disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Кафемашини 2024

Наситено, ароматно, завладяващо - кафето е незаменим спътник на сутрините, следобедите, работните срещи, почивките. Почитателите на черния еликсир са наясно, че е изключително важен не само сортът, но и начинът му на приготвяне. За целта на пазара се предлага изобилие от машини и приспособления за кафе. Да, нормално е да се объркаш. Нашата задача е да те преведем в изкусителния лабиринт от кафемашини, кафеварки, френски преси, джезвета, филтърни машини и т.н. Всички имат предимства и недостатъци, но сега ще обърнем по-специално внимание на тежката артилерия - еспресо машините и автоматите. 

Доста хора притежават няколко уреда за приготвяне на кафе, като ги ползват според случая. Истината е, че имаш нужда само от една качествена машина, за да се наслаждаваш на разнообразни кофеинови специалитети. По твоя вкус. За феновете на класическите кафеварки - прочетете текста, за да разберете повече за алтернативите на култовите “кубинки”. Някои от тях са толкова иновативни и автономни, че е лесно да се влюбиш в тях завинаги. Ритуалът по “правене на кафе” никога не е бил толкова лесен.

Бегло ще споменем и машините с филтри за шварц кафе. Нека бъдем честни, те не изпъкват с особени качества. Кафето им е по-слабо, но пък е в по-големи количества. Живителната течност се събира в термос или кана, подгрявана от малко котлонче, за да не изстине. С времето обаче кафето прегаря и става горчиво. Както разбираш, тези уреди не позволяват да развихриш въображението си. Друг минус е, че постоянно трябва да се грижиш за филтъра - пластмасовият се мие след употреба, а хартиеният просто се хвърля и се слага следващият от кутията. 

Разгадай перфектното еспресо 

Кафемашините за еспресо са фаворитът на потребителите. Те имат ръкохватка с различни приставки, цедки и устройство за разпенване на млякото за перфектно капучино. Наричат се още “ръчни машини”, а някои модели са с автоматично дозиране за късо и дълго кафе. С такава машина ще експериментираш на воля, защото на база на хубавото еспресо може да приготвиш макиатолате и други изкушения. А какво значи хубаво еспресо? Ти знаеш най-добре.  

Плътният и златист каймак е основната причина да сме влюбени в еспресото. Само с поглед, още преди да си опитал, знаеш, че те очаква страхотен вкус. Очарователната пяна се дължи на т.нар. крема диск в цедката, който разпенва горещото кафе. Добрата кафемашина, със съдействието на подбрано смляно кафе, ще направи каймак и без крема диск. С ръкохватката дозираш количеството, оттам и интензивността. Не забравяй да пресоваш смляното кафе с умерена сила за оптимален резултат. Някои модели имат вградена система да пресоване. 

Тук има още един тънък момент. Нужно е да прецениш колко ситно да е смляно кафето, за да не се запуши цедката и да не попаднат твърди частици в чашата. Все пак, не искаш да започнеш деня с песъчлив вкус в устата. Преди да купиш кафемашина, провери и налягането на водата за приготвяне на напитката. Повечето уреди работят с 15 бара, макар че по стандарт за еспресо са нужни 9 бара. Повечето кафемашини имат един нагревател, а моделите от по-висок клас са оборудвани с два - един за напитката и един за разпенване на млякото, ако приготвяш капучино. 

Вълшебната кутия за кафе

Кафеавтоматите са от друга орбита. Те използват кафе на зърна, което смилат непосредствено преди приготвяне на напитката. Оттук идват наситеният вкус и плътността в аромата, който лети през прозорците. Някои модели приготвят 5, 10 или повече напитки. Всичко е автоматизирано. Безкомпромисно. Премиум моделите позволяват персонализирани настройки. Те запомнят твоите предпочитания - колко да е силно еспресото, колко да е гъсто млякото и т.н. Така всеки път получаваш перфектен резултат. Какво по-хубаво? 

Минусът на тези уреди е, че са по-обемни и по-скъпи. Ще ти трябва повече пространство в кухнята. В корпусите им има отделение за кафе на зърна, за мляно кафе, за вода, а при някои модели и за мляко, както и бункер за отпадния продукт. Другият недостатък е, че те са по-шумни заради автоматичната мелачка. Почистването и поддръжката на машината също може да е предизвикателство, но пък има и автомати с режими за самопочистване. 

Дзен или изкуството да (не) поддържаш кафемашина 

Кафемашините с капсули са актуалният хит. Те са леки, компактни и със страхотен дизайн. Засега “менюто” е по-скоро скромно - ударно ристрето, пухкаво капучино, дълго лате и още комбинации, например кафе с шоколад, ванилия или карамел. Тук обаче срещаш ограничения откъм избора на сортове и блендове, така че трябва да се оставиш в ръцете на производителя. Плюсът е, че няма сложни приспособления, които се разглобяват и мият след всяко ползване. Цапаш само чашата си. Но удобството има цена.  

Капсулите са сравнително скъп консуматив, особено ако ги сравним с пакетираното смяно кафе или на зърна. Нарастват и опасенията за ефекта им върху околната среда - все пак, става дума за огромно количество алуминий или пластмаса, което се изхвърля след всяка употреба. Въпреки това, свежестта на кафето е съхранена в капсулите и бързо жегва небцето ти. 

Как да избереш кафемашина? 

Макар че работят на един и същи принцип, кафемашините са много и различни. Ръчна еспресо машина, автомат или машина с капсули - както би казал Шекспир, това е въпросът, а отговорът знаеш само ти. Ето основните параметри, които ще те ориентират в избора на добър уред: 

  • Филтри - колкото повече, толкова по-добре.  
  • Налягане - машина над 9 - 10 бара върши отлична работа, с по-големите мощности ще правиш кафе за повече хора по-бързо. 
  • Нагреватели - предимно се ползва един нагревател. 
  • Капучинатор - може да е вграден или като отделна приставка във вид на кана. 
  • Обем на резервоара - хубаво е да побира около литър вода. 
  • Контейнер за отпадъци - най-често събира десетина дози, но провери как се почиства. 
  • Консумативи - подбрани сортове или екзотични смеси, просто опитвай, докато намериш това, което ти харесва.  
  • Екстри - дисплеят за управление със светещи бутони е луксозно допълнение към дизайна и функциите на кафемашината. Доста полезно е да разполагаш с подгряваща подложка за чаши, сигнализация за изчерпане на водата в резервоара (липсата на вода скъсява живота на помпата), настройки на количеството и наситеността на напитките и други. 

Културата на кафето е покорила целия свят. Има педанти, които държат еспресото им да бъде точно 30 мл. и да излиза от машината готово за пиене, а не горещо, някъде около 60 - 65 градуса. Други пък добавят екстракти към водата, за да извлекат повече нюанси на вкуса. Трети препрочитат голямо американо, което да пият пред компютъра или с книгата. Затова, ако търсиш нова кафемашина, първо реши какво е кафето, което обичаш да пиеш. Със сигурност ще намериш много уреди, които ще го приготвят за теб всяка сутрин.