disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Монитори 2024

Монитори с различни спецификации и функции са заляли пазара с изобилие от опции. Но кои са най-ценните зависи от това как използвате монитора си. Трябва ли да получите 4K, 1080p или обикновена HD резолюция? Важни ли са неща като трептене и режим на слаба синя светлина? С помощта на тази статия ще разберете кой е най-подходящият за вашите нужди.

Различни видове монитори

Не всеки монито е създаден еднакво, тъй като определени физически функции и интегрирани технологии на даден продукт могат да постигнат по-добри резултати при стартиране на приложения за игри, но да са неподходящи за работя с офис инструментите или професионалните програми за графичен дизайн. Според приложението си, мониторите могат да бъдат разделени в следните категории:

За професионална употреба

Ако сте художник, фотограф, дизайнер на игри или просто искате да започнете да се развивате в областта на визуалните развлечения, запознаването с това, което може да ви предложи професионален монитор за дизайн / редактиране, е задължително. Колкото по-голям е размера на екрана – толкова по-добре.

Мониторите, позволяващи прецизен контрол на цветовете, струват повече, но си заслужават. Професионалните монитори трябва да са готови за работа, без да е необходимо регулиране. Стойността на DeltaE (dE) 2 или по-ниска е добър знак. Резолюцията също е важна като е препоръчително тя да бъде 4К. Потърсете модел с допълнителни настройки на изображението и IPS матрица за най-точното цветопредаване и добри ъгли на видимост.

За играене на видеоигри

Вероятно ще търсите монитор, който да ви потопи в света на играта, която играете и е достатъчно бърз, за да виждате случващото се с минимално закъснение. „Бързината“ на монитора се отнася до честотата на опресняване и времето за реакция на матрицата. Колкото е по-висока честота на опресняване, толкова по-гладко ще се визуализира изображението на екрана.

Игровите монитори могат да включват и технология за „адаптивно синхронизиране“, която практически елиминира разкъсването и насичането, като картината на монитора съвпада с честотата на опресняване на кадрите, изтласкани от графичната карта на компютъра.

За ежедневна употреба

Мониторите за ежедневна употреба са подходящи за задачи като писане на имейли, използване на социални медии, сърфиране в мрежата, плащане на сметки онлайн или използване на компютърни програми, които не се нуждаят от тежка графична обработка. Предлагат се много монитори с по-ниски цени и не е нужно да се задоволявате с малък екран. Дори мониторите със среден размер (23 "–24") с Full HD вероятно са по-достъпни, отколкото си мислите.

За многофункционална употреба

Мониторите за многофункционална употреба осигуряват качеството на дисплея и производителността, от които се нуждаете за дейности, като стрийминг на музика и филми, споделяне на снимки и слайдшоута, видеоконференции и работа с офис пакети. LED или IPS монитор с разделителна способност Full HD работи добре за многофункционална употреба.

Друг критерии, по който могат да бъдат категоризини мониторите е размерът на матрицата – това е нещото, от което е изработен самият екран на монитора.

Повечето модерни монитори обикновено са с LCD (течен кристал) матрици, като те биват:

TN (Twisted nematic) матрици

Най-често срещаният тип технология на LCD панела e TN. Този вид матрица предлага отзивчивост на достъпна цена. Геймърите може да предпочетат този монитор поради бързата честота на опресняване. Що се отнася до възпроизвеждане на цветовете, те не се справят толкова добре. Същото важи за контраста и ъглите на видимост.

IPS матрици

Предлагайки по-широки ъгли на видимост, IPS мониторът предоставя изключителна картина, дори когато не седите точно пред него. Премиум качеството на изображението прави този тип монитор идеален за професионални фотографи и графични дизайнери. Качеството на цветовете е по-добро и точността на цветово възпроизвеждане е отлична.

VA матрици

Насладете се на висококачествена картина с отличен контраст и дълбочина на изображението. Тези монитори предлагат по-добро възпроизвеждане на цветовете и ъгли на видимост от TN матриците. Въпреки това не са толкова добри колкото IPS и може да имат лека разлика в цветовете. Подходящи са за 3D.

Според вида на мониторите, те могат да се разделят на:

LED (light-emittingdiode) дисплей

Светодиодните монитори осигуряват отлично цялостно качество на картината. Те пресъздават по-ярки изображения и изискват по-малко енергия от традиционните LCD монитори и обикновено имат по-тънък дизайн. Мониторите от тази категория все още са LCD, но имат усъвършенствана LED подсветка.

LСD (liquid-crystal display)

Тези дисплеи осигуряват качествена работа, обикновено на достъпна цена. Те използват технология с течни кристали, за да предадат това, което виждате на екрана, и обикновено се осветяват от CCFL (флуоресцентни лампи със студен катод).

Подобно на телевизорите, размерът на екрана на монитора се измерва по диагонал, обикновено в инчове. Тъй като размерът на екрана се увеличава, обикновено се увеличава и цената, така че помислете колко място имате, както и колко искате да похарчите. Предлагат се монитори, по-малки от 20 инча, но повечето са между 21 и 30 инча. По-големите монитори осигуряват повече работно пространство за сложни програми с много екранни менюта, като например фоторедактори и електронни таблици. Обикновено размер между 24 и 30 инча е напълно достатъчен за оптимална резолюцията и добро качество на цветовете.

Съотношението на картината се отнася за широчината и височината на екрана на монитора и как ще се показват изображенията на него. По-старите монитори имат съотношение от 4:3, което е квадратно. Новите монитори са със съотношение от 16:9, което е широкоекранно и 21:9, което се води ултра широк формат.

Компютърният монитор е периферията, от която най-често сме склонни да пестим пари, а обикновено използваме ежедневно и продължително. Избраният монитор няма да подобри качеството на работата на компютъра ви, но ще направи вашето стоене пред него по-приятно и здравословно. Независимо дали търсите монитор за игри, гледане на филми, обработка на снимки или професионална употреба, вземете предвид многобройните характеристики с които се запознахте в това ръководство, както и разбира се нуждите и предпочитанията си и направите информиран избор при покупката на нов монитор. Освен това при внимателно проучване на пазара, можете да се спрете на нещо оптимално откъм качество и цена.