disclaimer

Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Топ 10 Най-Добрите Арома Дифузери 2024

Етеричните масла са растителни екстракти, които имат релаксиращи, пречистващи и дори ревитализиращи свойства. Всеки вид съдържа мощни химични свойства, които се свързват с нашите рецептори и имат действителен ефект върху глада, емоциите, гнева, съня и много други жизнени показатели и функции на човешкото тяло. Дифузерът е безопасен и лесен начин за разпръскване на етерични масла в цялата стая, което ви позволява да се възползвате от предимствата на ароматерапията и да подобрите вашето благосъстояние. Но кой е най-добър? Продължете да четете, за да бъдете по-добре информирани за всичко, което трябва да знаете, преди да изберете най-подходящия за вас и вашите нужди.

Различни видове дифузери за ароматерапия

Има десетки начини да използвате дифузер за ароматерапия, за да създадете персонализирана среда за вас или вашето семейство. Основната причина хората да купуват дифузер е да се насладят на терапевтичните ефекти на етеричните масла, като ги вдишват. Други пък искат да ароматизират дома си с естествени масла, а не със синтетични освежители за въздух. Според начина си на разпръскване на етеричните масла, дифузерите могат да се разделят в четири основни категории:

Разпръскващ/пулверизиращ дифузер

 Тези дифузери разпръскват само етерични масла без да смесват молекулите им с вода, което спомага да се задържат по-дълго във въздуха. Принципът на дифузия е по-сложен от при другите видове. Пулверизиращият дифузер разгражда етеричното масло на малки частици чрез използването на високоскоростен въздушен поток под налягане и струйна дюза. Недостатъкът им е, че са доста шумни, което ги прави неподходящи за употреба в спални помещения. Пулверизиращите дифузери са най-терапевтичните.

Замъгляващ дифузер

Тези дифузери най-популярният и най-лесният начин за ароматерапия с етерични масла. Те използват топлина и вода, за да отделят фина мъгла от етерични масла във въздуха, което също ги прави чудесни овлажнители. Те използват само няколко капки етерични масла и могат да работят дълго време. Подходящи са за големи пространства, тъй като мъглата се разпръсква широко във въздуха и са съвместими с всички етерични масла.

Топлинен дифузер

Както подсказва името, топлинните дифузери използват нагряващи елементи, за да помогнат на етеричното масло постепенно да се изпари във въздуха. Те могат да бъдат електрически или да използват топлината на свещ или пламък. По-качествените дифузери използват много ниска температура, за да избегнат драстична промяна на химичните съставки на етеричните масла. Тези дуфизери са ефикасен и безшумен начин за разпространение на аромата на етерично масло в цялата стая.

Вентилационен дифузер

Този вид дифузери „разкъсват“ молекулите на етеричните масла с помощта на студен въздушен поток. При тях етеричното масло се сипва върху напояващ се елемент и се смесва с вода, а вентилатор разпръсква ароматните молекули във въздуха. Разпръснатите частици не се задържат дълго в атмосферата. Безшумни, лесни за използване и на много достъпна цена, но с най-ниско качество в сравнение с останалите видове.

С толкова различни видове, предлагани на пазара, ще ви трябват някои насоки при избора на дифузер. Ако искате да ароматизирате дома си естествено, всеки дифузер ще свърши работа и вашето решение ще се основава на размера на стаята, която искате да ароматизирате, както и колко силно искате да я ароматизирате.

Имайте предвид следни показатели при избора на най-добрия дифузер за аморатерапия за вашия спалня, дом или офис:

Размера на стаята

Повечето дифузери посочват максималният размер на помещенията, които могат да ароматизират на опаковките си. Обикновено устройствата имат вградени сензори и е трудно да ароматизират прекалено помещението, в което са поставени, но все пак е препоръчително сами да съобразите обема със спецификите на дифузера. Този параметър оказва пряко влияние върху цената, но също и върху размера на продукта: по-малките дифузери покриват по-малка площ от по-големите дифузери.

Вида на дифузера

Някои дифузери се предлагат в компактен и преносим вариант, който ви позволява да ги използвате на различни места (по време на пътуване, в офиса и т.н.). Те са практични и евтини, но покриват по-малка площ. В допълнение към липсата на видими проводници, акумулаторните дифузори могат да се поставят на различни места из стаята, без да е необходимо да имате електрически контакт наблизо.

Материала, от който е направен контейнера

Проверете дали е направен от висококачествена пластмаса. Важно е да се търси продукт, направен от дебел пластмасов материал, тъй като някои етерични масла имат корозивни свойства и тънките пластмаси могат лесно да се напукат и да се разпаднат след няколко месеца употреба.

Съвместимостта му с деца и домашни любимци

Ако имате деца и/или домашни любимци, бъдете много внимателни при изборът на масла, които използвате. Някои масла не са подходящи за деца, а други не се препоръчват за домашни любимци. Като цяло дифузията е относително безопасен метод за използване на етерични масла, но спазвайте правилна дозировка и време на употреба. Друго нещо, което да имате предвид, е че ако заложите на топлинен дифузер, трябва да го поставите на недостъпно за вашето дете или домашен любимец място, защото повечето използват свещ или огън, които могат да бъдат съборени и да предизвикат пожар (етеричните масла също са запалими). Също така някои дифузери имат крехки стъклени елементи, които могат да се счупят, ако бъдат повалени от дете или развълнуван домашен любимец.

Автоматично изключване и таймер

Дифузерът за ароматерапия в никакъв случай не трябва да се използва непрекъснато. Тъй като той е в контакт с мощни растителни екстракти е препоръчително да се включва и изключва на определен период от време. Достатъчни са няколко капки (обикновено между 4 и 8 на употреба). Повечето дифузери имат вградени различни фукции по отношение продължителността на работа на уреда. Изберете правилната според нуждите си, но е препоръчително да не използвате дифузер, докато спите.

Дифузeрът с етерично масло е известен още като дифузeр за ароматерапия. Той разпръсква етеричните масла с естествен аромат във въздуха. Масла като лайка и лавандула в дифузер могат да ви дадат така необходимата почивка от стреса, други етерични масла, като мента, евкалипт, и мащерка са антимикробни. Има дори твърдения, че дифузните масла като джинджифил, лавандула, и розмарин могат да бъдат полезни за успокояване на главоболие и претоварени мускули. Това са само някои от многото предимства на използването на дифузер за ароматерапия. За всеки човек ползите могат да варират, така че е важно да направите информиран избор при да купите дифузер.