disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Графични Таблети 2024

Благодарение на своята конструкция и непрекъснатото подобряване на софтуера, под чийто контрол работят, графичните таблети предлагат много по-голяма творческа свобода и прецизност, отколкото традиционните инструменти. Тук обаче идва и проблемът за избора на най-подходящия таблет сред всички, които са на пазара. Това ръководство ще Ви помогне да изберете модела, който най-точно отговаря на нуждите Ви.

Видове графични таблети

Когато избирате графичен таблет, трябва да обърнете внимание на типа устройство и основните му технически характеристики, за да сте сигурни, че сте направили възможно най-добрия избор за своите нужди.

Според структурата и функциите графичните таблети могат да се обособят в две категории:

Единият вид са устройства без собствен екран, като те много се доближават до работната повърхност на лист хартия. При тях се рисува и/или чертае със стилус, предоставен в опаковката или закупен отделно, а крайният резултат се визуализира в реално време на екрана на компютъра, с който е свързан. Тези таблети обикновено имат бутони, съответстващи на бутоните на мишката. Кабелите, прикрепени към стилусите, често имат сменяеми накрайници, диференцирани например според степента на наклон или способността да се определя чувствителността чрез настройките на графичния таблет.

Другият тип графични таблети са устройства със собствен дисплей. Ефектът от действията на ползвателя се виждат директно върху таблета. Такова устройство, чиято работа е почти идентична с тази на класическия таблет, работи на принципа на сензорния екран. Всяка извършена операция се вижда веднага там, където се рисува и/или чертае със стилуса. Този тип графични таблети обикновено са много по-скъпи от стандартните таблети, тъй като предлагат естествени условия на работа.

Други важни критерии, на които трябва да обърнете внимание при избора на графичен таблет, са:

Размер

Тук има два фактора, които също трябва да съобразите при избора:

Размер на дисплея

Той трябва да бъде избран въз основа на Вашите изисквания и предпочитания, както и на планираната употреба. Колкото по-голям е таблетът, толкова по-скъп ще бъде той. Ако ще го използвате за непрофесионални цели, е най-добре да започнете с размер A4, който е близо до обикновения лист хартия. Имайте предвид обаче, че в случай на таблет без екран, трябва да се вземе предвид голямата диспропорция между работната повърхност и екрана на компютъра. Тази разлика обикновено изисква адаптационен период в началото. Най-добре е да изберете таблет, който да отразява точно съотношението на екрана на компютъра, на който изображението ще се показва – 16:9, 16:10 и дори 4:3, при по-стари екрани.

Размер на цялото устройство

Това включва дисплея и рамката на устройството. Ако рисувате и/или чертаете в движение и извън дома си, по-компактен таблет ще бъде по-лесен за транспортиране. Важно е да имате предвид, че колкото по-малка е повърхността на дисплея, толкова по-малко ще бъде движението на ръката, необходимо за преместване на курсора на екрана. Ако обаче съотношението между екраните е неподходящо, това води до скачащ курсор и прави трудни фините селекции. Таблет, твърде голям за Вашия екран, изисква повече движения на ръката и може да доведе до бързо изморяване на китката.

Резолюция

Основното правило тук е, че колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-точно аналоговото изображение ще бъде пресъздадено на дигиталния носител. Работата с таблет с висока разделителна способност е по-приятна и възпроизвежда всички криви и детайли с голяма точност. Разделителната способност на графичния таблет обикновено се измерва в LPI. За удобна работа, тази стойност трябва да бъде най-малко 2 000 LPI.

Контрол

Много графични таблети се произвеждат с функционални бутони, които могат да бъдат програмирани според Вашите нужди. Някои модели имат бутони около зоната за рисуване, докато при други бутоните са поставени на писалката. Функционалните бутони могат да спестят време, като Ви позволяват да използвате преки пътища и да променяте настройки директно от таблета.

Чувствителност към натиск

Графичните таблети имат между 100 и 8 192 нива на чувствителност към натиск. Това означава, че колкото по-силно натискате стилуса, толкова по-голям е натискът и, следователно, линията става по-дебела. Също така, колкото по-голямо е нивото на чувствителност на устройството, толкова по-точно ще се визуализират фините линии. Препоръчителното ниво на чувствителност за повечето приложения на таблета е 1 000.

Вид на стилуса (писалката)

Той също е от определящо значение и може да бъде разделен в следните категории:

Работещ на батерии

По-дебел е и по-тежък от другите два вида. Когато се изтощят батериите, писалката спира да функционира, докато батериите в стилуса не бъдат сменени.

Работещ на зарядно устройство

Този вид е по-тънък от онзи, който се захранва с батерии. При изтощаване на заряда е необходимо да се презареди с помощта на зарядно устройство или USB кабел.

Работещ с EMR технология (електромагнитен резонанс)

Това е най-новият тип стилус. Използва електромагнитна честота, която безжично захранва писалката от таблета. Няма батерии, които да зареждате или подменяте.
При стилуса, както и при графичния таблет, принципът е един и същ – колкото по-висока е точността (минимална точност от 0,5 мм и оптимална точност от 0,25 мм) и колкото повече нива на налягане има, толкова по-добре ще се пресъздава изображението. Също така е важно стилусът да разпознава степента на наклон, в допълнение към натиска. Този параметър се отразява пряко в точността на картографиране на движенията и върху комфорта на ръцете. Целта на стилуса е да отразява точно Вашия проект. Крайният резултат ще зависи от Вашите умения и опит, но също така и от възможностите на таблета и неговия стилус.

Закупуването на графичен таблет може би изглежда смущаваща и трудна задача. Като имате предвид тези спецификации обаче, със сигурност ще бъдете по-добре подготвени да направите най-добрия, информиран избор според своите индивидуални нужди и предпочитания. Разбира се, както при всеки тип електронно устройство, колкото по-голяма инвестиция направите, толкова по-добро ще е цялостното качество на продукта, който ще закупите. Имайте предвид обаче, че има достатъчно модели на достъпни цени, които могат да Ви предложат качество и възможност да се насладите на свободата и креативността на цифровото изживяване, особено ако ще използвате таблета, за да рисувате и/или чертаете като хоби, на непрофесионално ниво.