disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Gaming Компютри 2024

Едва ли има човек, който може да си представи живота без компютър, особено ако наскоро сте открили или преоткрили играенето на компютърни игри. Въпреки това обаче, повечето хора срещат затруднения когато дойде време да изберат най-подходящото за тях устройство. Ако все още не сте много наясно със спецификите, с които геймърските модели се отличават, това ръководство ще ви помогне да се насочите към този, който в най-голяма степен се доближава до нуждите ви. Само най-добрите геймърски компютри ще ви позволят да извлечете максимума от най-добрите компютърни игри.

Различни видове геймърски копютри

Ако можете да живеете без мобилността на лаптоп или таблет, настолните компютри могат да ви осигурят повече мощност, както и различна форма на удобство. В сравнение с лаптопите, повечето предварително изградени геймърски компютри са по-ъпгрейдни. В зависимост от производителя, предварително изградените компютри могат да сменят повечето, ако не и всички компоненти, включително графичната карта и процесора.

Според формата и размера си, геймърсите компютри могат да бъдат разделени в следните катерогии:

Традиционни правоъгълни модели, наричани още „Кули“

Това са формите, които се срещат най-често на пазара - независимо дали са със стандартни или с микроразмери, разликата между тези модели се крие в количеството компоненти, които могат да бъдат съдържат, както и в общата цена на системата. Тези системни размери се използват най-често от геймъри, художници, графични дизайнери и видео редакторите - основно всеки, който се нуждае от висока производителност на системата.

Иновативни малки и тънки модели

За тези, които искат да спестят място, тези геймърски компютри с по-малък размер могат да осигурят ефективна функционалност. Бюджетните геймъри се възползват от малкия / тънък модел, който може да работи с ниски до средни настройки на най-новите игри, като същевременно спестява много място.

Многофункционални модели

Както подсказва името, многофункционалните настолни компютри поместват всички необходими компютърни компоненти в едно шаси, което включва вграден дисплей отпред. Мощността на компонентите и размерът на екрана определят крайната цена на продукта. Колкото по-голям е екранът и колкото по-нови са компонентите, толкова по-висока е цената.

Това, което всъщност е вътре в гейминг компютъра, е това, за което трябва да внимавате.

Преди да преминете към закупуване на гейминг компютър обърнете внимание на следните неща:

Процесор (CPU /Central Processing Unit)

Процесорът е мозъкът на компютъра. Той изпълнява инструкциите и командите, предоставени от потребителя. Основното при процесорите, на което трябва да обърнете внимание, са количеството ядра - отделни процесори в централния процесор на компютъра, които си споделят общи ресурси. Работата с няколко ядра позволява на компютрите да изпълняват множество различни задачи едновременно. Според техния броя процесорите могат да бъдат:

Едноядрен процесор

Това е най-старият тип процесор, който се предлага на пазара. Едноядреният процесор може да изпълнява само една команда наведнъж и не е ефективен при многозадачност. Това означава, че ако една операция е стартирана, вторият процес трябва да изчака, докато първата приключи. Но ако се захранва с множество операции, производителността на компютъра драстично намалява.

Многоядрен процесор

Това е единичен процесор, който се състои от няколко силни ядра. Те могат да бъдат две, четири, шест, осем и т.н. За разлика от процесора с едно ядро, този вид осъществява комуникация между всички налични ядра и те си разделят всички подадени от ползвателя задачи за обработка. Недостатъкът тук е, че многоядреният процесор разполога с повече ядра, които могат да изпълняват повече от една команда едновременно, но нямат двойна скорост в сравнение с обикновения процесор. Също така, те имат по-висока консумация на електричество.

Въпреки, че докато играете компютърни игри графичната карта обработва 95% от задачите, процесорът обработва други сложни инструкции като обработка на мрежови кодове, а това означава, че за да се насладите максимално на играта, трябва да заложите на процесор в повече на брой ядра.

Памет (RAM/Random Access Memory)

Паметта на гейминг компютъра може да подобри честотата и темпото на кадрите, когато играете. Проверете както капацитета, така и скоростта, когато избирате RAM, но се уверите, че избраните мегабайти памет са съвместим с вашата дънна платка и процесор. Грешният тип модули няма да работят добре и независимо колко сте платили, вашия компютър може да се представя по-слабо от очакваното.

Графичната карта (GPU/Graphics Processing Unit)

След процесора (CPU), графичната карта (GPU) има най-голямо влияние върху производителността на игралния компютър. Тази карта се състои от допълнителен процесор, който взема данни от процесора и ги преобразува в изображения, които се визуализират на вашия дисплей. Колкото по-мощен е графичният процесор, толкова повече информация може да бъде изчислена и показана за по-кратко време. Както при процесорите, и тук картата може да бъде двойна, тройна и четворна. Това дава възможност за работа с до шест дисплея едновременно. Към вградената карта можете да добавите допълнителна карта, която да ви позволи да се забавлявате без ограничения.

Охлаждане

За да се насладите на висока производителност и неповторимо гейминг изживяване, трябва да изберете машина, която да предоставя перфектно работеща охладителна система, тъй като високата мощност на компютрите за игри генерира много топлина. Има два вида охладителни системи – въздушна и течна. За гейминг копютрите се препоръчва да изберете течната охладителна система, тъй като тя е по-ефективна от въздушната при контролиране на температурата на вашия процесор. Термопастата бива няколко вида като най-често използваната е на въглеродна основа, тъй като е еднакво проводима и непроводяща. Необходим е само тънък слой от тази паста, за да се осигури висока преносимост на топлина. Другите видове термопасти могат да бъдат на метална, силиконова, диамантена или керамична основа. Последната изброена има най-дълга продължителноста на живот.

Изборът на гейминг копютър е от изключителна важност за цялостното преживяване по време на игра. В миналото тези компютри беха само за хора с повече пари, но времената са се променили абсолютно. Днес те са все по-достъпни като цена и впечатляват с повече модели с мощни технологии за обработка и по-добра графика. Възходът на онлайн платформите за игри, които имат десетки милиони потребители, прави най-новите игри по-достъпни и предлага платформа за споделяне на съвети и чат. Но преди да преминете към покупка, първо трябва да помислите и да се уверите, че гейминг компютъра е подходящ за вас и нуждите ви.