни функции, които може да ви бъдат от полза

След като вече сте избрали висококачествен продукт от подходящия тип за вашите нужди, е време да изберете е предпочитаните функции.

  • Различни програмируеми скорости, настройки на режима, таймери, дистанционно управление и други.
  • Съвместимост с приложение, което ще спомогне за по-лесен контрол.
  • Тиха работа, която не нарушава ежедневието ви.
  • Елегантен дизайн, приятен за окото и вписващ се в интериора на дома ви.

Както виждате, има много видове пречистватели на въздуха, сред които да избирате, без дори да споменаваме за хилядите модели от всяка марка. Някои превъзхождат останалите в едно или друго направление, а много от тях са тясно специализирани. Изборът на подходящ тип на първо място зависи от това с какъв проблем искате да се справите. И в крайна сметка трябва да намерите висококачествен модел с функциите, които желаете.