disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Електрически Кани 2024

Електрическият чайник или кана е привидно скромен и прост кухненски уред, но само почакай да разбереш как ще улесни ежедневието ти. Водата завира за минути, за да се превърне в ухаен чай или вкусен бульон, или за да ти помогне по-бързо да свариш яйцата за закуска. С модерен или ретро дизайн, с накрайник - цедка за ароматни билки или не - електрическите кани са уред, който ще ползваш всеки ден. В статията разказваме всичко за верните помощници в кухнята, за да те улесним да намериш най-добрия за теб.  

И така - защо ти е електрическа кана? Най-ценното й предимство е бързината. Определено ще я оцениш в студен зимен ден, когато чаша топъл билков чай е всичко, което ти трябва. Или пък в натоварения делник, когато бързаш да свариш картофи или паста. Просто изсипваш горещата вода от каната в тенджерата - и готово. Същото важи и за чая - наливаш горещата вода в чашата - и след минути се наслаждаваш на любимата напитка. Лесно като детска игра! 

Винаги е време за чай 

Каните на електрическите чайници разполагат с вграден филтър, в който се поставят билките. Независимо дали предпочиташ купешките торбички от магазина или обичаш сам да събираш горски билки или да ги отглеждаш в градината, уредът ще ти върши отлична работа по всяко време на деня.  

Обикновено филтърът се сваля, така че да ползваш каната за завиране на вода за готвене или за други цели. Приставката за чай е по-скоро екстра, а принципът на работа на кухненските уреди от този тип е един и същ - корпус във формата на кана с нагревател, стойка и електрически кабел. Имай предвид, че евтините модели могат да отделят миризма на пластмаса или пък да имат дизайнерски дефекти, като например неудобна дръжка или подливащ чучур. Затова не търси непременно най-евтиния уред. Какво да те води?  

Започни с мощността, защото от нея зависи скоростта на кипене. Искаш водата да завира възможно най-бързо, нали? В такъв случай уред с мощност на дисковия нагревател от 2200 3000 W е перфектен вариант, но и по-маломощните модели ще се справят добре. Долният корпус (стойката) в повечето случаи не е статичен, а позволява въртене на каната на 360 градуса за максимално удобство на потребителя, независимо дали е левичар или борави с дясната ръка. 

Пълен контрол над горещата вода 

Другият важен критерий е безопасността. Обикновено каните за завиране на вода имат подсилен капак с механизъм за затваряне или завинтване, както и предпазен филтър на чучура, който освен от механични замърсявания, намалява и парната струя. Избери модел с автоматично изключване след завиране на водата и система за сигурност, така че нагревателят да не може да се активира при липса на вода в каната.  

Нивото на шум също не е за пренебрегване, защото макар и краткотраен, шумът от електрическите кани може да е дразнещ, когато водата достигне точката на кипене и започне да утихва в устройството. Тихите уреди са оборудвани с гума на капака за перфектно затваряне, както и със стабилизиращи крачета на стойката. 

Колкото до материалите, вариантите за корпусите на каните са пластмаса, метал, стъкло, керамика и различни съчетания от тях. Дъната им по правило са изработени от неръждаема стомана - нагревателят кара водата да завира отдолу нагоре. По-скъпите модели са емейлирани не само на дъното, но и по стените на каната, което гарантира по-дълъг живот на уреда. Разбира се, първокласните модели са създадени с двойни стени на корпуса, така че да няма никаква опасност от прочитане и опарване при допир. 

По дизайна посрещат 

Най-ефектният елемент на електрическите кани и дизайнът. Уредите със стъклен корпус са много модерни или елегантни, но класическият дизайн под формата на тумбест чайник също ще привлича погледите и ще радва около. Тук всичко зависи от личните ти предпочитания, както и от бюджета, тъй като изцяло металните и уреди са по-скъпи. 

Допълнителните функции също са добре дошли, макар и не толкова многобройни. Една от тях е свързана с контролера на температурата. Допълнителни екстри са вакуумните крачета за стабилност на уреда, LED подсветката за режим на работа и прозрачна скала за количеството на водата в различни мерни единици, звукова сигнализация и други. Добра идея да се спреш на уред с по-широк капак, за да ви е по-удобно на наливате вода.  

За да пригодят своите продукти към всеки потребители производителите на електрически чайници са създали уреди с различна максимална вместимост - от 800 милилитра до 1.5 литра и нагоре. Разбира се, може да купите кана с по-голям обем и да я ползвате наполовина пълна, например 500 мл. за две чаши чай.  

Някои модели позволяват да зададеш предварително температурата на водата. Режимите са няколко, като започват от 40 - 50 и достигнат до 100 градуса по Целзий. Още една много практична функция е термостатът, който може да поддържа температурата на водата в продължение на часове - идеална опция за любителите на чаени раздумки. 

Как да избереш електрически чайник? 

На пазара се предлагат толкова стилни и красиви модели, че може да се окажеш в сериозна дилема кой точно уред да закупиш. Нека накратко обобщим най-важните характеристики, които да ти помогнат да вземеш решение.  

Ето и основните параметри, за които да помислиш: 

  • Материали - пластмаса или неръждаема стоманаИли пък стъкло? 
  • Мощност - голяма мощност ще ти трябва, ако искаш бързо завиране на водата в големи количества, например за 6 - 8 чаши чай. 
  • Безопасност - тук имаме предвид защитата на капака чрез винт или друга система, както и превключвателят, който изключва устройството, когато е достигната нужната температура на водата. Още един елемент тук са филтрите, монтирани при чучура на каните - те пречистват водата и обикновено лесно се свалят и мият. Някои модели разполагат с по-големи филтри във вътрешността на каните, но не са по-скоро рядкост на пазара. 
  • Дизайн - нека каната е перфектно допълнение към интериора на дома ти. 
  • Екстри - сензорен панел за управление, режим на работа със задаване на различна температура на водата, светлинен индикатор, система за заключване на капака, защита от прегряване, дори и мобилно приложение. 

Електрическият чайник ще улесни ежедневието ти и ще внесе свеж полъх в интериора на дома. Поддръжката на уредите е лесна, а в повечето случаи експлоатационният им живот е над 5 години. Разгледай моделите и избери онзи, който най-добре пасва на нуждите и естетическите ти критерии. Няма да съжаляваш, ако направиш тази разумна инвестиция, която ще ти спести време и ще те радва с перфектни резултати всеки път.