disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Фото Принтери 2024

Любителската фотография е хоби за милиони хора по света, а при някои границата до професионалното ниво е съвсем близко. Ти си един от тях? Обичаш да снимаш природни пейзажи, портрети или друга тематика? Интересуваш от иновациите при фотоапаратите и обективите, но не пропускаш да запечаташ хубав кадър и на мобилния телефон? В такъв случай навярно ти е хрумвала идеята за покупка на фото принтер, за да имаш пълен контрол върху процеса и да държиш шедьоврите си в ръце, вместо да губиш време и пари по печатниците? 

Принтерите за снимки са атрактивни и все по-обещаващи спрямо стандартните черно-бели устройства за документи, и няма как да е иначе, защото говорим за съвсем различна категория. Предстои да разгледаме основните аспекти на фото принтерите, но първо ще се спрем на един фундаментален въпрос. Какво устройство ще ти върши най-добра работа? На пазара се предлагат както различни по размери и функции принтери за снимки, така и цветни мултифункционални машини, комбиниращи принтер, скенер, копирна машина, че и факс.  

Всеки фотограф е уникален, всеки принтер - също 

Нещо повече - предлагат се и мини принтери, които са толкова компактни, че да се поберат в раницата ти. Устройствата се свързват директно с телефона и така може да отпечаташ снимките, още преди да си ги публикувал в Instagram. Защо пък не? Феновете на мобилната фотография и страхотните приложения за директна обработка ще оценят възможността да правят всичко в реално време. Мини принтерите работят със ограничени хартиени формати засега, докато класическите машини поддържат стандартни формати, сред които 46 x 62, 68х68,  90 x 130, 102 x 152 мм., както и персонализирани решения.  

Както казахме, изборът на перфектното устройство зависи от предпочитанията ти, но все пак основните параметри са свързани с печатната технология и консумативите - хартия за печат и мастилници. В търговската мрежа ще намериш специални хартии и канаваци за отпечатване на художествена фотография, в това число магнитна хартия за закрепване върху метални повърхности, хартия с текстура, перфорации и т.н. Най-често мастилата са създадени на пигментна основа, за да може цветовете да бъдат по-дълготрайни и да запазят яркостта си.  

Три са най-популярните варианти на печатащия механизъм - мастилено-струен, лазарен и чрез сублимация. Лазерните цветни принтери работят със специален тонер, който обработва хартията и се разтапя от лазер за високо качество на изображенията. Тези модели се славят с висока производителност - печатате големи обеми изображения за по-малък период от време. 

Мастиленоструйните принтери се наричат още стрийминг принтери, защото мастилниците се движат по хартията и изпускат прецизно мастила с определено количество и цвят чрез специални отвори. Печатният процес е по-бавен, а единичната цена на мастилниците може да бъде доста висока, особено при по-нестандартните модели. Предимството на струйния печат е, че се постига много добро смесване на цветовете, като повечето такива принтери оптимизират употребата на мастило.  

Сублимационното принтиране е по-нова и непопулярна технология, като се използва специален филм, а не боя. Затова се смята, че е подходяща за хора, които печатят снимките си сравнително рядко. Повечето потребители казват, че лазерните принтери са по-скъпи за покупка, но са по-евтини за поддръжка от мастиленоструйните модели, чиито касети са с по-малък обем и по-малък ресурс на багрилата. Разбира се, и двата вида имат своите горещи фенове, които винаги ще изтъкват предимствата им. 

Цветовете оживяват в ръцете ти 

Друг ключов фактор при покупката на фото принтер е способността за отпечатване на висококачествени изображения. Това, което трябва да съобразите, е абревиатурата DPI, която буквално означава “точки на инч”. По-голяма разделителна способност е равно на по-ясни малки детайли в изображения. Наситеността на снимките зависи и от качеството на мастилата. Някои мастила са монохромни, тоест позволяват отпечатването на драматичното композитно черно. Мастиленоструйните принтери могат да имат комбинирани (черна и цветна) или отделни мастилници за всеки основен цвят. 

Изборът на точните компоненти е пряко свързан със стила и вида на снимките ви. Двете са като скачени съдове, затова е необходимо да намерите перфектният баланс, за да постигнете професионално качество. 

Повечето принтери за снимки са пригодени към A3 и А4 формат. Отделно, настройките им са достатъчно на брой и позволяват да развихриш фантазията си и да експериментираш смело. Екстрите са свързани с иновативни дисплеи и контролни панели, които дори дават възможност за избор на фонови матрици и готови шаблони. 

Снимки, които си струват да бъдат запомнени 

Отпечатвайки снимките бързо у дома, всеки начинаещ или професионален фотограф може да си свери часовника и да прецени дали творбите му са достатъчно удовлетворяващи, съответно дали са нужни подобрения в заснемането или обработката. 

По отношение на свързаността на устройството с компютър или лаптоп, обикновено производителите залагат на кабел или безжична връзка с WiFi. Големите марки са пригодили софтуерни продукти към принтерите, които се инсталират на компютъра и правят боравеното с устройството още по-лесно. 

Как да избереш принтер за снимки? 

Производителите на принтери за снимки са се постарали да угодят на всеки вкус и стил, създавайки устройства на различни цени и от различен клас. Разглеждайки многото предложения на пазара, вероятно и ти ще се объркаш кой е най-добрият модел за теб. Отново те съветваме да прецениш за какви снимки и колко често ще използваш принтера. За да ти помогнеш още повече, направихме обобщение на най-важните параметри накратко: 

Ето ги и тях: 

  • Печатна технология - най-популярната дилема е между лазерните и мастиленоструйните принтери. 
  • Разделителна способност - колкото по-висока, толкова по-добре за твоите снимки. 
  • Печатащи касети - изборът на тонери и мастилници е огромен, включително по отношение на нюансите на черното и сивото. 
  • Избор на хартиени формати - проучи какви са възможностите на устройството да поддържа стандартни и нестандартни хартиени формати, особено ако търсиш разнообразието. 
  • Цена на консумативите - това е важен момент, особено ако планираш да печаташ често.
  • СвързаностUSB портове, четци за карти или WiFi връзка - колкото повече варианти, толкова по-добре. 
  • Екстри - сензорен екран, съвместимост с гласови асистенти, система за непрекъснат печат, бързи бутони за управление, дори и вградена клавиатура, са екстри, които ще те улеснят. 

С качествен фото принтер ще съхраниш творческите си идеи и ще се радваш на позабравеното усещане да подреждаш албумите със снимки. За фотографи по душа или по професия - принтерът за снимки е добра инвестиция. Време е да пресееш купищата снимки, с които е задръстен компютърът ти, и да запретнеш ръкави - да разчистиш архива, да експериментираш с обработката и да отпечаташ снимките. Вече ги подготвил страхотен албум, нали?