disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Прахосмукачки За Пепел 2024

Прахосмукачките за пепел са един от незаслужено подценяваните домашни уреди. Всеобщата заблуда е, че от тях имат полза само собствениците на камини. Истината е, този помощник ще те облекчи значително при ремонти, угощения на барбекюто, поддръжката на мазета, тавани, че даже и гаражи. 

Представи си подобрена и тунингована модификация на класическата прахосмукачка. Първо, тези уреди са създадени от топлоустойчиви материали, които задържат пепелта и малките тлеещи въглени от жаравата (при повечето модели температурната граница е 40 градуса по Целзий). Най-често се използват неръждаема стомана и алуминий. Това се отнася както до всмукателния маркуч, вътрешните уплътнения, корпуса и контейнера за смет, който при различните модели е с обем от 15 до 25 литра и нагоре. 

Второ, всмукателната сила е голяма, а в комбинация със специалната филтърна система, няма как пепелта да полепне дрехите, мебелите или стените на дома ти. Облаците прах, които се вдигат от камината при чистене с метла и лопата, значително влошават качеството на въздуха, който дишаш. Затова прахосмукачките за пепел са оборудвани с плосък нагънат филтър от метал за едри частици и HEPA филтър за пречистване на въздуха. Първокласните модели разполагат и с трети междинен филтър от плат, поставен между металния филтър и HEPA касетата, така че да улавят замърсяванията без изключения. 

Когато камината угасне  

Отоплението на твърдо гориво продължава да бъде предпочитан вариант за зимата, тъй като от една страна е евтино, а от друга - създава неповторим уют. Няма спор, че камината е любимото място на всеки и средоточието, където цялото семейство се събира. Печките на дърва също имат своите привърженици, но най-досадното е, че на следващата сутрин обслужването им изисква старателно премахване на изгорелите дърва, едри частици и пепелта.  

Старомодният начин, който още се среща по планинските жили и далечните вили и къщи за гости, е добре познат. Сгурията се изписва в чувал или контейнер, а след това пространството около камината или печката се мете старателно. И така всеки ден, докато с идването на пролетта не установиш, че вероятно трябва да пребоядисаш стените. 

В съвременния свят изобщо не е нужно да полагаш такива усилия. Забрави метлата, лопатата и парцала, защото модерните прахосмукачки за смет са идеалното решение на проблема. Лесно е като детска игра - включваш уреда, натискаш бутона за старт и просто насочваш накрайника към пепелта. Тя изчезва за секунди, а ти можеш веднага отново да запалиш камината.  

С огъня игра не бива 

Първата стъпка при покупка на прахосмукачка за пепел е да съобразиш какво “гориво” използваш - дърва, дървени въглища, пелети и т.н. Причината е, че при изгарянето им се получава пепел с различни характеристики, затова се увери, че набелязаната прахосмукачка може да се справи с нея. Друг критерий е свързан с големината на уреда, оттам и с тежестта му. Някои модели са леки и подвижни, докато други са по-тежки, тъй като разполагат с повече компоненти или с по-голям контейнер за смет. Не е задължително теглото да е пряко свързано с мощността, напротив - на пазара се предлагат и компактни уреди с голяма мощност.  

На ток или на литиево-йонни батерии, прахосмукачките се справят с куп задачи, но е важно да спазваш няколко основни правила, още преди да извадиш уреда от кутията. Остави огнището да изтлее напълно, преди да пуснеш прахосмукачката, за да намалиш риска от инциденти. Под пепелта може да има горещи въглени, а ако са прекалено големи и не могат да бъдат “прихванати” от маркуча на уреда, най-добре е да ги оставиш да изгорят при следващото запалване. Бързото гасене с вода ще създаде проблеми на машината, а след това ще ти бъде по-трудно да я почистиш и приведеш отново в режим на работа.  

Как да избереш прахосмукачка за пепел? 

Както при всички прахосмукачки, така в тази гама се предлагат разнообразни предложения на различни цени. За да направиш най-точния избор, те съветваме да прецениш колко често и за какво ще ползваш уреда.  

Ето най-важните характеристики на прахосмукачката за пепел, която предстои да купиш:

  • Мощност - колкото по-голяма е мощността, толкова повече пепел ще събере уредът в рамките на минута. Машина с мощност от 1500е едно от най-добрите предложения на пазара. Моделите от по-ниска категория, например 500W - 800W, са перфектни за домашни камини и печки, така че също могат да бъдат отлично решение. 
  • Филтри - този въпрос е пряко свързан с бюджета ти. Някои филтри могат да се мият с вода, а други не. Направи си сметка колко ще ти струва честата им подмяна, защото иначе прахосмукачката няма да може да работи добре. Прочети инструкциите на производителя кой филтър кога се сменя и как да удължиш живота им, например чрез почистване с четка, кърка или обикновена прахосмукачка. 
  • Захранване - стандартната опция включва модели на ток (с електрически кабел), но има и такива на презареждащи се батерии, които са идеални за градината. 
  • Контейнер за отпадъци - колкото по-голяма е вместимостта на контейнера, толкова по-добре, защото ще отстраняваш повече пепел в рамките на едно почистване.  
  • Аксесоари - накрайници и удължители, както и колелца за придвижване ще правят уреда още по-практичен. С подходящите удължители може да ползваш прахосмукачката за пепел и за стандартно почистване на дома. 
  • Екстри - функция за издухване, ергономична дръжка, LCD дисплей, турбо режим, функция за самопочистване на филтъра - все приятни неща от потребителска гледна точка.. 

Поддръжката няма с какво да те изненада. Просто трябва да почистваш контейнера след всяко ползване, както и да следиш за редовна подмяна на филтрите за оптимални резултати. 

С метален корпус, сериозна мощност и многостепенна филтърна система, прахосмукачките за пепел са много по-функционални, отколкото повечето хора смятат. Основно почистване на едри отпадъци, бързо премахване на стружките в работилницата ти, поддръжка на вилата или автомобила и още куп трудоемки дейности стават лесни като детска игра.   

Разбира се, най-голям ефект ще видиш при почистването на камината, котелното помещение, печката на дърва или барбекюто на дървени въглища. Затова разгледай моделите и избери този от тях, който ще те улесни не само през зимата, но и през всички сезони.