disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Безжични Рутери 2024

Днес просто няма как да си представим домакинство без безжичен интернет. Светът на Wi-Fi ти дава възможност да ползваш любимите си джаджи на воля и да споделяш връзката с любимите ти хора. Отдавна забравихме сините кабели, опасващи стените и ъглите на стаите, защото ги заменихме с малките и незабележими рутери. Именно рутерите са главен герой на нашата статия, защото изборът на точното безжично устройството голяма степен ще предопредели това се радваш на стабилен и бърз интернет. 

За смяна ли е твоят рутер? Искаш по-нов модел? Устройството на доставчика е започнало да се разваля и често се оказваш без интернет? Ако тези въпроси важат за теб, предстои да разбереш най-важното за рутерите, както и полезни съвети, които да те насочат към правилната покупка. Имайки предвид огромното разнообразие от рутери на пазара, лесно може да се подведеш, затова сме се постарали да бъдем максимално полезни и изчерпателни. Да не губим време и да започваме! 

Кутията към виртуалното пространство  

Технологиите се развиват шеметно и това важи с пълна сила за рутерите, чиято гама започва от мини и стига до мощни гигабитови устройства. Все по-малко хора ползват старите модели, които изискват физически да включиш към тях твоите устройства, например компютри, лаптопи и конзоли за игри, посредством Ethernet кабелWi-Fi моделите са доста по-практични и желани, с по-голяма производителност и вече са достатъчно разпространени, за да доминират пазара. Когато купуваш безжичен уред за връзка с интернет, обърнете внимание на два основни параметъра - обхват и скорост. 

Безжичният обхват е ключов фактор, особено ако живееш в голям апартамент и къща. При всички положения ще искаш да интернет да достига навсякъде, налиЕто защо е добре рутерът да поддържа 2.4 GHz и 5 GHz, като тези честоти са най-използвани. Безжичната скорост също е изключително важна. Тук моделите са степенувани в няколко категории -  Wireless Gи AC - като AC устройствата определено са най-бързи. Тези рутери са по-скъпи, но ще ти свършат отлична работа, ако играеш онлайн игри, пускаш стрийминг на филми в HD или 4K качество или предаваш на живо новия си влог в YouTube. 

За да бъдат всички свързани 

Интернет индустрията буквално се надбягва за вниманието на потребителите. В състезанието изостана ADSL технологията на операторите на телефония, телевизия и интернет услуги - знаеш, това е комбинираното устройство, което е едновременно модем, рутер и телефонен щепсел. ADSL все повече отстъпва на 3G и 4G предавателите, в които се поставя SIM картата на телекомуникационната компания. Дотук добре, ще кажеш, но аз ползвам интернет пакет от доставчика на средна скорост. Тогава има ли значение какъв е рутерът ми? Веднага казваме - да.  

Някои модели са снабдени с прекрасни функции, като например Quality of Service (QoS). Устройствата държат постоянен контрол на трафика и сами решават кое приложение или програма да се захранва с приоритет спрямо потреблението - стрийминг платформата за HD филми, YouTube, Skype или пък някоя онлайн игра. Друг плюс е Beamforming технологията, която подобрява разпространението на сигнала към отделни настолни и преносими устройства. Някои производителите са създали рутери със скорост от 1000 Mbps (1Gbps), както и с облачни услуги, така че да управляваш домашната си мрежа от която и да е точка.  

Разликата е в детайлите 

По отношение на устройството - на пазара се предлагат еднолентови, двулентови и трилентови рутери. Еднолентовите са най-базисни, тъй като позволяват един потребител да ползва мрежата само на една честота -  2.4 GHz. Двулентовите рутери поддържат  едновременно 2.4 GHz и 5.0 GHz, така че да осигуряват по-висока скорост на интернет за повече потребители. Трилентовите устройства са още по-мощни - те са създадени за множество Wi-Fi потребители и устройства.   

Колкото до екстрите, важно е новият ти рутер да е снабден с USB порт, особено ако смяташ да си направиш локален сървър или да гледаш филми от мрежовия сървър на телевизора. Докато оглеждаш предложенията, веднага ще забележиш, че има рутери с една, две и даже четири антени. Разбира се, при някои модели те са вградени. Мощните антени ще са от полза, ако ще поставиш в рутера не в центъра, а в някой от краищата на дома, например в антрето.  

Как да избереш рутер за дома? 

Всеки би желал качествен рутер на достъпна цена, гарантиращ сигурна и висококачествена Wi-Fi среда у дома. Все пак, важно е да прецениш какъв сигнал ти трябва, както и с какъв бюджет разполагаш. Така ще можеш да се насочиш към най-добрия избор спрямо нуждите ти.  

Ето няколко важни характеристики, които да имаш предвид: 

  • RAMпрепоръчвате ти устройство с поне 32 MB RAM и процесор с честота поне 240 MHz - 580 MHz, за да си сигурен, че няма да има смущения в интернет връзката. 
  • Клас - както стана ясно, най-високият клас е AC, докато от предишното поколение G може да очакваш трансфер от едва 54Mbps. Такъв рутер също може да ти върши работа, но не е добра инвестиция на фона на това, че технологиите стават все по-сложни, приложенията дърпат по-голям трафик и все повече “умни”джаджи с Wi-Fi свързаност стават част от ежедневието ни. 
  • Трансфер на данни - най-използваният протокол за трансфер на данни от рутерите е IPv4, но новото поколение IPv6 поддържа трансфер до 128 бита, което прави тези модели изключително мощни и способни да се справят с множество устройства и новостите в развитието на мрежовите технологии. 
  • Мрежова сигурност - навярно си срещал абревиатурите WPA и WPA2, които са протоколи за криптиране на данни. Много е важно новият ти рутер да поддържа някой от тях. 
  • Външна антена - колкото повече децибели (dBi) и антени, толкова по-силен и с по-голям радиус на покритие ще е сигналът. Живеещите в къщи веднага ще направят разликата. 
  • Екстри - контрол и разпределение на сигнала, редовни актуализации, облачни услуги, връзка с принтер и още полезни добавки правят живота на потребителите по-лесен. 

Повечето специалисти са на мнение, че за домашна употреба е най-добре да се закупи  двулентов рутер, който поддържа 5 GHz  на сигнала. Рутер от клас N ще остарее бързо, но ще се справи добре със захранването с интернет на няколко устройства едновременно. Такъв модел е перфектен за хора, които ползват компютъра, за да комуникират чрез имейли и социални платформи, да изпращат файлове, да слушат музика и да гледат филми, да вършат основни задачи и да сърфират в интернет.  

Първокласните модели не са само за хора, които ежедневно свалят и изпращят огромни файлове, а за всеки, който иска да купи уред с дълъг живот, който да остане актуален и да има капацитет да се справи с бъдещето развитие на интернет. Време е да смениш евтиния рутер на доставчика и да вземеш нещата в твои ръце. Ще се зарадваш, че си направил тази стъпка, след като установиш разликата. Разгледай моделите и избери твоя модел.