disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Безконтактни Термометри 2024

Безконтактните термометри са устройства, предназначени да измерват дистанционно температурата на всяка повърхност. Те станаха изключително популярни с нарастването и разпространението на COVID-19 от март 2020 г. до днес. Оттогава досега пандемията промени коренно нашия живот. Сигурността и безопасността станаха ключови ценности. Всякакви технологични иновации, които помагат за осигуряването на безопасна и комфортна среда набират популярност, а безконтактният термометър е една от тези иновации.

Безконтактни термометри

Безконтактни термометри работят на принципа на инфрачервените лъчи. Те влизат в категорията на инфрачервените термометри, в категорията на която спадат също ушните и ректалните термометри. Разликата е че при безконтактния вариант не е нужно никакво докосване до човека, чиято температура мерим. Безконтактните термометри имат вградени оптични сензори, които могат да разпознават инфрачервеното лъчение, излъчвано от горещите предмети от разстояние.Тези термометри могат да измерват температурата на човек на разстояние до 15 см. Поради тази причина безконтактните термометри имат редица предимства.

Изследванията показват, че когато се използват правилно, инфрачервените или безконтактни термометри са точно толкова точни, колкото и оралните или ректалните. Още преди тази пандемия безконтактните термометри са били популярни сред педиатрите при измерването на температурата сред децата. Децата често се извиват и не искат да стоят мирно, когато се опитваме да отчитаме тяхната температура. Днес особено много се използват тези термометри при скрининг на масова температура. Устройството предлага безопасност и на двете страни, като същевременно осигурява бързо и точно четене.

Предимства на безконтактните термометри

На първо място те предотвратяват риска от разпространение на инфекция между хората, тъй като няма телесен допир при тяхното използване. Освен това са лесни за използване, почистване и дезинфекция. Също така този термометър има памет, така че е възможно да се видят резултатите от няколко скорошни измервания. Така динамиката на температурата може лесно да се контролира. Безконтактните термометри са безопасни за използване. Това е особено важно за семейства с деца, тъй като такова устройство, в сравнение с живачен термометър, не се разпада на малки парченца при изпускане и не отделя опасни изпарения. Безконтактният термометър също така е много лесен за употреба.

И не на последно място те са достатъчно бързи в показването на резултата (отчитат резултат в рамките на 1 мин.) и поради това могат да се използват в масови учреждения (именно това, поради което сега добиват популярност).

Но тези термометри имат и ограничения. Основното ограничение на тези термометри е, че ако не се използват правилно, могат да дадат грешно отчитане на резултата и да повлияят на измерването. Може да повлияе например, ако нещо покрива главата на човека, чиято температура измерваме, ако не е правилно насочен термометъра, както и ако средата, в която мерим не е подходяща (например ако е изложен на пряка слънчева светлина).

От друга страна близкото разстояние, необходимо за правилно измерване на температурата на даден човек, представлява риск от разпространение на болестта между лицето, измерващо температурата, и лицето, чиято температура се оценява.

Разбира се един от минусите на тези термометри е цената. Безконтактните термометри са много по- скъпи.

Съвети за употреба на безконтактен термометър

Хубаво е тези термометри да се използват в пространство без течение и извън пряка слънчева светлина или в близост до лъчисти източници на топлина.Също така безконтактният термометър трябва да престои в стаята за тествате 10-30 минути преди употреба, за да може да се адаптира.

Също така обърнете внимание, че за почистване на безконтактен термометър, той почти никога не трябва да се потапя във вода или други течности. Добре е, разбира се, винаги да се следва инструкцията на производителя.

Избор на най-добрия безконтактен термометър

Ако вече сте започнали проучванията си за най-добрия безконтактен термометър, вероятно знаете, че има много богат избор на пазара и може да се чудите откъде да започнете. С толкова много термометри, които се предлагат, става трудно да изберете подходящият продукт за вашата аптечка. Все пак има някои функции, които могат да бъдат взети под внимание, докато се прави най-добрият избор.

Дали има светлинен индикатор - Много цифрови термометри са оборудвани с LCD дисплей, което улеснява интерпретирането на температурата. При това положение ако човек има висока температура, тези термометри променят цвета си.

Дали има индикатор на звука - основната функция на индикатора е да уведоми човека, че отчитането на температурата се извършва успешно, докато издава звуков сигнал. В случай на грешка, например при неправилно боравене с термометъра звуковият индикатор ще издава различен звук.

Бързина – важна характеристика е колко бързо се показват резултатите. Това е важно особено ако използвате термометъра за масово тестване на хора.

Точност - Грешката не трябва да надвишава +/- 0,3 ° C. Това е такъв индикатор, който се счита за приемлив при точното определяне на телесната температура

Каква е цената? - това също може да играе важна роля при избора на термометър. Някои термометри изискват батерии и те ще струват по-малко, но не са дълготрайни. От друга страна има акумулаторни термометри, които имат вградени батерии, които струват повече, но издържат за по-дълги периоди от време.

Извикване на паметта - функцията за извикване на паметта улеснява записването на показанията на температурата, без да се налага да ги записвате. Някои устройства могат да съхраняват до 50 показания. Така че обърнете внимание до колко показвания може да извика паметта на Вашето устройство.

Потребителски отзиви - потребителските отзиви от различни компании също могат да повлияят на решението на потребителя при избора на продукт.

Имайки предвид всичко това ще можете да се сдобиете с най- добрия безконтактен термометър за Вашите нужди.