disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Планетарни Миксери 2024

Колко често ви се е искало да приготвите торта, да омесите хляб, да направите пица за цялото семейство. А колко често сте се отказвали само при мисълта за умората и дългата работа, които Ви очакват? Ако това Ви звучи познато, ако искате да си спестите ръчното месене, но да се радвате на възможността да приготвяте всякакви тестени продукти у дома си, то планетарният миксер е продукт, за който трябва да научите повече.

Това е машина, която ще ви помогне да постигнете качествения резултат на истинския професионалист. Най- накрая бихте могли да създадете гладко тесто без никакви бучки. И бихте могли да приготвяте храна в големи количества в собствения си дом.

Какво представлява планетарен миксер?

Подобно на всеки миксер планетарният миксер е предназначен за смесване на продукти с всякаква гъстота. Обикновеният миксер работи със завъртане на дюзата на миксера около оста му. При планетарният миксер обаче има двойно въртене. Завъртат се не само дюзите, но и платформата, в която са фиксирани. На това се дължи и името "планетарен", тъй като движението на платформата възпрепятства миксера да се движи около оста си, както при движението на планетите. Благодарение на това двойно въртене, процесът на смесване на продуктите е по-ефикасен.

Така равномерното бъркане във въртеливо движение позволява постигането на много по- хомогенна и гладка смес, която се доближава и до начина на ръчното месене.

Можем да кажем, че планетарният миксер е машина за месене на тесто, той като именно това е едно от основните му предимства.

Основният комплект бъркалки за планетарен миксер включва стандартна бъркалка за меки кремове и бита сметана, плоската бъркалка за смесване на тесто за бисквити и кремове и кука за месене на тесто, подходяща за бисквити, торти, пици, хляб и кроасани, както подсказва името и.

Тази машина обаче има много повече възможности, благодарение на допълнителните бъркалки. Освен тесто за хляб, козунак и всякакви кексове и сладки с планетарен миксер може да се бърка кайма, да се разбиват белтъци за сладкиши, да се прави разбит хайвер.

Планетарният миксер предоставя множество възможности за потребителя. На пазара е пълно с всякакви модели. Именно поради това е важно да разгледате всякакви опции , с които разполагате при покупката на този продукт.

Видове планетарни миксери

На първо тези устройства се класифицират на базата на това за какво се използват. Дали са за професионална употреба или за домакински цели.

При индустриалните планетарни миксери размерът на купата може да достигне 150 литра. Този уред е предназначен за смесване на огромни количества продукти и за него се изискват специални професионални умения.

Полупромишлените миксери се използват основно в кафенета, барове и ресторанти. При тях обемът на купата достига до 15 литра.

Все повече обаче се развива пазарът на домакинските планетарни миксери, които се използват изключително в домашната кухня. При тях обемът на купата е малък ( от 3-8 литра) и устройството се използва без нужда от специални умения.

Как да избираме планетарен миксер?

На пазара има множество модели планетарни миксери. Също така Все по- развита става нишата на домакинските планетарни миксери. Има няколко основни характеристики, на които е добре да обърнем внимание когато избираме планетарен миксер.

На първо място е важен материалът, от който е направен миксерът. Най-добрият материал е неръждаема стомана, тъй като той осигурява висока издръжливост. Единственият недостатък при този вид материал е високата цена. Друга по-малко предпочитаната, но по- евтина опция е пластмасата.

Друго важно нещо, на което да обърнете внимание е мощността. Колкото е по-голяма е мощността на един планетарен миксер, толкова по-удобно е да се работи с всякакви тестени изделия. Обикновено мощността е между 300 и 1200 вата. Когато избирате е важно да прецените за какви цели ще го ползвате. Ако смятате да го ползвате интензивно е за предпочитане да изберете модел, по-голям от 1000 вата. Ако не Ви е нужна толкова мощност е добре да изберете нещо по- икономично, защото по- мощните модели харчат повече ток.

Освен мощността, от значение е и броят на скоростите. Повечето модели имат поне 3, 4 скорости, но някои предлагат и повече. Колкото повече скорости притежава Вашият миксер, толкова по- добре може да съобразите нужната скорост за всяка рецепта. По принцип колкото по-бърза е скоростта, толкова по-перфектен е и полученият резултат. Но от друга страна има и рецепти, които изискват по-бавна скорост.
Важен детайл при някои модели е, че предлагат и фаза на стартиране – това е по-ниска начална скорост, позволяваща да не се разсипят продуктите.

Следващото важно нещо при избора на планетарен миксер е обемът на купата. Тук също трябва да помислите за какви количества Ви е нужен Вашият миксер. За семейство от трима души е достатъчен обем от 4-5 литра. Ако обаче Ви е нужно устройство за заведение или ресторант, то трябва да изберете по- голям обем. Не забравяйте, че колкото по-голяма е купата - толкова по-големи са размерите на устройството и е по-скъпата цена.

Като цяло планетарният миксер е обемиста машина и е важно при изборът да обърнете внимание къде във Вашият дом бихте могли да го поставите. Хубаво е да изберете такъв вариант, който е подходящ като обем и тегло за Вашата кухня. Обърнете внимание, че при някои модели теглото на миксера достига до 13 килограма. Излишно е да купувате машина, която няма да отговаря на капацитета на Вашата кухня.
Важен детайл при изборът е също и контролният панел на Вашия бъдещ планетарен миксер. Контролните панели могат да бъдат сензорни или механични, като сензорният панел е много по-лесен лесен за четене, но механичният е с по-здрав дизайн.

Можем да обобщим, че планетарният миксер е машина с много предимства. Ако обмислите добре покупката си и имате предвид недостатъците, които са високата цена, относително големите размери и високата консумация на енергия и сте готови за тази инвестиция, със сигурност няма да съжалявате. С високата си мощност и функционалност този миксер може да свърши чудеса във Вашата кухня. Планетарните миксери са здрави и лесни за използване.