disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Фритюрници 2024

Културата на здравословното хранене налага стигма върху дълбокото пържене и фритюрникът, този неизменен кухненски уред от близкото минало, започва да изглежда като отживелица. Модата си е мода, но нека бъдем честни - вкусът е единственото, което има значение. Защото нищо не може да се сравни с перфектните пържени картофки или с хрупкавото пиле със златна коричка от фритюрника. Равномерното готвене, бързината и отличните резултати са големите предимства, заради които хората продължават да купуват и редовно да използват такива уреди в ежедневието. Ако си един от тях и имаш нужда от нова машина за пържене - или ако за първи път ти предстои да се сдобиеш с такава, тук ще намериш полезни насоки, така че да избереш най-добрия модел за теб.

Откъде да започнеш, какви са плюсовете и минусите, какви са основните параметри на съвременните фритюрници - всичко това и още полезна информация те очаква в следващите редове. Няма да губим време и ще започнем директно от първия въпрос - мазна ли е храната, приготвена във фритюрника? Не. Ето защо. 

Мнозина погрешно мислят, че храната във фритюрника е мазна, просто защото уредите използват голямо количество мазнина, необходимо за получаване на така наречената мазна баня. Потопена изцяло в горещото олио за броени минути, храната се запечатва отвън, а в средата остава мека и сочна. Един от най-известните примери в световната кулинария е японската темпура. Първо храната се потапя в специална панировка, после следва дълбокото пържене при температура на олиото от 170 - 180 градуса по Целзий. И накрая рибата, морските дарове, месото и зеленчуците са хрупкави отвън и сочни отвътре. Такъв резултат е невъзможно да се постигне с пържене на тиган. 

Как да не си оближеш пръстите? 

Другият мит е, че винаги трябва да се готви със зехтин, тъй като маслиновото масло е по-здравословно от слънчогледовото. Това наистина е така, но предимно за салати, сандвичи и друг тип храни. Слънчогледовото олио е безспорен победител, когато говорим за пържене, тъй като температурата му на прегаряне е много по-висока от тази на зехтина. Ето защо всички фритюрници, предлагани на пазара, основно работят с обикновено олио, но в определи случаи може да се ползват вариации - фъстъчено олио, например. 

При всички положения е добре да прочетеш инструкциите за употреба на фритюрника. Вътре е посочено каква мазнина за какви храни да се ползва и на каква температура да се загрее за постигане на оптимални резултати. Повечето фритюрници побират около литър олио, но има и модели с вместимост до 2 литра, което е добър вариант за по-големи семейства или повече гости на вечеря. С такъв обем на машината за пържене ще приготвиш без проблеми около 1 - 1.5 килограма храна - точно така, както ти харесваш. 

За всеки шеф в кухнята 

Добрата новина е, че използването на електрически фритюрник не изисква специални кулинарни познания. Овкусяването зависи изцяло от теб, слагаш храната в кошницата на уреда и я потапяш в мазнината - и готово. Добре е да избереш модел с “прозорец” или стъклен люк, така че да държиш храната под око, без да се налага постоянно да отваряш капака. Понякога всичко може да се промени за секунди и любимите ти пилешки крилца да станат по-загорели, отколкото искаш. 

Производителите на електрически фритюрници предлагат на клиентите екстри, като например нива за регулиране на температурата, таймер, предварително зададени програми за различни ястия, програма за размразяване, звукови сигнали, LED дисплей и още, и още. Колкото до програмите за готвене, обикновено те са съобразени с най-популярните продукти и техники. Примери са програмата за пържоли, за пържене с въртене или пък опцията за грил. Така всеки потребител ще развихри фантазията си и ще експериментира на воля. 

Детайлите правят разликата 

Преди да започнеш смело да готвиш, ето няколко важни характеристики на фритюрниците, с които е добре да се запознаеш. Обикновено мощността на тези уреди е около 1400 W - 1600 W, тоест олиото във ваната загрява за няколко минути. Теглото им варира от 5 до 8 килограма и повече, макар че има компактни и бюджетни модели с базисни функции. Професионалните машини пък работят с 3 и повече кошници едновременно, включвателно и на газ, а обемът на ваната им за мазнина е 5 литра. 

Безопасността също е важен фактор при избора на фритюрник. Опарванията от гореща мазнина са изключително неприятни и болезнени - и никой няма нужда от тях. За да спестят усложнения, повечето модели са оборудвани със защитен механизъм на капака и сгъваеми дръжки, както и с вентилатор, който да отвежда получената топлина в режим на работа.  

Как да избереш фритюрник? 

Фритюрниците на пръв поглед са прости уреди, но разнообразието им е такова, че човек може да се окаже в дилема дали да купи модел за 50 - 100 лева или да инвестира в по-качествена машина от порядъка на няколкостотин лева. Цената винаги е водещ елемент при всяка една покупка, затова сме се погрижили да обобщим основните параметри от тази цена.  

Ето какво да имаш предвид: 

  • Мощност - колкото по-голяма е мощността, толкова по-бързо ще се готви храната ти.
  • Обем на ваната за мазнина - тук всичко зависи от потребностите ти. Ако готвиш само за себе си или за любимия човек, фритюрник с капацитет от 1 - 1.5 литра е напълно достатъчен. 
  • Материали - препоръчваме да се насочиш към машина за дълбоко пържене с изолиран корпус и колкото се може по-малко пластмасови компоненти, за да ти служи вярно за дълъг период от време. 
  • Безопасност - защита от прегряване, предпазител на капака, автоматично изключване в края на програмата или при отваряне на капака, студен корпус в режим на работа и още добавки са ти нужни, за да си сигурен, че горещата мазнина няма да опари теб или децата. 
  • Функции - програмите за готвене и термостатът са най-желани от потребителите. 
  • Екстри - подвижна табла, различни кошници, дренажна система за олиото, известия за употребата на мазнина и други екстри правят използването на фритюрника лесно като детска игра. 

Поддръжката на днешните фритюрници е далеч от онова ужасно миене, което помним от миналото. Уредите се разглобяват лесно и компонентите им се мият в миялна машина - поне така е в повечето случаи. Фритюрникът е сравнително достъпна инвестиция, а за цената му получаваш верен и незаменим помощник в кухнята. Той загрява мазнината на много високи температури и е достатъчно дълбок и сигурен, за да няма инциденти. Затова разгледай вариантите на пазара и избери модела, който ще ти донесе безкомпромисно вкусна храна за отрицателно време. Всеки ден или всеки път, когато пожелаеш.