disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Gaming Лаптопи 2024

В днешно време една от най-бързо развиващите се индустрии е геймингът. Напоследък всяка игра организира свои турнири със зашеметяващи наградни фондове. Точно поради тази причина много хора инвестират в последно поколение гейминг лаптопи, като се надяват да се наредят до най-големите имена в електронните спортове.

Отделете време при избора на хардуер

За да успеете да подкарате най-новите игри, се нуждаете от сериозен хардуер. И когато сте готови да закупите свой гейминг лаптоп, трябва внимателно да подберете най-добрия. Точно поради тази причина днес ще поговорим за това как да го изберете и за какво да внимавате при извършване на покупката.

При такава сериозна инвестиция трябва да сте наясно с конфигурацията на устройството и дали тя е надеждна. Всяка част от системата трябва да работи в синхрон с останалите, за да извлечете максималния потенциал на устройството.

Видеокарта

Видеокартата е най-важната част от Вашата гейминг система. В началото видеокартите на компютрите са били използвани само за да визуализират информацията, предоставена от компютъра. Но вече имат съвсем различна цел. Те са оптимизирани, за да могат да преработват големи количества информация, както и да извършват множество действия едновременно. Тази информация включва не просто снимки и изображения, а комплексни 3D графики в модерните игри.

Когато се стигне до избора на видеокарта, можете да избирате между две водещи компании. Това са AMD и NVIDIA. И двете компании предлагат конкурентни продукти, но изборът трябва да направите лично, за да отговаря на Вашите изисквания и да работи в унисон с останалите компоненти от Вашата система. В повечето случаи трябва да изберете по-нов модел видеокарта, за да не се налага да я заменяте след няколко години. При закупуването на ново поколение видеокарта ще можете да играете най-новите игри на пазара и да се насладите на максимални графични настройки.

Процесор

Втората най-важна част от всяка гейминг конфигурация е процесорът. Той приема информацията и извършва действията, зададени от Вас. Това може да звучи като много лесна задача, но най-новите процесори на пазара могат да извършват трилиони пресмятания в секунда. Вашата цел е да изберете най-добрия процесор, чрез който да можете да извършвате всички прости задачи, но който да е и достатъчно мощен, за да поддържа най-новите игри.

В зависимост от бюджета, можете да избирате между топ марките на пазара – AMD и Intel. Процесорите, произведени от Intel, предлагат по-добро представяне в игрите, но за сметка на това са по-скъпи и се нуждаят от по-добро охлаждане. AMD процесорите, от своя страна, предлагат малко по-слабо представяне при видеоигрите, но са по-достъпни и се справят по-добре с мултифункционирането и поддържането на множество апликации.

Монитор

Мониторът на Вашият гейминг лаптоп е от изключително голямо значение. В зависимост от това каква честота на опресняване (FPS) поддържа той, представянето Ви на shooter и FPS игрите ще се промени. В днешно време мониторите работят на 60, 120, 144 или 240 херца (Hz). Преди известно време можеха да се намерят и монитори, които работят на 30 Hz, но те са вече прекалено стари и не могат да се използват за гейминг. За да върви гладко една игра се нуждаете от най-малко 60 FPS. Така няма да има накъсване между кадрите и замразяване на екрана (screen freeze).

В зависимост от това с какви средства разполагате, можете да изберете дисплей с 120 или 144 Hz честота на опресняване. Но преди да го изберете, трябва внимателно да проверите дали видеокартата, към която сте се насочили, ще успява да го поддържа. Понякога се получава така, че видеокартата не може да произведе толкова кадъра, колкото мониторът може да покаже.

RAM памет

Обикновено RAM паметта е отговорна за максималната продуктивност на Вашия лаптоп. В зависимост от нея можете да отворите две игри и пет уебсайта или една игра и нула уебсайта. Препоръчителната RAM памет за една гейминг система е поне 8 GB. Ако имате по-малко от 8 GB, Вашият лаптоп няма да може да поддържа голям брой програми, отворени на заден план. Но дори и 8 GB RAM памет в момента вече не са достатъчни. Ние Ви препоръчваме да закупите лаптоп с поне 16 GB RAM памет или, ако е по-малко, да му добавите допълнителна памет след покупката.

Вътрешна памет

Когато избирате памет за Вашата машина, имате два варианта – SSD устройство или HDD. А защо не и двете? Новите SSD устройства могат да извършват всичките действия на обикновения, твърд диск много по-бързо. Това е доста важно при инсталиране на операционна система, например. Когато си сложите операционната система на SSD устройството, можете да стартирате Вашият лаптоп до 20 пъти по-бързо. Също така всяка програма, сложена на него, ще стартира с много по-голяма скорост.

Охлаждане

Въпреки че охлаждането понякога се подценява, то не трябва да остава по-назад в приоритетите Ви, когато избирате гейминг конфигурация. За да може Вашият лаптоп да поддържа най-новите игри без никакви проблеми, налага се той да има качествено охлаждане. В противен случай лаптопът може да прегрява, а дори и да се изключва поради прегряване.

Модерните лаптопи, които са приспособени за игри, винаги имат по два вентилатора и топлината бива отвежданa през тях. Но вентилаторите не са единствените устройства, които охлаждат тези лаптопи. Някои модели имат по два, четири и дори повече топлинни тръби, които разпределят топлината от лаптопа и я пренасят до вентилаторите, които след това я отвеждат извън самото устройство.

Бонус съвет за топ геймъри!

Не забравяйте, че и периферните устройства, които ще добавите към избрания от Вас гейминг лаптоп, ще окажат голямо въздействие върху представянето Ви във виртуалния свят. Повечето геймъри, които играят на лаптоп, използват специални периферни устройства. Някои от тях решават дори да заменят вградената клавиатура с отделна, механична. По този начин ще се увеличи животът на клавиатурата на Вашия лаптоп, но не само. Механичните клавиатури са известни със своите неразрушими бутони, за разлика от мембранните, които не могат да издържат на множеството силни натискания на бутоните.

Обобщение

От споменатото по-горе става ясно, че избирането на най-добрия гейминг лаптоп не е толкова лесно, колкото звучи. Изискват се известни познания за всяка част от хардуера поотделно. Надяваме се със споделената информация да Ви помогне да изберете перфектния гейминг лаптоп за Вашите нужди. А също и да се представяте блестящо в сферата на електронните спортове, без значение от мястото, на което се намирате.