disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Прахосмукачки 2024

Както много уреди, прахосмукачките са претърпели голяма трансформация от създаването си насам. Днес има най-различни видове прахосмукачки в зависимост от начина им на работа, затова изборът на най-добрата прахосмукачка за вашите нужди не е никак лесен. Интересно е, че дори и старите класически прахосмукачки с торбичка за прах все още са широко приложими и имат своето място редом до по-новите иновативни модели.
И така, кои са основните видове прахосмукачки и как да изберете най-добрата от тях за вашия дом?

Различните видове прахосмукачки

Технологиите за вакуумно почистване се развиват целогодишно. Тук ще подминем всички по-стари видове, използвани в миналото, и ще се съсредоточим върху 5-те основни типа прахосмукачки, които се използват днес.

Прахосмукачки с торбичка за прах

Прахосмукачките с торбичка за прах са това, което повечето хора смятат за „класическа прахосмукачка“. При тях моторът, филтрите и торбичката за събиране на прах се съхраняват в кутия, която обикновено е снабдена с колелца за лесно придвижване по пода. От корпуса излиза гъвкава тръба, която завършва с твърда тръба за различни приставки за всмукване. Споменатата тръба е отлична за почистване на различни повърхности и за достъп до труднодостъпни места във вашия дом. Тези прахосмукачките обикновено са по-мощни от повечето други видове, което ги прави предпочитани от много хора.

Ръчни прахосмукачки

Ръчните прахосмукачки са друг стар „класически“ тип, който се използва и до ден днешен. Много по-малки, по-леки и по-слаби по мощност, както и с по-малки контейнери за прах, тези прахосмукачки са предназначени за места и повърхности, където използването на обикновените прахосмукачки не е практично. Кухненски плотове, интериорът на автомобилите, леглата в спалнята и др. са чудесни приложения, за които да ползвате ръчна прахосмукачка.

Изправени прахосмукачки

По-модерната алтернатива на класическите модели с торбичка за прах са ръчните прахосмукачки, които работят на подобен принцип, но с една ключова разлика - всички вътрешни дейности, които обикновено са поставени вътре в корпуса, при тях са изнесени върху тръбата. Добили голяма популярност в САЩ и Западна Европа, изправените прахосмукачки обикновено са доста мощни и удобни за ползване. Единственият недостатък при тях е, че тъй като всичко е прикрепено за тръбата, по-трудно достигат до по-тесни пространства.

Вертикална прахосмукачка

Вертикалните прахосмукачки са много по-слаба алтернатива на изправените прахосмукачки и на класическите, но изпълняват добре функцията си. От друга страна обаче, вертикалните прахосмукачки правят това, с което изправените прахосмукачки не могат да се справят - те достигат до по-тесни места, например под дивана или леглото. Ако имате обикновена прахосмукачка, обаче, няма да е необходимо да си закупувате и вертикална, тъй като нейната тръба е също толкова тясна, колкото и на вертикалната прахосмукачка.

Прахосмукачки роботи

И не на последно място, прахосмукачките роботи или „RoboVac“ добиват все по-голяма популярност в наши дни. Тези автономни прахосмукачки не са прекалено мощни и имат по-малки кошове за прах, но са със сложен софтуер, който им позволява да почистват пода сами. Този „картографиращ“ софтуер позволява на RoboVac да очертае оформлението на вашия дом, докато се движи наоколо и се натъква на неща. В крайна сметка RoboVac ще установи всеки ъгъл и край на вашия дом и ще програмира най-ефективния маршрут за почистването му.
Недостатъците на роботизираните прахосмукачки са явни - те са по-малко ефективни, не могат да почистват по-високи повърхности, като дивани и легла и са по-малко енергоефективни, тъй като батерията им често трябва да се презарежда. Кошът за прах трябва да се изпразва по-често, а ако имате и домашни любимци, те могат да възпрепятстват работата на RoboVac. Дори и с всички тези недостатъци обаче, прахосмукачките роботи все пак са гениален и много полезен инструмент за повечето домакинства, тъй като до голяма степен могат да намалят необходимостта от ръчно почистване.

За какво да внимавам при покупката на прахосмукачка?

Изборът на най-добра прахосмукачка за вашия дом е свързан с избора на вид и характеристики, които биха ви били полезни. Освен качеството, което е задължително, винаги трябва да обръщате внимание и на това, което всеки модел предлага и от какво имате нужда.

Тип

Петте типа по-горе са ясно разграничени и предоставят различни начини за почистване на вашия дом. Всички те имат своите плюсове и минуси и изборът на правилния вид е от решаващо значение.

Капацитет

За капацитета на прахосмукачките се говори рядко, но в много случаи този фактор е решаващ. Ако имате по-голям или среден по големина дом, може да сте били неприятно изненадани, че понякога ви се е налагало да изпразвате торбичката или контейнера за прах по средата на почистването. Наличието на достатъчно голям капацитет би трябвало да отстрани този проблем.

Засмукване

Може би най-важната характеристика на прахосмукачката е доколко добре вакуумира или „смуче“. При плоски повърхности това обикновено не е толкова важно, тъй като по-лекото засмукване е достатъчно. Но ако искате да почиствате килими, черги или кушетки, по-силното засмукване е много важно.

Трайност

Друг често пренебрегван (или погрешно представен от производителите) фактор е продължителността на живота на прахосмукачката. Гаранцията, че вашата прахосмукачка ще издържи на години употреба без почти никакви технически проблеми е нещо, което не бива да пропускате.

Допълнителни функции, които могат да ви бъдат полезни

Има много други функции, за които трябва да следите, като разбира се всички те са с различна степен на важност:

  • Филтри. Различните прахосмукачки използват различни въздушни филтри. Колкото по-сложна е системата за филтриране на прахосмукачката, толкова по-добро ще бъде качеството на въздуха във вашия дом.
  • Торбичка или контейнер за прах. Много модели прахосмукачки работят с торбички за прах за еднократна употреба, което е досаден разход и ресурс, с който трябва да се справите. Контейнерите за прах обикновено са много по-практични.
  • Енергийна ефективност. Повечето съвременни прахосмукачки са сравнително ефективни по отношение на консумацията на електроенергия. Прахосмукачките роботи са очевидното изключение, тъй като изчерпват доста бързо батериите си.
  • Цена и гаранция. Тези два фактора са доста ясни - колкото по-ниска е цената и колкото е по-дълга гаранцията - толкова по-добре.

Както видяхме, всичките пет вида прахосмукачки имат своето приложение, така че изборът на „най-добра прахосмукачка“ може да не е толкова лесен. Повечето домакинства използват комбинация от обикновени прахосмукачки, ръчни прахосмукачки с роботизирани или изправени, вертикални и роботизирани. Която и опция да изберете, стига да предлага необходимото качество и да съответства на предпочитанията ви, би трябвало да сте доволни от покупката си.