disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Еспресо Машини 2024

Представете си лукса да приготвяте висококачествено кафе в собствената си кухня. Независимо дали искате автентично еспресо, капучино или лате, на пазара има подходяща машина за вас. В това ръководство ще разгледаме различни видове еспресо машини, за да ви улесним при избора на тази, която най-добре отговаря на вашите индивидуални нужди, желания и бюджет. 

Различни видове еспресо машини

Ако искате да инвестирате в еспресо машина, трябва да знаете, че има шест основни типа, които са описани по-долу. Първата стъпка във вашия процес на избиране трябва да бъде да решите кой е най-подходящ за вас.

Ръчни еспресо машини

Ръчните еспресо машини предлагат стар световен стил и майсторство с възможност за приготвяне на изискано еспресо. Те са и най-сложният тип за ефективно използване, защото изискват практика и търпение. Ръчните машини са сравнително прости механично и често са изградени, използвайки стари техники, качество и красота.

Полуавтоматична еспресо машина

Полуавтоматичните еспресо машини са най-често срещаният тип. Тези машини са сравнително лесни за експлоатация, но изискват човешка намеса. Те предлагат най-голямата гъвкавост при приготвянето на еспресо, тъй като можете да използвате всяко кафе, което желаете, и да променяте фиността на смилане, обема на смляното кафе и натиска на тампона, за да постигнете вашите желани резултати. Също така, много полуавтоматични машини могат да приемат както предварително смляно еспресо, така и хартиени торбички с еспресо в стил ESE (Easy Serving Espresso). Повечето полуавтоматични машини са относително прости механично и често нямат платки или сложни вътрешни механизми.

Автоматични еспресо машини

Автоматичните еспресо машини са сложни машини, които превръщат кафето от зърна в ароматна напитка с едно натискане на бутона. Те използват вградена кафемелачка и механизми за приготвяне, които автоматично смилат кафето, пълнят и набиват филтърната кошница, варят предварително определен обем еспресо, след което изхвърлят използваната утайка от кафе във вътрешен контейнер за отпадъци. Всеки цикъл обикновено отнема няколко минути, за да завърши. Тези машини могат също да разпенват мляко за приготвяне на капучино или лате, използвайки или парна пръчка, или автоматична система за разпенване на мляко в зависимост от модела. Автоматичните машини са вътрешно по-сложни от полуавтоматичните машини, тъй като те трябва автоматично да транспортират смляно кафе, трамбовка и т.н. И на практика всички суперавтоматични машини разчитат на една или повече компютърни платки.

Еспресо машини с капсули

Тези машини са подходящи за офиси и ресторанти, както и за дома. При тях просто трябва да поставите капсула, която е предварително напълнена със смляно кафе в машината и да натиснете бутон, за да приготвите богато и плътно еспресо. Повечето еспресо машини с капсули, които се предлагат на пазара, също са оборудвани с парна пръчка или автоматична система за разпенване на мляко за приготвяне на напитки капучино и лате. Имайте предвид, че всяка машина може да използва само конкретния тип (размер / форма) капсула, за която е предназначена, така че е добър съвет първо да проверите наличността на марките и смесите, които предпочитате, преди да направите окончателен избор на машина. Вътрешната сложност на повечето машини за капсули се намира някъде между полуавтоматични и автоматични модели; повечето имат компютърна платка и някои механизми за транспортиране на капсулата.

Еспресо машина с филтър

Тези машини са лесни за използване. Най-важното, което трябва да знаете за тях е, че биват два вида – с филтър за еднократна или многократна употреба. Тези за еднократна употреба са добър избор ако искате да опитвате различни видове кафе, но трябва да презареждате филтрите всеки път, когато си правите любимата напитка, което води и до допълнителен разход. При тези за многократна употреба, просто трябва да извадите филтъра и да го изплакнете, за да е готов за следваща употреба. Лошото при него е, че с времето може да измени вкусовите качества на кафето, тъй като колкото и да го миете, винаги има остатъчна миризма.

Неелектрически еспресо машини

Ако искате обикновена машина, която да носите навсякъде със себе си, то може да заложите на неелектрическа опция. Те се предлагат в малки размери и са чудесна възможност, ако искате да приготвите еспресо дори когато сте на къмпинг. За да използвате този вид машини, напълнете долната камера с вода и добавете вашето смляно еспресо във вътрешната чиния над долната камера. Уверете се, че цедката е добре завинтена, след това поставете еспресото си върху котлона. След около 5-10 минути ще имате прясно сварено еспресо. Този вид машини са най-евтините и респективно най-елементарните. Нямат опции за правене на различни видове кафе или разпенване на мляко.

Друг критерий, по който можем да разграничим еспресо машите, е броя на бойлерите

Еспресо машини е един бойлер

При тези машини има един бойлер, който служи както за загряване на водата при правенето на кафе, така и за производството на пара. Обикновено те имат копче, с което да изберете дали да загреете вода или да генерирате пара.

Еспресо машини с два бойлера

Този тип има два бойлера, които независимо един от друг загряват както водата за направата на кафе, така и могат да образуват пара. Не е нужно да превключвате между отделните режими и можете да правите нещата едновременно без това да променя процеса или мощността на машината. Обикновено тези машини са за професионална употреба и съответно цената им е по-висока, но се намират и такива на достъпна цена, подходящи за дома.

Ако досега не сте работили с кафемашини, първите няколко пъти това може да ви се стори доста трудно, но ако следвате инструкциите за употреба, ще видите, че това не е така. Вкуса на еспресото, който се получава от машините за домашна употреба по нищо не отстъпва на този, с който сте свикнали да вкусвате в любимото си кафене. Най-важното е да решите от какви функции се нуждаете, за да сте максимално удовлетворени от ароматната напитка. В това ръководство ще намерите подробра информация за всичко останало, необходимо за взимането на решение коя еспресо машина най-добре отговаря на нуждите и предпочитанията ви.