disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Перални 2024

Автоматичните перални машини са необходимост в домовете от близо век, като и от изобретяването им до днес са претърпели голяма трансформация. Сега те се предлагат в най-различни размери и модели, което означава, че всеки потребител може да посрещне различните си нужди и предпочитания.

Различни видове перални

Перални с предно зареждане

Пералните с предно зареждане са може би най-разпространеният вид перални днес. Много потребители избират именно този вид, той като дори не обмислят закупуването на друг вид пералня. Това е така, защото пералните с предно зареждане имат ред предимства и само няколко недостатъка, които си струва да споменем.

Предимства

 • Пералните с предно зареждане могат да се поставят една върху друга и позволяват нареждането на други уреди върху тях
 • Традиционните перални с предно зареждане имат голям капацитет
 • Добрите перални с предно зареждане са енерго- и водоспестяващи
 • Тези модели извличат и най-много влага от дрехите, благодарение на високоскоростната си центрофуга

Недостатъци

 • Пералните с предно зареждане са доста скъпи
 • Вибрациите по време на въртене с висока скорост могат да бъдат проблемни, ако машината не е добре инсталирана
 • Дори добрите перални с предно зареждане имат един ключов проблем в дизайна - понякога водата остава в барабана, което води до появата на неприятни миризми

Перални с горно зареждане

Основна алтернатива на пералните с предно зареждане са техните традиционни посестрими – пералните машини с горно зареждане. Те може да не са толкова популярни, но имат предимства, които в някои ситуации дори превъзхождат пералните с предно зареждане.

Предимства

 • Те се зареждат по-лесно
 • По принцип пералните с горно зареждане вибрират по-малко от тези с предно зареждане
 • Пералните с горно зареждане имат по-кратки цикли на пране
 • Много по-малка е вероятността в тях да се задържи вода и от тях да излиза неприятна миризма

Недостатъци

 • Пералните с горно зареждане разполагат с по-малко място за обемно пране, каквито са завивките
 • Не може да се поставя нищо върху пералня с горно зареждане
 • Циклите на изплакване при тези модели обикновено не са толкова гъвкави
 • Пералните с горно зареждане не извличат влагата от дрехите така, както пералните с предно зареждане

Високоефективни (HE) перални с горно зареждане 

Високоефективните перални с горно зареждане са алтернатива на традиционните перални с горно зареждане, които са достатъчно различни, че да заслужат да са в отделна категория. Тези перални имат различна вътрешна конструкция, а именно липва барабан, което в значителна степен променя много от техните функции.

Предимства

 • Високоефективните перални с горно зареждане могат да поберат много по-обемно пране заради допълнителното пространство, освободено от липсата на барабан
 • Високоефективните перални с горно зареждане са по-скъпи от техните традиционни посестрими с горно зареждане, но все пак са сравнително достъпни в сравнение с тези с предно зареждане
 • Те използват по-малко вода от стандартните перални с горно зареждане

Недостатъци

 • Цикълът на изплакване при високоефективните перални с горно зареждане е подобен на този при пералните с предно зареждане
 • Подобно на другите перални с горно зареждане, високоефективните модели не могат да се нареждат едни върху други

Компактни перални

Представляващи по-малка версия на пералните с предно зареждане, компактните перални заслужават да бъдат споменати отделно, тъй като имат различна функция. За разлика от по-големите си колежки, специализирани в работата с големи количества и размери, тези перални са направени да бъдат компактни. Това носи своите плюсове и минуси.

Предимства

 • Те могат да се поберат много лесно в почти всякакво пространство
 • По-малкият им размер ги прави по-енергоефективен вариант за по-малки домакинства, състоящи се от един човек
 • По-малкият размер означава и по-малко вибрации

Недостатъци

 • В такива перални не можете да поберете по-обемно пране, като завивки, както и по-големи количества дрехи като цяло
 • Компактните перални обикновено се предлагат с по-малко функции за пране

Перални със сушилня

Много перални от всички горепосочени видове често се предлагат в комбинация със сушилня. Сушилните са предназначени да се поставят до или върху пералните и представляват красива комбинация за вашия дом

Предимства

 • Тази комбинация изглежда по-добре, отколкото ако имате пералня и сушилня, които са с различен модел
 • Характеристиките и функциите на двойките пералня и сушилня обикновено работят добре заедно

Недостатъци

 • Изборът на двойка 2-в-1 обикновено води до допускането на някои компромиси с поне един от двата уреда

Неща, които да вземете под внимание при избора на пералня

Размер на барабана

Един от ключовите фактори при избора на пералня е размерът на барабана. Големият размер на барабана е по-подходящ за семейства или за онези, които рядко перат дрехите си. Пералня, побираща 7 - 8 кг, ще задоволи нуждите на онези, които имат доста дрехи за пране, но по-малките перални с капацитет от 5 - 6 кг са перфектни за хората, които постоянно перат дрехи с по-малък обем.

Програми и настройки

Най-новите модели се предлагат с различни програми и настройки за регулиране на скоростта, времето и интензитета на прането спрямо различните видове дрехи. Разбира се винаги е по-добре да имате по-голям избор от опции, но обикновено моделите с повече настройки са по-скъпи. Такива настройки включват пране на памучни дрехи, деликатни дрехи, спортно облекло, вълнени дрехи, но не си струва да губите пари за уреди с много програми, ако няма да ги ползвате.

Енергийна ефективност

Тъй като пералнята е сред най-използваните уреди в дома, е важно да се уверите, че тя изразходва възможно най-малко енергия, за да намалите разходите за пране. За да разберете каква е енергийната ефективност на уреда, погледнете енергийната оценка. Най-високата възможна оценка е A +++. Понастоящем най-слабо енергоефективните модели са с оценка А, но на пазара все още могат да се намерят и по-стари модели с оценки B или C.

Технологии за намаляване на шума

Пералните са доста шумни, което може да е дразнещо, особено ако уредът се намира в близост до спалня или в открита жилищна площ. Моделите с ниско ниво на шум са по-подходящи за хора, които обичат тишината. Средното ниво на шум при пералните е 75-77 bB. Ниво на шума между 70-74 dB се счита за ниско.
Пералнята може да ви спести много главоболия, ако е избрана правилно според вашите нужди. Но тя може да ви създаде и доста главоболия, ако сте избрали неподходящата, тъй като това е едновременно скъп и дълготраен уред. Надяваме се, че сме ви помогнали в избора на най-добра пералня, отговаряща на вашите нужди.