disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Бягащи Пътеки 2024

Един от най-добрите начини да тренирате повече е да улесните тренировките. И ако се интересувате от тичане, пътеката за бягане може да улесни това в собствения ви дом - без да се притеснявате, че фитнесите са затворени или времето е лошо и не ви се излиза. 

Различни видове пътеки за бягане

Закупуването на бягаща пътека за домашна употреба може да бъде предизвикателство. Независимо дали ще я използвате, за да замените разходките и бяганията на открито, или искате просто да допълните текущата рутина, най-важното при избора на пътека за бягане зависи от начина, по който планирате да използвате машината.

Едно от първите неща, които трябва да имате предвид, когато купувате пътека за бягане, е източникът на енергия. Според захранването си, те се поделят в две основни категории:

Механична пътека за бягане

При този вид пътека за бягане вие задвижвате платното и чрез тялото си определяте скоростта, с която той ще се върти. Пътеката започва да се движи чрез действието на краката ви. Механичните бягащи пътеки изискват повече усилия от бегачите, отколкото електрическите пътеки. Имат обаче някои недостатъци. Те са склонни да имат по-малко характеристики, по-лесно се развалят и трябва да променяте ръчно наклона. От друга страна, те са по-рентабилни и не изискват електричество. Като цяло ръчните пътеки за бягане обикновено са по-добри за ходене, отколкото за бягане.

Електрическа пътека за бягане

Моторизираните пътеки за бягане имат двигатели, задвижвани от електричество с непрекъсната конска сила или НКС. НКС измерва колко мощност поддържа двигателят през цялата тренировка. Електрическите пътеки за бягане включват повече функции и са подходящи за по-дълги тренировъчни сесии. С различни настройки за скорост и наклон те позволяват по-разнообразни тренировки. Моторизираните пътеки за бягане обаче са по-скъпи. Колкото по-висока е когенерацията, толкова по-скъпи са разходите.

На пазара можете да намерите и компактен вариант на съвременните пътеки за бягане, който не заема много място и лесно може да бъде прибран. Сгъваемата бягаща пътека е тази, при която въртящата се платформа се вдига към горната рамка, където поставяте ръцете си и така заема по-малко място, когато не я използвате. Тя също има колела, така че можете да я местите с лекота.

Сред основните характеристики, на които трябва да обърнете внимание при избора на пътека за бягане са:

Повърхността за бягане

Позната също като размер на колана или платното, работната повърхност на бягащата пътека е ключов компонент. Има няколко различни елемента от бягащата повърхност, които проучите:

Дължина на повърхността за бягане

Дължината на платното на пътеката за бягане варира. Тези с по-къси колани са подходящи за ходене, а тези с по-дълги са по-добри за бягане.

Ширина на повърхността за бягане

Ширината на платното също е различна при различните модели. Потребителите на бягаща пътека с по-широки рамки може да предпочетат по-широк колан. Междувременно тези с по-малки рамки могат да изберат тясна повърхност, която да е по-близо до страничните парапети.

Дебелина на колана

Колкото по-дебел е коланът ви, толкова повече комфорт се осигуряват на краката и ставите. Някои колани се доставят с вградена възглавница, която ви помага да осигурите по-голяма абсорбция на удара по време на бягане.

Ако пространството в дома ви е ограничено, трябва да вземете предвид дължината и ширината преди покупката.

Лекота на използване

Вашата бягаща пътека трябва да има функции, които можете да използвате лесно и безопасно. При избора на такава, имайте предвид следните характеристики:

Лесни за използване бутони за скорост

Трябва да можете да променяте скоростта и наклона мигновенно. Видни бутони, които са лесни за натискане по средата, ще улеснят много промяната между интервалите. Също така, преходите между скоростите трябва да се чувстват гладки.

Добре позициониран екран или рафт за телефон или таблет

Ако бягащата пътека има вграден монитор, уверете се, че е разположен на удобно ниво на очите. Не трябва да напрягате врата си нагоре или надолу, за да можете да гледате екрана, докато бягате. Ако не купувате бягаща пътека, която се предлага с вграден екран, вижте дали има място, където да поставите телефона или таблета си, така че да можете да продължите да тренирате без да се натоварвате докато гледате в екрана.

Ясни и лесни за промяна настройки

Независимо дали пътеката за бягане има високотехнологичен сензорен екран или по-опростено табло, което показва вашата скорост, наклон, пулс и други статистически данни, обърнете внимание дали е лесно да намерите и промените настройките. Някои пътеки автоматично запомнят последната ви активност, за да улеснят превключването между интервалите.

Нивата на шум

 Ако използвате пътека за бягане във фитнес зала вероятно шумът не ви прави впечатление, но в зависимост от това къде ще поставите бягащата пътека в дома ви, се уверете, че е относително тиха. Сгъваемата бягаща пътека изглежда наистина удобна на теория, но шумът, който тя предизвиква, може да ви попречи да я използвате редовно - особено ако я купувате за използване в малък апартамент, където съседите ви са наблизо.

Стабилност

Всяка пътека за бягане трябва да ви дава чувство за сигурност и достатъчна стабилност. Уверете се, че страничните рамки за ръцете са добре захванати и здрави. Друго нещо, на което да обърнете внимание е дали има авариен кабел, който да предизвика мигновенно спиране на въртящия се колан в случай на падане или контузия.

Пътеката за бягане е както чудесен начин да поддържате добра форма и тонус в домашни условия, така и добър начин да пестите от абонамет във фитнес зала ако типичната ви тренировка във фитнеса е била просто джогинг на бягаща пътека. Производителите на бягащи пътека търсят начини да направят упражненията по-малко монотонни и значително по-интересни за потребителите, а вашата задача е да решете от кои функции имате нужда, за да не плащате за опции, които не ви интересуват. Това ръководство за професионални съвети е тук, за да ви помогне да направите първата стъпка към намирането на подходящата бягаща пътека за вас.