disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Ютии 2024

Всяко домакинство заслужава добра ютия. Действително, гладенето на изпраните дрехи не е по вкуса на доста жени и мъже, но съвременните ютии толкова много променят процеса, че го превръщат в любимо занимание. На помощ идват функции като система против протичане на вода, автоматично изключване, самопочистване от контен камък, че дори и безкабелни ютии за още по-голяма свобода на движенията. Запознай се с характеристиките на най-добрите ютии на пазара, за да вземеш една от тях за себе си.

Първото, с което ще започнем, е изработката на плочата. Гладещата повърхност на ютията най-често бива керамична, стоманена или алуминиева, включително с тефлонови вложки против залепване на влакна и конци. 

Гладкото покритие осигурява отлична маневреност във всички посоки, независимо от материята на дрехите. Придавайки още устойчивост и защита от надраскване, плочите на някои модели са подобрени с допълнителен слой от титан. Така гладещата повърхност се движи с минимални усилия от твоя страна и е достатъчно здрава. 

Другата разлика е свързана с вентилационните отвори - това са дупките, откъдето излиза парата. Дизайнът на плочата е важен, защото от броя и разположението на вентилационните отвори зависи оптималното разпределение на парата. Някои модели имат дузина и повече големи дюзи, докато при други те са миниатюрни, почти незабележими и стотици на брой. Ще видиш, че доста модели са проектирани с улеи - целта е ютията да минава без засечки по ъгълчетата на ризи, панталони и други дрехи с копчета.  

Удобство и сила в ръката ти 

За дизайна на дръжката имай предвид не само наличието на бързи бутони за управление. За да ти бъде удобно, дланта трябва да обхваща дръжката по извивките й, без да се натоварва. Както знаеш, ютиите разполагат с вграден воден резервоар, но това не означава, че са тежки. Със средно тегло около 1,5 кг, новите поколения ютии са сравнително леки и няма да се изморяваш при продължително гладене. А точно това искаш, можем да се обзаложим? 

Обемът на водата е друг важен аспект, защото с повече вода ютията ще произвежда повече пара и ще глади повече дрехи. Тук визираме не само постоянното подаване на пара в режим на работа, но и така нареченият парен удар, който най-често се активира чрез натискане на бутон. С него ютията изпуска пара под високо налягане, която прониква и в най-плътните тъкани, за да поправи всички гънки по тях. Определено искаш с една и съща ютия да гладиш както твърдите дънкови поли, така и деликатни блузи от коприна, дрехи с фини орнаменти и нежни материали, като вълна, коприна, сатен. Ето как да си сигурен, че ще направиш добра покупка. 

Гладенето никога не свършва? Помисли пак 

Колкото до екстрите, безспорно функцията за автоматично изключване е сбъднатият сън на домакините. Едно от най-изнервящите и досадни изживявания е да се чудиш дали изключи ютията, бързайки да излезеш за работна среща, дълго отлагано събиране с приятели или по друг повод. След няколко минути във вертикална позиция, в които не се използва, ютията ще се изключи сама. Същото ще се случи, ако уредът отчете период на неактивност за повече от 30 - 60 секунди с плочата надолу. Така няма шанс домашният помощник да прегрее, да стане късо съединение и резултатът да е пожар в дома ти. 

Изобретена преди около 350 години, ютията е скромен, често неглижиран, но винаги полезен домакински уред. Масово използван, доскоро този уред беше синоним на домакинско задължение, което никога не свършва. Е, това се промени. Съвременните ютии съчетават иновативни технологии, за да се справят с гънките по дрехите по-бързо и ефективно, запазвайки структурата на тъканите. Ето защо колкото повече настройки има една ютия, толкова повече платове ще може да обработва.  

Обърни внимание на мощността и силата на парния удар. Тук стойностите варират от 1500 до 2500 и нагоре, като при по-мощните модели парният уред достига до 100 200 гр/мин - същинска тежка артилерия за дебели платове. Обикновено ютиите се захранват от електрическата мрежа с гъвкав кабел, макар и да се срещат модели на батерии.  

Системите за почистване на съвременните ютии са насочени срещу котления камък във водата. На практика това е процес на издухване на пара, почистваща дюзите. Натрупването на котлен камък може да доведе до запушвания в компонентите и отворите на плочите, както и до повреда на уреда. Някои производители са оборудвали своите продукти и с автоматична система за разпределение на температурата, както и с възможност за изпускане на вертикална пара за гладене и освежаване на дрехи върху закачалка, спално бельо или някои видове завеси. 

Как да избереш ютия за дома? 

С първокласна ютия ще постигаш професионални резултати всеки път, а дрехите ти ще изглеждат все така нови и свежи.  

Ето основните параметри от покупката на нова ютия:

  • Мощност и налягане - уред с мощност над 2000 W е перфектен домашен помощник. 
  • Обем на водния резервоар - тук зависи колко дрехи искаш да гладиш. Вместимост на контейнера за вода от 250 - 300 милилитра е напълно достатъчна за всяко домакинство. 
  • Парен удар - сила на парната струя от 100 гр/мин и нагоре ще се справи с дебелите платове, но повечето ютии могат да намалят парния удар до 30 - 40 гр/мин за деликатни тъкани. 
  • Гладеща повърхност - неръждаемата стомана е предпочитаният избор на потребителите. 
  • Време за загряване - по правило новите модели загряват по-бързо. 
  • Екстри - противокапкова система, автоматичното почистване срещу котлен камък, функция за пръскане на вода при нужда, интелигентни сензори, регулируем термостат и още екстри ти помагат да превърнеш гладенето в удоволствие.  

Разбира се, изборът на ютия е индивидуален и всеки потребител е свободен да избира различни цветове и марки.  

Повече от гладене 

Ако си фен на технологиите и искаш нови джаджи и помощници у дома, то ютиите имат какво да ти предложат. Наличието на LED екран на първокласните модели указва, че желаната температура за гладете е достигната. Автоматичното регулиране на градусите също значително улеснява процеса. Това важи и за вградените сензори, с които уредът знае кога да спре да изпуска пара в състояние на покой.  

Каквото и ютия да избереш, основно значение за дългия й живот имат правилното ползване и съхранение. Спазвай инструкциите на потребителя за почистване на плочата и не оставай дълго време неизползвана вода в контейнера на уреда. Така ще си сигурен, че ютията ще работи за теб дълго време, а дрехите ти ще бъдат безупречни всеки път. Разгледай моделите и избери новата ютия, която ще промени разбиранията ти за гладенето.