disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Бавни Сокоизтисквачки 2024

Винаги е добре човек да се освежи с чаша пресен и витаминозен сок. Съвременните домакински уреди предлагат множество възможности за целта - от скоростни центрофуги до машини за ръчно пресоване и бавнооборотни пресоващи сокоизстисквачки. Именно за последните ще стане дума в статията, защото те предлагат уникален метод за изцеждане на полезните вещества не само от плодове, но и от зеленчуци. Ако искаш такъв уред за дома, прочети статията и ще откриеш как да разпознаеш качествените бавни сокоизтисквачки. 

Защо бавни? Причината е в самия процес на обработка на плодовете. Той е точно обратното на това, което повечето потребители си представят или очакват, а именно остри ножове и висока скорост, които за секунди превръщат плодовете в бистър сок. Бавните сокоизтисквачки работят на обратния принцип на центрофугите. С тях плодовете и зеленчуците се “смилат” или “сдъвкват” чрез шнекове с метални зъби.  

Бързай бавно за перфектния сок 

Използвайки натиск и ниска скорост, тези машини извършват т.нар. студено пресоване, което не загрява и не окислява сока, за да запази полезните му вещества в максимално количество. Пулпата, която съдържа ключовите фибри за баланс на плодовата захар, също се запазва в по-голямо количество. Освен това, бавната скорост осигурява по-малко разпенване на сока, с по-плътна и гладка текстура.  

Колко бавни обаче са тези кухненски помощници? Названието им идва от сравнението с центрофужните сокоизтисквачки, които действително са шеметно бързи. С нискооборотна машина ще получиш около 3 - 4 литра сок за 20 - 30 минути, което изобщо не е чак такъв минус, имайки предвид качеството и консистенцията на сока. Както се казва, за хубавите неща трябва търпение.  

Чаша здраве всеки ден 

Тази технология е перфектна за изцеждане на кореноплодни и листни зеленчуци, за да започнеш деня с любимата комбинация от портокал, морков и спанак, например. С подобна машина без проблем ще приготвяш здравословни коктейли с целина, цвекло, джинджифил и магданоз, заедно с цитрусови или сезонни плодове, боровинки, нар и каквото поискаш. Достатъчно е само да измиеш хубаво продуктите предварително, да ги обелиш и нарежеш в подходящия размер, така че да могат да преминат през гърлото на машината. Това е всичко!  

Развихри въображението си и всяка седмица откривай нова здравословна напитка. В интернет ще намериш рецепти за смутита и сокове за енергия, подхранване или детоксикация на организма. Обикновено бавните сокоизтисквачки се продават с книга с инструкции и рецепти, така че да разгърнеш целия им потенциал и да събереш богатството на природата в една чаша. Полезен съвет е да редуваш магданоза и спанака, тоест листните зеленчуци, със сочните плодове, например ябълки или портокали, за да осигуриш плавен ход на машината.  

Някои модели се предлагат с допълнителни приспособления, като приставка за смути, приставка за замразени продукти и почистващи четки. Да, производителите се стремят да предоставят на потребителите повече функционалности за всекидневна употреба. Така може да приготвиш сорбе, шейкове, мляко от бадеми или пък бебешки пюрета. Но нека се върнем към същината на статията - устройството на бавните сокоизтисквачки.  

Щадяща технология, безкомпромисен вкус 

Как работят бавните сокоизтисквачки? Те се състоят от метален или пластмасов корпус с вграден мотор и електронни компоненти, подвижна глава с шнекове, цедка, както и два контейнера - за сока и за отпадния продукт. Мощността им достига 220 - 240W и нагоре, а повечето са доста тихи, тъй като извършват около 60 - 80 оборота в минута. Някои уреди разполагат със зъбчати предавки на въртящата глава.  

Също така, на пазара има модели с един и с два вала. Едноваловите се справят перфектно с повечето плодове и зеленчуци, което ги прави подходящи за базовите потребителски нужди. Ако обаче възнамеряваш да ползваш уреда основно за листни зеленчуци, свежи билки и плодове със семена, като малини, ягоди, боровинки, грозде или пък киви, то ще е по-удачно да избереш машина с два вала. Така ще извличаш повече сок от едно и също количество продукти.  

Важен фактор за покупката на който и да е домакински уред се отнася до неговите размери. Обикновено кухненското пространство е ограничено, а добраната новина е, че бавните сокоизтисквачки са компактни. Благодарение на различния дизайн и изобилието от цветове, те ще се впишат перфектно в интериора на всеки дом.  

Когато купуваш такъв уред, обърни внимание на материалите. Най-често контейнерите за сока и за отпадъците са произведени от пластмаса, но се срещат и стъклени такива. Стъклените контейнери са по-предпочитани, защото не се оцветяват и не абсорбират аромати, както пластмасата. Колкото до екстрите, очаквай бутало за плодове и зеленчуци, капаче против капене, улеи за навиване на кабела по корпуса, крачета за стабилност и още.  

Как да избереш бавна сокоизтисквачка? 

Отговорът на въпроса зависи от бюджета и личните ти предпочитания. Трябва ли ти по-мощен помощник за повече експерименти или смяташ да се придържаш към доказаните фрешове от ябълка, портокал и цвекло? Инвестицията в по-мощна машина ще е възможност да твориш в кухнята и да зарадваш тялото си с нови здравословни комбинации.  

Ето и основните фактори за покупката на сокоизтисквачка за студено пресоване: 

  • Мощност -  уред около 200 W е перфектен за повечето домакинства. 
  • Валове - ако избереш уред с два работни вала, ще получаваш повече сок от по-трудни за обработка плодове и зеленчуци. 
  • Размери - теглото на уредите варира от 3 до 5 килограма и нагоре, но тъй като частите им се разглобяват, лесно можеш да намериш място върху кухненския плот.  
  • Материали - металният корпус е за предпочитане, макар че пластмасовите има аналози също имат добра издръжливост. 
  • Екстри - приставки за замразени плодове и смутита, гумени крачета за стабилност, LED индикатор с бутони за бързо управление, система против капене на сока и още, и още. 

Тъй като съдържат повече компоненти, бавните сокоизтисквачки не са най-лесните за поддържане уреди. За да им осигуриш дълъг живот, старателно почиствай работната глава, вътрешните приставки и цедката след всяко ползване. Ако това е цената да имаш източник на здравословни и витаминозни коктейли у дома, надали ще е проблем за теб. А пък и повечето компоненти могат да се мият в миялна машина.  

Бавните сокоизтисквачки са перфектни попълнения в арсенала на съвременните хора, които искат да се грижат за здравето си и да консумират храни без консерванти, оцветители и изкуствени добавки. Затова разгледай различните модели на пазара и избери твоята машина, с която ще превръщат любимите плодове и зеленчуци в здравословна “бомба” за теб и цялото семейство.