disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Фотоепилатори 2024

Фотоепилацията елиминира нежеланото окосмяване с помощта на интензивна импулсна светлина (IPL) и от мнозина се смята за най-ефективния метод. Има редица салони за красота, които предлагат процедури за фотоепилация, но те изискват многократни посещения, за да се постигне забележим резултат. Което означава многократно повтарящи се разходи.

Ето защо си струва да се обмисли алтернатива – фотоепилация у дома. Има обаче доста неща, които трябва да се вземат предвид. Тук ще обясним накратко предимствата и недостатъците на фотоепилаторите и защо наистина си заслужават инвестицията.

Нека бъдем честни – едва ли има жена, която не си мечтае да няма косми? Събуждаш се сутрин и знаеш, че можеш да си облечеш сладка лятна рокля, без да се притесняваш за бръснене! А онзи досаден момент, в който осъзнаваш, че си излязла от къщи, облечена в къс потник, без да се погрижиш за подмишниците си? И цял ден си повтаряш наум, че трябва да си държиш ръцете плътно до тялото, за да не забележи никой този пропуск…

Ако търсиш по-трайно решение за нежеланото окосмяване по тялото, IPL епилацията у дома може да бъде наистина добра алтернатива. Повярвай, няма нищо по-хубаво от това да няма нужда да си правиш планове и графици как да съчетаеш бръсненето с облеклото.

Очарователният свят на интензивната импулсна светлина (IPL)

Епилацията на основата на светлина използва технология, наречена интензивна импулсна светлина (IPL). Тази технология се използва в медицината и козметологията от години, тъй като IPL се счита за ефективен начин за лечение на различни състояния, включително увреждане от слънцето, пигментация на кожата и много други.

По време на лечението се използва устройство, което излъчва светлина върху повърхността на кожата с една цел – да намери меланин, който се намира във висока концентрация в корена на косъма. Когато го открие, светлината се абсорбира и се превръща в топлина, която по същество изгаря частта, произвеждаща косми, и по този начин уврежда фоликула.

Тъй като светлината трябва да се абсорбира от пигмента, тя не работи толкова добре при много светли косми. Най-ефективният резултат се вижда при хора, които имат светла кожа, но тъмни косми.

Как да изберем и на какво да обърнем внимание

Когато си купуваш фотоепилатор, трябва да вземеш предвид общия брой импулси, произведени от лампата – продължителността на живота на устройството зависи директно от това.

Второто важно качество на лампите е възможността за подмяна. Не всички устройства предоставят такава възможност и след изчерпване на ресурсите, моделите с незаменима лампа трябва да се изхвърлят.

Друг важен фактор са зоните, които искаш да третираш – устни, корем, интимна зона или подмишници. Необходимо е да решиш за кои зони ще го използваш, за да избереш фотоепилатор с подходящите представки. Те ще ти осигурят по-добра и лесна фотоепилация и ще намалят риска от наранявания вследствие на изгаряне.

Какви са разликите между лазер и IPL

Въпреки че и IPL, и лазерните машини използват светлинна енергия, за да предотвратят образуването на нови косми, ключовата разлика между двете технологии в е източника на светлина. IPL устройствата работят, като излъчват интензивни импулси с няколко дължини на вълната, които се абсорбират от цветни косми.

Тези вълни не проникват в кожата толкова дълбоко, колкото лазерът, което означава, че те работят най-добре при хора с по-тъмни и по-дебели косми. За хора с по-тъмен тен на кожата лазерът може да e по-подходящ вариант.

Ето още разлики между двете:

Лазер

  • Има концентриран светлинен лъч;
  • Нужни са по-малко сесии;
  • В повечето случай е значително по-скъп;
  • Покрива по-малки секции, следователно процедурата е по-продължителна;
  • Може да се използва върху почти всякакъв тип кожа.

IPL

  • Трябва да се има предвид, че тенът на кожата трябва да е по-светъл от космите;
  • Цветът на космите е от значение – препоръчително е да са по-тъмни;
  • Със сигурност е значително по-изгодна от лазера;
  • Може да бъде направена в сесия у дома, което е много по-удобно.

Наистина ли е окончателно?

Въпреки че IPL технологията по същество премахва космите, важно е да имаш предвид, че това не е еднократна, бърза корекция, която окончателно ще премахне цялото окосмяване. Това не е метод за перманентно премахване на космите, а за постепенното им намаляване – определено ще имаш по-малко косми по тялото, но не всички от тях ще бъдат премахнати.

Защо е така? Обяснението всъщност е съвсем просто. Работата е там, че не всички косми са активни през цялото време. IPL лечението ще е насочено само към онази част от космите, която е активна в момента.

В общия случай ще са необходими около 6 до 8 процедури, за да се отървеш от най-видимите косми. Тези процедури трябва да бъдат на разстояние 2 до 3 седмици една от друга. Очакваният резултат е намаляване на окосмяването с до 80%.

Безопасни ли са фотоепилаторите?

Тъй като при това лечение имаме работа с лазери, светлина и един вид научнофантастични устройства, има един ужасяващ мит, който обикаля наоколо и причинява страхове – фотоепилаторите причиняват кожни болести!

Множество проучвания на фотоепилаторите стигат до едно и също заключение –многократното излагане на интензивна импулсна светлина няма да увеличи риска от рак, тъй като типичната дължина на вълната, която се използва в IPL устройствата, не е в състояние да прави никакви фотохимични реакции с меланоми.

Най-просто казано, устройствата с интензивна импулсна светлина не могат да причинят рак. Единственото, от което трябва да се пазиш, е излагането на слънчева светлина след процедура.

Има ли нещо друго, което трябва да знам?

Не прави кола маска преди лечение, тъй като фоликулът трябва да си е на мястото, за да може светлината да го засегне. За най-добри резултати повечето експерти съветват да се използва машината за епилация веднага след бръснене. Също така внимавай да не използваш машината върху интимни зони или горната устна без подходящата приставка, тъй като кожата там е твърде деликатна.

В края на краищата заслужава ли си?

Милион пъти „ДА!”. Само си представи СВОБОДАТА, когато няма да ти се налага всекидневно обезкосмяване и няма да си принудена да носиш дънки в горещите дни!

След няколко употреби по-голямата част от третираната област ще има намалено количество косми и, ако си упорита с процедурите, в крайна сметка тялото ти ще стане изцяло обезкосмено.

Всичко, което е нужно да направиш, за да се насладиш без никакви ограничения на това, което предлага животът, е еднократна инвестиция. Пробвай и ще разбереш!