disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Овлажнители 2024

Имате ли нужда от овлажнители? Най-добрите овлажнители използват вълнуващи технологии за овлажняване на въздуха и предотвратяване на сухи синуси. За да сме сигурни, че ще вземете информирано решение, ние проучихме най-добрите продукти, за да можете да изберете този, който отговаря на вашите нужди или отговаря на вашия стил.

Овлажнителите играят жизненоважна роля за овлажняването на сухия въздух във вашите стаи през всеки сезон. За да сме сигурни, че ще вземете най-доброто решение, докато пазарувате, ние сме предоставили функции, които да търсите, как работи, поддръжка и други в това ръководство за закупуване.

Какво е овлажнител?

Овлажнителят е устройство, което елиминира или намалява сухотата на въздуха чрез вкарване на влага във въздуха. Това устройство е удобно за предотвратяване на сухота и дразнене на кожата или носа през всеки сезон, особено през зимата. Също така помага за облекчаване на симптомите, свързани с настинка или грип, като кашлица, хрема или запушен нос.

Работата на овлажнителите се различава в зависимост от типа. Един ултразвуков овлажнител за въздух, например, работи, като използва високочестотни вибрации, за да преобразува водата в своя резервоар (обикновено дестилирана вода) в студена мъгла, която след това се освобождава в помещението през дюзата. Някои дюзи за овлажнител имат 360-градусова функция, позволяваща равномерно разпределение в стаята.

За какво се използват овлажнителите?

Можете да използвате овлажнители за облекчаване на следното:

 • Запушен или кървав нос
 • Суха кашлица
 • Сухо или възпалено гърло
 • Сухота в гърлото и кожата
 • Напукани устни

Видове овлажнители

Има пет основни вида овлажнители, които осигуряват еднакви резултати, но по различни начини. Те са описани подробно по-долу.

Парни изпарители

Парните изпарители се захранват с електричество и работят чрез нагряване и охлаждане на вода, преди да я издухат във въздуха. Заради преносимите си размери могат да се купят от кварталните магазини и са на много достъпни цени. Те обаче са подходящи само за стаи за възрастни, тъй като ефектът на кипене ги прави горещи и могат да причинят изгаряния при допир.

Овлажнители с работно колело

Овлажнителите с работно колело работят, като използват високоскоростни въртящи се дискове за овлажняване на сухия въздух. За разлика от парните изпарители, те са достъпни и могат да се използват в детски стаи, тъй като не причиняват изгаряния.

Централни овлажнители

Този тип овлажнител е предназначен за овлажняване на цяла сграда. Това се постига чрез включване на овлажнителя в отоплителната или климатичната система на сградата. Централните овлажнители са много скъпи за закупуване, инсталиране и поддръжка.

Ултразвукови овлажнители

Ултразвуковите овлажнители използват високочестотни вибрации, за да произведат хладна или топла мъгла. Те са предимно преносими и подходящи за единични стаи. Размерът на резервоара на овлажнителя определя пространството, в което можете да го поставите; малък резервоар ще влезе в малка стая и обратно.

Изпарители

Изпарителите използват вентилатори за разпределяне на влагата чрез мокър филтър, колан или фитил. Те обаче понякога могат да преовлажняват въздуха, увеличавайки възможността за развитие на мухъл, което може да е проблем за астматиците. Те са относително по-евтини от централните овлажнители.

Какво трябва да имате предвид, преди да купите овлажнител?

Основните характеристики и фактори, които трябва да имате предвид, преди да закупите овлажнител за въздух, са описани по-долу.

Капацитет на резервоара

Идеалният капацитет на резервоара за овлажнител зависи от вашите нужди, размер на помещението или предпочитания. Капацитетът на резервоара определя колко вода може да побере, обема на влагата, който може да изпрати във въздуха, размера на помещението, което може да покрие, и колко често ще трябва да презареждате.

Преносимите устройства като ултразвуковите овлажнители могат да варират от 250 ml до 6-литров резервоар, докато централните овлажнители могат да поберат до 23 литра. Ако нямате време за често презареждане, значително голям резервоар ще бъде най-добрият ви залог. Въпреки това, уверете се, че капацитетът на резервоара не е твърде голям за размера на вашата стая, тъй като това може да причини конденз по прозорците и стените, което може да предизвика растеж на мухъл.

Време за изпълнение

Времето на работа на овлажнител за въздух зависи от капацитета на резервоара му. Колкото по-голям е капацитетът на резервоара, толкова по-дълго е времето за работа. Можете да получите между 24-50 часа работа с 6-литров резервоар, докато 2-литров резервоар може да ви осигури до 24 часа работа.

Друг допринасящ фактор е настройката на мъглата. Настройката за ниска мъгла обикновено ще продължи по-дълго от настройката за висока мъгла. Времето за работа на продукта обикновено е посочено в описанието му, така че можете лесно да го проверите.

Студена мъгла срещу топла мъгла

Овлажнителите със студена мъгла се използват по-често от техните колеги с топла мъгла. Първият се използва за овлажняване на въздуха и има по-добра ефективност от втория. Решението обаче се основава изцяло на вашите нужди. Ако искате да отоплявате стаята си по време на студено време, можете да изберете устройства с топла мъгла. Някои продукти предлагат и двете опции, така че ако искате и двете, тези видове продукти са най-добрият ви залог.

Регулируемо ниво на мъгла

Устройството, което гледате, трябва да предлага регулируеми нива на мъгла, така че имате опции. Това е особено важно, тъй като сухотата на въздуха се променя в зависимост от времето или сезона, така че трябва да можете да регулирате нивото на мъгла, за да балансирате влажността в помещението. Този фактор също е важен, тъй като високото ниво на мъгла може да не е подходящо за малка стая и обратното. Възможността да регулирате нивата на мъгла ви държи в контрола върху влажността в стаята ви.

Ръчно срещу интелигентно управление

Овлажнителят за въздух с ръчно управление обикновено използва копчета или бутони за включване/изключване на устройството или регулиране на настройките на мъглата от ниска до висока. Интелигентното управление обаче ви позволява да правите това чрез приложение или гласово управление. По този начин можете да сте на няколко фута от вашето устройство и пак да можете да го контролирате.

Тиха работа

Трябва да се уверите, че продуктът работи тихо или почти тихо, особено ако го получавате за спалнята или детската стая на бебето. Повечето ултразвукови овлажнители работят безшумно, така че внимавайте за това, когато пазарувате.

Безопасност

Устройството трябва да бъде изработено от безопасни, нетоксични материали. Ако е направен от пластмаса, проверете дали не съдържа BPA и е одобрен от FDA. По същия начин устройството трябва да има функция за автоматично изключване, която прекъсва работата при ниски нива на водата, за да предотврати инциденти или повреда на устройството.

Как да почистваме и поддържаме овлажнител

Следвайки тези стъпки, можете редовно да почиствате вашия преносим овлажнител за въздух, за да предотвратите развитието на мухъл или бактерии:

 • Изключете устройството от контакта
 • Изпразнете резервоара и използвайте четката за почистване (повечето устройства се доставят с такава) и разтвор на водороден прекис или оцет, за да го изтъркате. Изплакнете обилно и оставете да изсъхне.
 • Избършете тялото с кърпа, напоена с оцет и отново с мокра кърпа. Накрая избършете със суха кърпа.

За да поддържате устройството си, уверете се, че

 • Винаги използвайте дестилирана вода
 • Избягвайте изключително високи нива на влажност, за да предотвратите развитието на мухъл
 • Поставете на сухо място
 • Ако използва филтър, сменяйте го редовно.