disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Мобилни Климатици 2024

Мобилните климатици, както подсказва името им, изпъкват с едно голямо предимство. Може да ги местиш навсякъде, където пожелаеш. Моделите с охлаждаща и затопляща функция заслужават да им обърнеш внимание, ако търсиш уред за целогодишна употреба. Интересуваш ли се от такъв тип климатик? Какви са основните му характеристики? Каква полза ще имаш от него? Прочети статията и ще намериш полезни съвети за покупка.  

Нека опитаме да отгатнем първия ти въпрос. Защо изобщо ти е мобилен климатик, след като можеш да си вземеш стандартен модел и да го монтираш на стената? Тук няма верен или грешен отговор. Всичко зависи от бюджета и нуждите ти, от пространството, с което разполагаш, и личните предпочитания. На практика мобилният климатик е подвижна версия на класическия климатик, което го прави удачен за малки жилища. През деня го включваш в дневната, а през нощта - в спалнята. Така спестяваш пари от сметката за ток. 

Плюсовете не свършват дотук. Тъй като няма сложен монтаж, мобилният климатик ти спестява време и разправии с техници. Да не забравяме и съседите, които обикновено живо се интересуват къде точно ще капе водата от външното тяло на климатика, кога точно ще се пробива стената и колко шумен ще е уредът. С мобилните климатици тези проблеми просто не съществуват. Ако не искаш да пробиваш дупки в новото си жилище, продължавай да четеш.  

Разнообразие за всеки вкус и джоб 

Мобилните климатици основно се делят на два вида спрямо въздухоотвода на натрупания при работа конденз. При първия вариант моноблокът на уреда свързан с гъвкава тръба или маркуч. Тя отвежда навън топлината, която устройството произвежда, докато работи и абсорбираната влага. За целта е нужно да разполагаш с вентилационен отвор в стената или да направиш такъв в дограмата на прозореца. Има и друг вариант - изолационни мрежи и уплътнители, които се монтират към рамката на прозореца, а маркучът на климатика минава през кръгъл отвор в тях.  

Ако това ти звучи прекалено сложно, веднага казваме, че производителите вече са намерили алтернативно решение. Съвременните модели разполагат с интегрирани въздухоотводи и резервоари за вода, които трябва периодично да се изпразват. Най-добрият вариант безспорно е вграденият изпарител. Подобно на тавичките за изпаряване на водата в хладилника, така и тук горещият въздух, генериран от климатика, се филтрира чрез влажна подложка и се охлажда чрез контакт с вода. Всичко се случва “вътре” в тялото на уреда, а от теб не се изисква да правиш нищо. Звучи по-добре, нали? Тези модели, очаквано, са и по-скъпи. 

На пазара ще попаднеш и на мини климатици, които да ползваш за бюрото или нощното шкафче. Те обаче не са достатъчно ефективни и не са пригодени за продължителна употреба. Тези мини уреди ще те освежат, но не са спасение в летните жеги. Тук е мястото да кажем, че мобилните климатици работят с хладилен газ (фреон), който охлажда въздуха и го разпращя в една или няколко посоки. Повечето модели покриват  температурния диапазон от 15°C до 30°C 

Винаги на разположение, винаги до теб 

В тази продуктова гама се предлагат достатъчно мощни, практични и енергоспестяващи варианти, които си струва да имаш предвид. Добре, но това все пак е просто климатик на четири колела. Каква е разликата?  

Както казахме, голямото предимство на мобилните климатици е в тяхната подвижност. Ако живееш в малко жилище, което не се нуждае от постоянно отопление или охлаждане, мобилният климатик ще пасне идеално. Работиш от вкъщи и искаш да се освежиш - просто хващаш дистанционното и готово. В спалнята ти влиза прекалено много слънчева светлина и щорите не могат да се справят с жегата - няма проблем, на външен вид спасението представлява бяла пластмасова кутия, която прави чудеса.

По-новите мобилни климатици са оборудвани със страхотни екстри и функции. Тук имаме предвид настройките на температурата и на въздушната стрия, турбо режима, таймера за включване и изключване на уреда. Нещо повече, мобилните климатици могат да регулират влажността в помещението и да филтрират въздуха, допринасяйки за комфорта, хигиената и здравословната среда в дома ти. Страдащите от алергии определено ще го оценят.  

Ако търсиш мощен уред, който планираш да работи постоянно, тогава се ориентирай към по-мощните модели. Например - около 800 - 1000 W в режим на охлаждане и 600 - 800 W за отопление. В такъв случай нивото на шума не е за пренебрегване - не искаш постоянно да чуваш уреда, докато си почиваш, четеш или гледаш филм. 

Как да избереш мобилен климатик? 

Изборът от толкова много модели на куп производители може да е труден. Затова ще ти помогнем, като обърнем внимание на няколко ключови параметри.  

Ето основните критерии при избора на мобилен климатик:

  • Пространството - има ли достатъчно слънчева светлина в стаята и каква е квадратурата й - това са важните въпроси. За помещения от порядъка на 20 - 30 кв.м отлична работа ще ти върши уред с 10 000 BTU.  
  • Вграден или отделен изпарител - определено има значение, ако смятат често да местиш уреда. Обикновено моделите с изпускателен маркуч се предлагат в комплект с материали за монтаж към прозорец. 
  • Пречистване на въздуха и регулиране на влажността - така ще живееш в по-здравословна среда. Някои модели имат автоматична функция за абсорбиране на влага, която е активна постоянно. 
  • Енергиен клас - насочи се към най-високия енергийноефективен клас А, за да е сигурно, че мобилният климатик е възможно най-изгоден. 
  • Вентилация - тук опциите са три нива на скорост на въздушната струя (лека, средна и турбо), както и различни режими на циркулация на въздуха, например в хоризонтална или вертикална посока. 
  • Подвижност - някои модели имат четири крака, въртящи се на 360 градуса, а други - само дръжка. В такъв случай е важно да съобразиш теглото на уреда, средно е около 15 - 30 кг. Ако уредът е твърде тежък, няма да искаш да го местиш твърде често. 
  • Екстри - не се отказвай от хубавата част. LED дисплеи и командни панели, осветителни панели, мобилни приложения, таймер и какво ли още не.  

Разбира се, дизайнът и производителят също ще отразява на цената. Стандартната гаранция е 2 години, като тук най-важен е експлоатационният срок на компресора, сърцето на уреда. Чрез него фреонът се кондензира в течност, а след това се изпарява и така се получава охлаждащ ефект. Цикълът се повтаря, докато се достигне желаната температура.  

Мобилните климатици са създадени с универсално приложение. Те съчетават климатик, вентилатор и абсорбатор на влага в едно. Не е ли точно това, което ти трябва? Ако отговорът е положителен, разгледай предложенията и избери модела, който най-точно отговоря на нуждите ти.