disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Хлебопекарни 2024

Не е тайна, че хлябът който можем да закупим в хранителния магазин е пълен с консерванти и подобрители. Затова хлебопекарната като домашен уред става алтернатива за мнозина. Тя може да помогне в забързаното ежедневие да присъства на масата пресен хляб, направен по наш собствен вкус, със съставките, които ние искаме, без това да означава толкова много усилия. Освен това тази алтернатива на купения хляб дава и възможност да се спестят пари в дългосрочен план.

Хлебопекарна-що е то?

Хлебопекарната е изобретена от японски инженери, които успяват да съберат в едно машина за месене на тесто и фурна. Състои се специална малка фурна, в която има съд или тавичка с незалепващо покритие, с големината на един хляб. Под тази тавичка е разположен електрически мотор, задвижващ поставената на дъното метална бъркалка, която отговаря за смесването на съставките, оформянето на хляба и месенето на тестото.

Всички необходими съставки се поставят в тавичката и се избира желаната програма. Оттук нататък „японското чудо“ върши цялата работа: замесване на тестото, втасването, омесването и изпичането на хляба. Просто и лесно.

Въпросът е как да изберете правилната хлебопекарна именно за вашите нужди и изисквания?

Съвети при избор на хлебопекарна

Размери и Тегло

На първо място е важно да изберете уред, за който ще има подходящо място във Вашата кухня. Особено е валидно това, ако смятате да ползвате хлебопекарната ежедневно. Ако искате Вашата хлебопекарна да стои на плота в кухнята, трябва да се спрете на уред с подходящите размери за Вас. Ако пък мислите да я местите, помислете и за теглото и. Все пак някои модели тежат над 6 килограма.

От друга страна по- големите модели логично ще произвеждат по- голямо количество хляб. За този избор зависи и колко е голямо Вашето семейство и колко голям хляб Ви е нужен.

Бъркалка

Всички хлебопекарни имат незалепващ контейнер с бъркалка, в който се пече хлябът. Така че бъркалката се оказва решаваща за качественото омесване на хляба. Обърнете внимание дали бъркалката може да се извади след омесването на хляба или остава когато той се пече?Ако бъркалката остава в хляба това означава, че след като го извадите, в него ще има малка дупка. Това може да не е проблем за Вас, но все пак ако искате да изглежда хлябът Ви естетически безупречно го имайте предвид. Някои „по-умни“ хлебопекарни дори уведомят да махнете бъркалката преди да започнат с печенето.

Също така е важно дали бъркалките са две или една. По всеобщо мнение хлебопекарните, които разполагат с две бъркалки замесват много по- добре тестото и са по- ефективни. Някои хлебопекарни с една бъркалка също така имат и резервна, което пък също е плюс.

Тава

Хубаво е да обърнете внимание дали тавата на модела е подвижна. Подвижната тава е по- лесна за почистване от употреба, което може да бъде плюс за Вас.

Също така обърнете внимание и на формата на съда. Повечето хлебопекарни имат вертикални съдове, а не хоризонтални, затова те създават къси и високи хлябове. Не бива да се изнанедвате от това. Въпреки това обаче бихте могли да намерите и други модели.

Шум

Всяка хлебопекарната издава шум, но все пак в зависимост от модела нивата му са различни. Тук цената е от значение. По-скъпите модели са изработени от по-качествени материали и са по-тежки и здрави, съответно издават по-малко шум. Просто имайте предвид това когато купувате Вашата хлебопекарна. Особено ако имате възможност да я чуете предварително.

Функции

Ето тук хлебопекарните се различават и варират много. Естествено повече функции означава по- висока цена. Именно затова е добре да се уверите, че сте избрали модел за Вашите нужди– т.е. няма да платите повече за нещо, което няма да ползвате или пък ще спестите пари, но в последствие ще искате допълнителни функции. Ще Ви представим някои от основните функции, които е добре да има една хлебопекарна.

Отложен старт

Това е много полезна функция при някои хлебопекарни. Представете си: бихте могли да настроите печенето на Вашият хляб да започне няколко часа преди да се приберете от работа или преди да се събудите, така че да имате прясно изпечен и топъл хляб когато се приберете вкъщи или съответно когато станете. Това пести време и много удобно.

Аларма

Тази функция позволява да се добавят продукти на по- късен етап от процеса. Ако искате да направите хляб с плодове и ядки, то те не трябва да се поставят заедно с другите продукти. В противен случай биха се смачкали. Звуковата сигнализация може да Ви подсети за точния момент, в който да сложите допълнителните съставки.

Програма за бързо печене

Тази настройка също пести време, позволява да приготвите по- бързо хляб когато нямате толкова време на разположение, като намалите от втасването, например.

Допълнителни програми

Тук вече зависи дали искате да приготвяте само хляб или и други изделия. Искате ли Вашата хлебопекарна да би могла да приготвя пица, торти, конфитюр, нудъли.

Допълнителните програми също така дават възможност дават повече професионални възможности. Те позволяват Вие сами да изберете колко изпечен да е хляба и с каква коричка да бъде, колко дълго да се меси и да втасва тестото и т.н.

Хлебопекарните имат и предварително програмирани настройки като програми за хляб без глутен, за пълнозърнест хляб, за сладък хляб.

Ако имате глутенова непоносимост обърнете внимание, че някои хлебопекарни имат специални модели за хляб без глутен, които се приготвят със специална смес.

Цена

На пазара има всякакви модели, Цената им варира от 60 до 300 лв. Хубаво е да не купувате от най- евтините модели, особено ако смятате да използвате хлебопекарната ежедневно. От друга страна по- скъпите модели имат редица функции, които може да не Ви трябват. Колкото повече функции има хлебопекарната, толкова по- висока е нейната цена.

Хлебопекарната позволява да си приготвим хляб по наш вкус, по- малко консерванти, да следваме нашите индивидуални рецепти и да експериментираме. Това е една полезна машина, на която бихте могли да се наслаждавате ежедневно и да Ви помогне да живеете по- здравословно.