disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Електрически Четки За Зъби 2024

Клинично доказано е, че добрите електрически четки за зъби вършат по-добра работа от ръчните четки и трябва да бъдат част от ежедневната дентална рутина на всеки. В края на краищата всички бихме искали чисти зъби и по-бяла усмивка и абсолютно никой не се радва на пломби.

Най-добрите електрически четки за зъби

По-чистите, по-бели зъби и безпроблемните венци могат да бъдат Ваши с най-добрите електрически четки за зъби

Намирането на най-добрата четка за зъби за Вас обаче може да бъде минно поле. Е, бъдете сигурни, че ние сме си направили домашното, за да Ви помогнем да изберете правилната четка за зъби. Всеки от моделите, разгледани тук, ще направи зъбите Ви чисти, макар че вариантите се различават значително по отношение на технологията на четкане, продължителността на живот на батерията, аксесоарите, допълнителните функции и цената.

Искате ли четка за зъби, която Ви дава подробна обратна връзка в реално време чрез Вашия смартфон? Искате ли избор на глави за четката? Имате ли нужда от кутия за зареждане? Или предпочитате нещо по-просто, което да Ви върши добра работа? Тук сме, за да Ви помогнем да решите.

Какъв тип електрическа четка за зъби да изберете

Що се отнася до избора на електрическа четка за зъби, най-важният фактор е, разбира се, степента на чистота. Повечето електрически четки за зъби осигуряват по-добро почистване от ръчните четки, но все пак не всички електрически четки за зъби са равни.

  • Въртящи се: Те имат набор от влакна, които се въртят. Влакната могат да бъдат подредени в кръг или отделен кръг от влакна да се върти в различна посока. Въртящите се четки са най-евтиният вариант електрически четки, които можете да закупите.
  • Въртящи се и вибриращи: Тези електрически четки за зъби имат малки, кръгли глави, които се въртят първо в едната, а след това в другата посока. Тези четки са един от най-разпространените типове четки на пазара.
  • Пулсиране: Някои четки, освен че се въртят и вибрират, едновременно с това и пулсират. Тази технология спомага плаката да се почиства по-добре и обикновено се среща при по-скъпите четки.
  • С обратно въртене: Тези електрически четки за зъби имат същата форма на главата като въртящите се, но влакната им се въртят едновременно в различни посоки, като всяко влакно се върти в посока, обратна на тези до него.
  • С двойна глава: Както вероятно сами се досещате, тези четки имат две глави, вместо една, въпреки че на пръв поглед изглеждат като обикновените модели. Двойната глава върши важна работа – едната част се върти и почиства, а другата полира след това. Разликата с останалите видове четки е, че при този вариант главата се движи странично, а не в кръг.
  • Ултразвукови четки: Ултразвукът движи влакната на четката с висока скорост и натиск. Докато четката работи, главата вибрира, което кара четките да се въртят, и всичко това благодарение на ултразвука. В следствие на това движение и високата скорост четката за зъби търка и премахва повече плака, отколкото би успяла обикновената четка за зъби.

Колко често трябва да сменяте главата на четката

Периодът за смяна на главата на електрическата четка за зъби е същия период от време, в който трябва да замените ръчната си четка за зъби. Четките за зъби сами подсказват кога да ги смените. Препоръката е да се сменят на всеки три месеца.

Редно е да смените четката си за зъби или главата ѝ по-рано, ако влакната на главата са явно износени, изтъркани или повредени по някакъв начин. По-продължителната употреба би могла да навреди на Вашите зъби и венци.

Как да удължите живота на батерията

Има начини да поддържате батерията си работеща с достатъчен капацитет. Един от начините да поддържате батерията си здрава е да изчаквате, докато тя се изтощи, и чак тогава да я зареждате. Превишаването на процеса на зареждане в крайна сметка ще съкрати живота ѝ. Трябва да зареждате за посоченото време или когато то показва, че е напълно заредено. Повтарящите се кратки зареждания също могат да намалят живота на батерията. Изключването на зареждането на четката за зъби, когато не я използвате, също може да увеличи живота на операцията и да спести електроенергия.

Ползи от електрическите четки за зъби

Има много предимства да имате електрическа четка за зъби. Според Фондацията за устна хигиена близо 12 млн. души са преминали към електрическа четка за зъби през последните пет години.

Електрическите четки за зъби премахват плаката по-бързо и ефективно, а също така почистват и по-труднодостъпните места. С електрическа четка за зъби можете много по-лесно да следите колко дълго миете зъбите си. Чрез вградения таймер можете да посочите кога да започнете и кога да завършите, както и да имате различни режими на почистване.

Установено е, че хората, които използват електрически четки за зъби, имат по-добри венци отколкото онези, които използват обикновена четка. Освен това те имат по-малко кариеси и запазват зъбите си по-дълго в добро състояние.

Повреждат ли зъбите електрическите четки

Правилното миене ще осигури цялостно здраве на Вашите зъби и венци, но прекалено силното четкане с каквато и да е четка за зъби може да причини някои дългосрочни щети, като например увреждане на зъбния емайл и отслабване на венците. Правилното използване на Вашата електрическа четка за зъби ще премахне всякакъв шанс за увреждане на зъбите и ще поддържа устата Ви чиста.

Ако има едно твърдение, с която всички дентални специалисти са съгласни, то е, че миенето на зъбите в продължение на 2 мин два пъти на ден е най-ефективната стъпка, която можете да предприемете за здравето на устната си кухина. Ключът към чудесното миене е да го правите внимателно и достатъчно дълго, като системно почиствате повърхността от вътрешната и външната страна на всичките си зъби. Именно тук електрическата четка за зъби има преднина пред ръчната, тъй като първата може да Ви помогне да постигнете равномерно почистване на цялата уста.

Повечето електрически модели стандартно имат двуминутни програми за почистване. Те са безценни и ще Ви помогнат да сте сигурни, че отделяте достатъчно време за почистване на зъбите си. Някои модели имат интервални таймери, които сигнализират кога трябва да преминете към следващата секция на зъбите, а други имат сензори за налягане, които показват дали четкате твърде силно.