disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Мултикукъри 2024

Едни от най-модните напоследък кухненски уреди, мултикукърите обещават бързи, вкусни и здравословни ястия за цялото семейство. Наистина ли е така? Доколко полезни и практични са съвременните наследници на отдавнашните тенджери под налягане? Предстои да разберем всичко най-важно за тези симпатични и умни готварски уреди. Ако и ти мислиш за покупка на такъв верен помощник в кухнята, значи си на правилното място. 

Да започнем от най-голямото предимство на мултикукърите - програмите за готвене. Повечето хора погрешно смятат, че става дума за модерни фритюрници, които просто пържат храната с горещ въздух и минимално количество мазнина. Всъщност, това е само малка част от арсенала на тези готварски машини. С тях ще приготвяш печива, варива, десерти, дори и супи. 

Просто намисли какво ти се хапва - от домашен хляб през задушено телешко в билков сос до бързи шоколадови мъфини. Звучи прекрасно, налиИ да - без усилия от твоя страна. 

Да, с мултикукър не ти трябват никакви готварски умения. Но всъщност и запалените домашни мастършефове, които са свикнали да правят всичко сами, не биха отказали да имат такъм  многофункционален помощник под ръка. Причината е ясна - машината ще те замести за приготвянето на най-трудоемките ястия и ще те вдъхнови за още по-смели експерименти. 

Многоръкият Шива в кухнята 

Защо изобщо да инвестираш в мултикукър, след като разполагаш с фурна, тигани и куп пособия за готвене у домаЩе ти предложим няколко възможни отговора. За да готвиш като Бог и всеки път да хапваш перфектни ясния. За да се храниш разнообразно и да опитваш нови храни. За да пестиш сили за дежурни задачи или пък за любимите неща, като например да гледаш още един епизод от сериала, вместо да висиш над котлоните. Е, трябват ли ти още причини? 

И така - първата стъпка от търсенето на мултикукър е да прецениш каква вместимост ти е необходима. Уред с обем от 4 до 6 литра е достатъчен за 4-членно семейство. Така храната винаги ще стига, но пък съответно технологичното време за готвене ще е по-голямо. На пазара се предлагат машини с по-голям или с по-малък капацитет. Това зависи най-вече от нуждите и начина ти на живот. Мултикукърът е подходящ и за двойки, и за хората, които живеят в малки апартаменти и нямат място за готварска печка.  

Програмите за гответе са магнитът за вниманието на потребителите. Тук имаме предвид функции за пържене на хрупкави картофки, лучени кръгчета, панирани хапки и други полуфабрикати. Готвенето на пара пък е предпочитана опция за любителите на здравословното хранене и пресните зеленчуци, тъй като така се запазват възможно най-много от полезните вещества в тях.  

Сред най-интересните програми на мултикукърите са тези за ризото за всички видове ориз, за месо и десерти. Някои модели имат и програма за приготвяне на кисело мляко. Програмата за бавно готвене (slow cook) пък готви на слаба температура в продължение на няколко часа, за да запази ценните витамини, минерали и полезни съставки в хранителните продукти. Нещо повече - така ароматът им се запазва в по-голяма степен, а вкусът е по-наситен.  

Толкова много възможности в едно  

Вероятно вече знаеш от рекламите, че боравенето с мултикукърите е изключително лесно. Просто слагаш продуктите, задаваш програмата за гответе и времето, и натискаш старт бутона. И това е всичко. Някои модели се продават с готварски книги за всяка отделна програма, но нека разгледаме основните им параметри. Важен детайл от избора на мултикукър е мощността, като тук стойностите варират от 500 до 1400 и нагоре. По-мощен модел ще готви по-бързо, логично, тъй като налягането ще е по-високо.  

За да ти служи дълго и вярно, който и да е кухненски уред трябва да е изработен от качествени материали. Същото се отнася и за мултикукърите. Вътрешното покритие обикновено е керамично, стоманено или тефлоново, винаги незалепващо, докато капаците със стъклени елементи ти дават още повече контрол върху приготвянето на храната. Безопасността също не е за подценяване. Задължително е уредът да има клапан за изпускане на парата, както и капак с плътно затваряне или заключваща система.  Колкото до екстрите, тук производителите залагат на подгряваща функция, която държи ястието топло в продължение на часове, както и допълнителите аксесоари - кошници за готвене на пара. 

Как да избереш мултикукър? 

С малък или голям обем, с няколко или десетки програми за готвене и най-различни опции, мултикукърите са толкова примамливи, че бързо може да се окажеш объркан. За да те улесним в избора на перфектната кухненска машина, съставихме кратък списък на основните детайли, които да имат предвид.

Ето и ключовите параметри: 

  • Мощност  - винаги е най-добре да заложиш на възможно най-мощен уред спрямо бюджета ти, но пак зависи от нуждите ти. 
  • Вместимост - ако търсиш златната среда, тогава уред с обем от 5 литра ще ти върши отлична работа. 
  • Програми за готвене - избери уред с повече програми, за да развихриш фантазията си и да си сигурен в резултата. 
  • Екстриинтелигентните контролери на температурата, 3погряването на съда за готвене, както и 24 часовият таймер, с който настройваш кога да са готови ястията - това са много полезни екстри, които не се колебай да ползваш. Други полезни добавки са LED дисплеи, удължен кабел за захранване към електрическата мрежа, а също и оригинални пособия, като например мерителна чаша, черпак, шпатула за ориз и други, включени в комплекта.  
  • Книга за готвене - докато някои производители описват програмите за мултикукърите съвсем накратко в потребителското ръководство, то други създават стилни готварски книги с впечатляващи изображения на ястията, пригодени специално за техните модели. Подобно усилие не е задължително, но издава, че производителят цени клиента. 

По отношение на дизайна - тук отново имаш избор между овални машини, такива с кръгла форма или правоъгълна форма, както и с модерен дизайн. Компактен и удобен, мултикукърът е идеален вариант за хората, които не могат или не обичат да готвят, или просто нямат време. Ако и ти не обичаш да се застояваш в кухнята, уредът ще се погрижи за твоята балансирана и полезна диета.  

Повечето модели са пригодени за миялни машини, така че изобщо да не чувстваш бремето на готвенето и на почистването след него. И без миялна, поради незалепващо покритие, почистването им е доста лесно. Ето защо избери мултикукър от качествени материали и висок клас, за да се радваш на вкусна и полезна храна без усилия за дълъг период от време. Разгледай моделите и избери най-добрия за теб сега.