disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Монитори Gaming 2024

Ако сте от хората, които смятат, че всеки монитор е подходящ за играене на видео игри, то с тази статия целим да ви покажем, че това не е съвсем така. Да, един обикновен 19-инчов монитор ще свърши работа, но той не крещи ‚машина за разбиване‘Различни модели геймърски монитори и богатата гама от спецификации, които предлагат, прави избора на точния монитор  много труден. В това ръководство ще ви представим основните предимста на геймърските монитори и основните спецификации и функции, на които е хубаво да обърнете внимание.  

Мониторите за игри са предназначени да направят изхода на вашата графична карта и процесора да изглежда възможно най-добре, докато играете. Те са отговорни за показване на крайния резултат от цялото изобразяване и обработка на изображения на вашия компютър, но те могат да варират значително в представянето си на цвят, движение и острота на изображението. Когато обмисляте какво да търсите в геймърски монитор, струва си да отделите време, за да разберете всичко, което той може да ви предложи, за да можете да превърнете спецификациите и маркетинга на геймърския монитор в реални резултати.  

Основните фактори, които разделят различните класове монитори са:

Разделителната способност

Разделителната способност измерва ширината и височината на екрана по отношение на пикселите или т.нар. „елементите на картината“ - малките точки на осветяване, които съставят изображението. Всеки монитор с разделителна способност, по-висока от 1280 × 720, се категоризира кати монитор с висока разделителна способност (HD). Мониторите също могат да променят разделителната си способност. Съвременните екрани имат фиксиран брой пиксели, което определя тяхната „естествена разделителна способност“, но може да бъде настроено и на приблизително по-ниска резолюция. 

Размерът на екрана 

Производителите измерват размера на екрана по диагонал - от ъгъл до ъгъл. По-големият размер на екрана, в тандем с по-висока разделителна способност, означава по-полезно пространство на екрана и по-завладяващи игрови изживявания. Играчите седят или стоят близо до мониторите си, често в рамките на 20 ”- 24”. Това означава, че самият екран изпълва много повече от зрението ви, отколкото HD телевизор докато седите на дивана или използвате смартфон/таблет.  

Скоростта на опресняване  

Честотата на опресняване се определя като колко често мониторът показва ново изображение на екрана в секунда и обикновено се измерва в Hertz (Hz). Колкото по-висока е честотата на опресняване, толкова повече кадри панелът може да покаже, което води до по-плавна визуализация. Обикновените монитори имат честота на опресняване от 60 Hz или казано на разбираем език – визуализират 60 кадъра в секунда. Мониторът за игри, от друга страна, е проектиран да се справя с много по-високи честоти на опресняване.  

Качество на цветовете и нива на черното 

В зависимост от играта, цветовете са огромен фактор, тъй като помагат за настройване на настроението и увеличаване на потапянето в самата игра; това се отнася повече за игри за един играч, отколкото за състезателни. По-евтините монитори за игри използват TN (усукани нематични) или VA (вертикално подравняване) панели, които по същество имат бързи честоти на опресняване, но обикновено за сметка на лошото възпроизвеждане на цветовете. Панелите IPS (превключване в равнина) показват по-голям спектър от цветове с по-широки ъгли на видимост, но времето за реакция обикновено е по-бавно. 

Комфортър по време на игра е толкова важен, колкото и гореизброените специфики. Много от производителите са взели това предвид като предлагат геймърски монитори със следните удобства:

Егрономичност 

Ергономията е нещо, за което не се говори често, но е от огромно значение за предотвратяване на бъдещи проблеми с гърба и шията. Прекарването на хиляди часове на игрален стол е едно нещо, но допълването на това с игрален монитор, който може лесно да се регулира, е мечтата на всеки геймър. Понастоящем игралните монитори имат по-широк обхват на движение от конвенционалните монитори, като често позволяват движения в до четири оси. Това дава на геймърите пълна гъвкавост да намерят най-удобната позиция, която да съответства на техните предпочитания за игри. 

Предотвратяване „синдрома на компютърното зрение“

Тъй като животът ни все повече минава пред дисплей накомпютърили смартфон, появата на „синдром на компютърното зрение“ става все по-разпространена. Това е колекция от здравословни проблеми, причинени от продължително взиране в цифров дисплей. Те включват напрежение в очите, главоболие, умора, както и усещане за зачервяване или парене в очите. Повечето геймъри са склонни да играят на тъмно или поне при условия на слаба светлина, като мониторът е единственият източник на осветление. Това прави геймърите по-склонни към „синдром на компютърното зрение“ от всички останали - за щастие някои марки предприемат стъпки, за да помогнат. Някои монитори имат вградената технология за грижа за очите, която включва ергономичност, екрани без трептене и анти-отблясъци и най-важното - опция за контрол на излъчването на синя светлина от екранния дисплей. 

Въпреки че на пръв поглед мониторите изглеждат еднакви, дори често биват бъркани дори с телевизионен екран, има значителни разлики помежду им. В редовете по-долу ще обясним защо: 

Геймърски или обикновен монитор? 

Мониторите за игри, за разлика от обикновените монитори, имат по-висока честота на опресняване и време за реакция. Те изпълняват и движенията по време на игра много по-гладко от обикновените монитори по същите причини. Професионалните геймъри могат сериозно да оценят предимството, което тези монитори им дават, когато играят игри със състезателен характер.  

Монитор или телевизор? 

Много геймъри си задават вечния въпрос: На какво е по-добре да играем?, защото играта на видео игри не е същото като гледането на филми или сериали. И двете имат своите предимства и недостатъци, в зависимост от вашия бюджет, мястото, където ще го локализирате, и технологията, която е внедрена във всеки от тях. Като цяло, сред основните предимства, които трябва да очаквате, когато играете конзолата си на геймърски монитор вместо на телевизор са по-доброто използване на пространството, по-ефективни ъгли на гледане и по-бързото време за реакция.

Ако в началото на тази статия сте имали съмнения дали се нуждаете от геймърски монитор, то сега се надяваме, че вече сте сигурни. Мониторът за игри с висока честота на опресняване и ниско време за реакция подобрява геймплея и осигурява конкурентно предимство в някои ситуации. А комбинацията от по-добра ергономия и технологии за грижа за очите в игралните монитори от по-висок клас ги правят достойни инвестиции не само за геймърите, но и за всеки, който прекарва много време пред компютър.