disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Безжични Мишки 2024

Безжичната мишка е един от символите на компютърната индустрия. Липсата на кабел, динамичната употреба и възможността да контролираш компютъра от разстояние - това са само няколко причини защо мнозина смениха класическата мишка с по-модерния й вариант. Какво знаеш за безжичните мишки и как да избереш перфектната за теб? Отговорите са в статията, както и любопитни подробности за най-любимата и използвана компютърна периферия в света. 

Повечето потребители смятат, че мишките вършат една и съща работа, затова няма голямо значение какъв модел използваш. С бърз поглед на цените ще се убедиш, че това не е вярно. Нека обаче започнем от основното. Както класическите мишки, така и безжичните, се делят на два типа - лазерни и оптични. Лазерната мишка, логично, борави с лазер, проследяващ движението върху голям брой повърхности и с голяма чувствителност. Оптичната използва LED светодиод, който отразява долната повърхност, като за целта е нужно тя да бъде равна и гладка.  

Свързани навсякъде 

Един от основните недостатъци на класическите мишки е, че кабелът им постепенно се износва и прекъсва. При безжичните модели този проблем липсва, но е за предпочитане да имаш комплект резервни батерии под ръка. Тук имаме допълнителен консуматив, който струва пари, но хубавото е, че в търговската мрежа се предлагат толкова икономични мишки, че батериите им се изтощават в продължение на години. Именно свързаността е огромното предимство на безжичните модели, но и голямата дилема на потребителите, затова ето малко предистория.  

Изобретяването на компютърната мишка започва през 60-те години на миналия век и отнема около десетилетие. Първият прототип се състои от малък лост за джойстик, платка и две метални колела в дървена кутия, но без да се допират до повърхността, където са поставени. След това идва култовото топче, следващо хода на мишката, което мнозина от нас са изваждали от корпуса на устройството не веднъж, за да го чистят от замърсявания. В последствие се появява оптичната технология, а премахването на кабела е хит в потребителската електроника.  

Безжичните мишки се свързват с компютъра по два начина - Bluetooth и USB порт. Повечето модели с Bluetooth са съвместими и с преносими устройства, което е допълнителен плюс. Така с една и съща мишка управляваш едновременно лаптопа и таблета. Просто трябва да зададеш правилните настройки за конфигурация. Възможно е да се появи мимолетно забавяне на мишката при стартиране на операционната система. Вторият вид устройства, наречени още радиочестотни, вървят в комплект с малък USB адаптер за включване в компютъра или лаптопа. Тук минусът е, че “губиш” един USB порт, което може да е проблем, особено за ползващите множество свързани устройства - стерео система, принтер, зарядни устройства и други.  

Когато мишката стане звяр 

По отношение на функционалността, стандартните безжични мишки се предлагат с два бутона за ляв и лесен клик, както и с въртящ се скролер между тях. Първокласните модели разполагат със специално проектирани допълнителни бутони, с които да изпълняваш различни команди в определени програми или игри. Например, геймърите оценяват страничния бутон за палеца, и т.н. Предимството се състои в това, че бутоните могат да бъдат конфигурирани спрямо личните ти предпочитания, като съответстват на различни команди и комбинация от клавиши.  

Цената зависи от други фактори, например по-висококачествен сензор и подобрена точност. Тук ключовата абревиатура, която ще срещнеш в описанията, е DPI (точки на инч). Тя се използва за измерване на чувствителността на мишката. Правилото е, че колкото по-висока е стойността на DPI, толкова по-бързо ще е движението на курсора на мишката по екрана. Разбира се, не всички потребители обръщат чак такова внимание на този параметър, тъй като е трудно да се долови с просто око. Специалистите по графичен дизайн, монтаж на видео или аудио, или геймърите ще го оценят високо, особено ако ползват два работни монитора с висока разделителна способност.  

Отвъд дизайна  

Друг важен критерий в избора на безжична мишка са материалите. Сглобките на пластмасовите модели бързо се разхлабват от натиска на китката и пръстите, бутоните постепенно отказват да функционират, но това далеч не е най-големият проблем. Става дума за т.нар. Синдром на мишката, при който неправилната и неудобната позиция на ръката води до претоварване на китката и болки в пръстите. Освен изтръпване, схващане и болки в дланта, може да се стигне и до болки в рамото, ако например ръката е прекалено опъната или прекалено свита в лакътя по време на продължителна работа. А това не трябва да ти се случва, нали? 

Ергономията на мишката е изключително важна, а производителите са се постарали да намерят решение за всеки. Тумбест или плосък дизайн за по-естествено съпротивление на ръката, страниците жлебове за палеца, така че да не се натоварва излишно и да стои в по-правилна позиция, асиметрични модели с удължение за показалеца - дизайнерските решения за много различни. Затова е най-добре просто да посетиш магазина за техника и да сложиш ръка върху модела, който ти хареса.  

Все пак, изчислено е, че средно на ден човек прави около 10 000 клика с мишката. И със сигурност би искал да ти бъде удобно, нали? Ето защо винаги следвай твоите предпочитания - целта е мишката просто да “заспи” в ръката ти, а след това идва всичко останало. 

Как да избереш безжична мишка? 

Предложенията в графата на компютърната периферия в търговската мрежа са изключително разнообразни. Това прави изборът на мишка доста труден, а нашата задача е да те улесним.  

Ето основните параметри, които да съобразиш при покупка на безжична мишка: 

  • Свързаност избери кое предпочиташ - Bluetooth или USB 
  • Чувствителност - обикновените безжични мишки са идеални за 99% от потребителите, търсещи точност и надеждност, но ако искаш нещо по-специално и много по-бързо, потърси модел с висок DPI. 
  • Дизайн - съветът ни е да заложиш на по-качествени и здрави материали. Удобството е приоритет, а след това идват екстри като вградени светлини и допълнителни бутони. 
  • Честота - това е т.нар. Опреснителна честота (Polling Rate), която показва колко често мишката „докладва“ на компютъра за своето движение и позиция. Мишка с честота от 500 Hz върши отлична работа на обикновения потребител, а устройства с 1000Hz са по-специализирани и скъпи. 

Инвестицията в безжична мишка не е голяма, но пък ще ти донесе голямо удобство. Затова не се бави и разгледай наличните модели, докато намериш най-добрата периферия за твоята ръка и нуждите ти. Комфорт, естетика и функционалност - това са няколко от предимствата, които можеш да очакваш. Останалите е най-добре да откриеш сам.