disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Гейминг Столове 2024

Гейминг столът може да не изглежда като приоритет, когато избирате конзолата си за игра, но е добре да помислите над това. Ако ще стоите на едно място часове наред - особено сега, когато повечето хора работят от вкъщи - трябва да си осигурите максимален комфорт. Вземането на подходящ стол може да промени значително вашето преживяване. Дизайнерите на тези столове са помислили как геймърите седят, как се движат, от какво се нуждаят и са се заели да направят нещо, което отговаря на всички тези нужди.

Различни видове гейминг столове

Тези специализирани столове са предназначени за уникалните нужди и комфорт на геймърите. Вярвате или не обаче, те са подходящи и за всеки, който попада в категориите по-долу:

  • Работите от вкъщи и прекарвате много време в седнало положение
  • Работите в офис и искате да подобри производителността си
  • Имате проблеми с мобилността или гърба и се нуждае от допълнителна подкрепа, когато сте в седнало положение
  • Страдате от хронична или остра болка в гърба
  • Искате да е възможно най-удобно, когато сте седнали

Първите по рода си гейминг столове са проектирани за състезателни игри като симулатори на автомобили. Оттогава пазарът значително се е развил и сега има най-различни видове. Най-основно могат да се разделят в следните четири категории:

Състезателен геймърски стол

Столовете за състезателни симулатори са най-модерните гейминг столове, специално проектирани за състезателни игри. Те често са прикрепени към „кокпит“ или рамка, на която можете да монтирате аксесоарите си, като педали, скоростен лост, волан и т.н. Тези столове са сред най-предпочитаните от професионалните състезателни шофьори и геймъри, които играят такъв тип игри. Някои модели имат вградени стерео входове RCA, подплънки от мемори пяна и дори безжична система за свързване с други столове. Ако имате ограничен бюджет и търсите стол, който можете да използвате за други цели (например за конзолни или компютърни игри), не се препоръчва седалка за състезателен симулатор.

Конзолен геймърски стол

Както подсказва името, тези столове са предназначени за конзолни игри. В сравнение с другите игрални столове, те са много по-гъвкави и се предлагат в голямо разнообразие от размери и форми. Сред най-популярните са тези с L-образни седалки, които можете да поставите директно на пода. Облегалката им може да се люлее напред-назад, задвижвана от вашите движения.

Имайте предвид, че тези столове не са предназначени да се използват на бюро и са по-малко ергономични от другите геймърски столове. Обикновено имат допълнителни функции като вградени USB портове и високоговорители за съраунд звук, които могат лесно да се интегрират с конзола.

Компютърен геймърски стол

Когато повечето хора мислят за игрални столове, те всъщност мислят за компютърни геймърски столове. Те са специално проектирани да седят зад бюрата. Така че, ако искате стол, който едновременно да служи като офис и/или работен стол, или ако играете повечето от игрите си на компютър, това е чудесна възможност за вас. Компютърният геймърски стол е направен с пет-звездна мобилна основа на колела със седалка, която е монтирана отгоре. Тези столове се предлагат с функция въртене, така че можете да се движите свободно. Те също имат висок гръб, за да поддържат врата и високи подлакътници, за да поддържат китките ви, докато използвате клавиатурата и мишката. Ако търсите стол, който ще ви попречи да напрягате врата и гърба, докато гледате екрана си, компютърният игрален стол е това, което искате.

Барбарон или т.нар. „Bean Bag” столове

Може да не сметнете барбарона за подходящ „игрален стол“, но много геймъри ги предпочитат заради това колко са удобни и меки. Тези столове представляват  големи чували, обикновено пълнени с равномерна пяна и тапицирани с микрофибър или велур. Те не са особено поддържащи или ергономични, но ако търсите стол, който може да побере широк спектър от пози на тялото, те са отлична възможност. Друга причина да ги изберете е, че те са по-евтини от всички други видове игрални столове, споменати по-горе.

Преди да изберете гейминг стол, вземете предвид и различните характеристики, които предлагат:

Ергономичност

За да си осигурите максимален комфот, обърнете внимание на ергономичността. Това е принципът на дизайна за създаване на продукти с мисъл за човешката физиология и психология. Повечето игрални столове са снабдени с ергономични функции като многопосочно регулируеми подлакътници, подложки за лумбална опора и подглавници, които помагат да се поддържа перфектна стойка и идеален комфорт за дълги седене.

Качеството на материалите, от които е направен самия стол

Друго основно нещо, което трябва да имате предвид при закупуването на гейминг стол, е качеството на изработката. Колкото е по-високо то, толкова по-дълго ще издържи вашият стол. Един добър показател за това е рамката. Висококачествените рамки са направени от метал, обикновено трайна стомана. Базата е друг важен аспект за разглеждане. Потърсете широки алуминиеви основи. По-тесните, найлонови основи, са по-малко издръжливи. Този принцип се отнася и за колелцата - колкото по-широко е колелото, толкова по-дълго ще издържи.

Регулируемост

Неправилната стойка често води до болка и дискомфорт. Именно заради това повечето гейминг столове могат да се регулират по различни начини. Ако искате да избегнете тези проблеми, заложете на функции като контрол на височината, регулируеми подлакътник и облегалка. Ще бъдете изненадани и от броя на столовете, които предлагат допълнително омекотяване. За разлика от възглавниците, които не се продават със стола, тези често се закопчават с велкро, така че можете да ги добавяте или премахвате лесно. Освен това те няма да се плъзгат, докато играете. Често можете да намерите възглавници за подлакътниците, подглавниците, както и за областта на врата и лумбалната опора.

Избора на подходящ гейминг стол не е лесна задача дори за опитни геймъри, а ако сте нови в бранша и не знаете много за тях, може да намерите този процес за изключително тромав. Ако обаче следвате съветите от този наръчник, ще се уверите, че всъщност не е толкова трудно. Най-важното е да направите информиран избор. Можете също така да прочетете няколко отзива за модела, на който сте се спрели, за да откриете потенциални недостатъци и да добиете представа за почти всичко, което трябва да знаете за това как се представя конкретния стол от хора, които вече са си го купили.