disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Бинокли 2024

Бинокълът не е само идея за подарък за хората, които обичат планинските походи, природната фотография и изследването на дивия свят. Всъщност, този уникален уред ще добави стойност към всичките ти пътувания, защото ще ти разкрие още повече гледни точки и нови хоризонти. Бинокълът може да е потребителски, като част от туристическото оборудване, или професионален, но при всички положения ще се превърне с любимата ти джаджа. Ако се интересуваш от такава покупка, но не знаеш откъде да започнеш - не си единствен. В статията ще се спрем на основните параметри на биноклите, за да ти помогнем да избереш точния модел.

Някога тежки и тромави, днес биноклите са практични, леки и мощни. С тях наблюдаваш порещите небесата птици, бягащите надалеч диви животни или пък делфините, приближили морския бряг от любопитство. Също така ще видиш дребните детайли по фасадите на готическите катедрали в Италия, градската мрежа на София от висините на Витоша или странния бръмбар в корените на дворните цветя. 

До най-дребния детайл 

Бъди сигурен, че цялото семейство ще се радва на бинокъла, особено децата, защото този уред разпалва любопитството и адреналина от откривателството. Първият елемент от покупката на бинокъл е да си наясно за какво ще го използващ. След това прецени оптималното тегло за носене. Професионалните бинокли за продължително наблюдение, включително на звездите, са тежки, поради което се предлагат със статив. Тук обаче ще се съсредоточим върху потребителските модели, които са в универсални размери, така че лесно да бъдат носени в раница или на врата.  

На пазара ще намериш 3 основни категории бинокли - джобни, средни и с голям размер. Джобните бинокли са идеални за туристически цели, защото са леки и подходящи за различни условия. Те са диаметър на обектива до 30 милиметра. Средният размер е най-популярен и познат на потребителите, като например 7x35 или 10x32, а при диаметър над 42 милиметра вече говорим за големи модели. 

Разкрий нови хоризонти 

Няма как да не споменем и малко терминология, говорейки за функционалностите на биноклите. Качеството им се измерва най-вече с увеличението на образа. Това е указано в означение от две числа, като например  7x35, 8х42, 10x42 или 10х50.  

Първото число от двойката посочва именно степента на увеличение. Например, модел 10x50 ще показва обекта 10 по-пъти по-близо, тоест увеличението е 10 пъти. За да гледаш обекта, трябва да държиш бинокъла стабилно, защото отклонението също десетократно. Второто число се отнася до диаметъра на външната леща в милиметри. Тоест, бинокъл с параметри 10x50 има обективи с диаметър от 50 милиметра. Този показател е свързан с количеството светлина, което прониква в лещата. Колкото повече е светлината, толкова по-ясно ще бъде изображението.  

Когато разделиш диаметъра на увеличението, получаваш още един важен показател. Това е изходният лъч на бинокъла. С него е свързана светлочувствителността на уреда. При споменатия за пример 10х50, изходният лъч се равнява на 5. Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-добра работа ще върши бинокълът при неблагоприятни атмосферни условия и ниска осветеност, в сенчести гори, по изгрев или залез слънце. 

Моделите се различават и по подредбата на лещите. Първият вид са т.нар. поро призми - тези уреди са по-тумбести и обемисти. Вторият вид е на правите призми - те наподобяват два успоредни цилиндъра и като цяло са по-нова технология.  

Оптическа реалност  

Съвременните бинокли заличават много от минусите на старите. Примери за това са ергономичният захват и системите срещу замъгляване на лещите с азот. При висококачествените модели лещите са защитени с допълнителен слой за трайност, който намалява отраженията и позволява по-чисти образи.  

Биноклите за лов са оборудвани със страхотни екстри - далекомер, стабилизатор, компас и даже термометър. Предпочитаното увеличение от ловците е до 8 пъти, а диаметърът на обектива - до 40 милиметра. При астрономическите модели пък се използват обективи с размер от 110 милиметра, както и 30-кратно увеличение. Ако искаш бинокъл за театър или опера, увеличение от 2 - 3 пъти е абсолютно достатъчно.  

За максимален комфорт производителите са създали ергономични окуляри за очите с гумени подложки. Те са удобни за всеки потребител, включително за носещите очила с диоптър. Освен комфорта на възприемането на образа, също е важно и разстоянието между зеницата на очите и лещата. Смята се, че това разстояние трябва да бъде в рамките на 5 до 20 милиметра. Някои потребители предпочитат централно фокусиране на двете зрителни тръби с едно колело, но има и хора, които търсят фокусиране на двата окуляра поотделно. 

Как да избереш бинокъл? 

Съвременните бинокли са толкова разнообразни, че всеки ще намери това, което търси.  

Ето и основните параметри при покупката на бинокъл: 

  • Увеличение -  биноклите с увеличение над 12 пъти изискват много стабилен захват, поради което най-често се продават със стативи. За туристически цели се препоръчва увеличението да е 8 или 10. Правилото е, че колкото по-голямо е увеличението на бинокъла, толкова повече се стеснява зрителното поле.  
  • Диаметър на обектива - потребителите, които търсят универсални бинокли, се спират на диаметър на лещата от 30 до 50 милиметра.  
  • Ширина на зрителното поле - повечето хора го бъркат с диаметъра на лещите, но всъщност става дума за ширината на полето на разстояние от 1 километър от гледащия. Ширината се измерва в градуси или в метри от най-лявата до най-дясната точка. Така например, ако избереш модел със зрително поле от 150, то ще може да разгледаш периметър от 150 метра на 1 километър разстояние от теб. Това е важно, ако планираш да наблюдаваш животни, които се движат бързо, и прелитащи птици в небето. 
  • Лещи - те биват два вида - стъклени и пластмасови. При стъклените образът е по-качествен, докато пластмасовите са по-удачни за екстремни терени с клони, храни и растителност. Лените имат химическо покритие, което също се различава по качество и състав. За предпочитане е да се спреш на лещи с многослойно или цялостното многослойно покритие (FMC) за по-качествен и ярък образ.  
  • Тегло - за потребителски цели моделите варират от 350 до 500 - 700 грама. 
  • Екстри - ергономични дръжки, водоустойчив слой, вграден компас и други. 

Съвременните оптични технологии създават страхотни възможности. Нововъведенията при биноклите включват широкоъгълни окуляри, многослойни лещи, цветово отразяване и плоскост на образа, бърза смяна на фокуса, както и възможност за гмуркан. Дизайнът им също е впечатляващ, особено по отношение на външната част.  

Не би отказал такъв приятел, нали? Разгледай предложения и избери онзи бинокъл, който напълно отговаря на хобитата и интересите ти.